domowy chleb - 5671 przepisów (strona:213/379)

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. 134

Domowe pieczywo, to moja miłość. Jak na razie, piekę chleby i bułki na drożdżach. Muszę w końcu, wypróbować na zakwasie. Już od dłuższego czasu, się do tego zbieram. Myślę, że w końcu nadejdzie ten dzień :) Tymczasem, mam dla Was przepis na chleb pełnoziarnisty. Zrobiłam na próbę i wyszło pysznie. Będę robić często, bo bardzo nam posmakował. Składniki: 1/3 szklanki ciepłego

Agusiowe smakołyki
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 174

odwdzięczała mi się... pięknymi wiankami ze stokrotek 💚 W ogrodzie bawiliśmy się z Bratem od rana do wieczora, Mama tylko donosiła nam prowiant: grube pajdy chleba z masłem i cukrem, truskawki ze śmietaną czy domowy rosołek... Ale najbardziej cieszyliśmy się na widok ciasta...! W tamtym czasie mimo, że Mama starała się piec regularnie, ciasta były ogromnym rarytasem dla każdego

Słodko-Słony Świat Ilony
ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY 106

pieczemy w domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy.  Składniki: 3 szklanki mąki

Kuchnia w oparach
DOMOWE BAGIETKI W STYLU WŁOSKIM 127

Domowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka

Kuchnia w oparach
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 177

ziarna owsa, • 70 g ok 1/3 szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania Wsypać do 4 litrowego naczynia ziarno owsa

Leśny Zakątek
Żurek chrzanowy na Wielkanoc 212

pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła, ale nie wrząca, bo wtedy tracimy probiotyczne właściwości domowego zakwasu na żur. Podajemy na talerzu lub w chlebie udekorowane przekrojonym na pół jajkiem, pokrojoną w plasterki kiełbasą i ziemniakami z zupy. Posypujemy koperkiem. Artykuł Żurek chrzanowy na Wielkanoc pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem 151

Dawniej moim ulubionym śniadaniem było domowe pieczywo z twarożkiem i konfiturą z mojej spiżarni. Zajadałam takie kanapki popijając je wyborną kawą z ekspresu. Gdy zmuszona byłam

Wiem co jem
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 352

Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 186

młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie 8:00 Lila zobaczyła awokado i nie miała wątpliwości co chce na śniadanie - chleb z masłem i awokado. II Śniadanie 10:30 Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 139

się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 201

mnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru

Ala piecze i gotuje
Bagietki 187

czasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są  chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia

Kubki smaku
Domowe Bagietki na Zakwasie 211

Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Domowe Cebularze 248

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Orkiszowe bajgle 111

się od jedzenia pieczywa. Do piekarni wchodzę bardzo rzadko, właściwie od Święta jeśli już mnie zmusi do tego sytuacja. Jeśli jemy pieczywo jest to zazwyczaj domowe, często na zakwasie a czasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje. Bajgle

Mango Papaja
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 160

Boskie, chrupiące placuszki chlebowe z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym. Mniam! Na śniadanie, do obiadu, na kolacje lub jako przekąska. Najlepsze na ciepło z rozpływającym

Pora na pora i pomidora
Smarowidło ze skwarkami, jabłkiem i cebulką 265

Domowe smarowidło - idealne z kiszonym ogórkiem i kromką razowego chleba. Składniki: 300-400 g pokrojonej słoniny bez skóry 1 cebula  jabłko sól, pieprz suszona bazylia Do garnka dodać słoninę i podgrzewać ją na małym ogniu. W międzyczasie jabłko umyć, obrać i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Gdy słonina rozpuści się (a także pojawią się skwarki

Ugotować
Bagietka na maślance 119

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 208

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na

Dzieje kuchennej Wiewióry
tostowe pizerki... 190

Składniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki scones z żurawiną 169

zastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 171

Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Masło czosnkowe na grilla 392

Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające.  Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki posiekanego koperku sól(...)cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie

Ugotować
Domowy pasztet z żurawiną 252

pasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej

Dieta bez mleka
DOMOWE PASZTETY NA ŚWIĘTA - 3 wypróbowane przepisy na pyszne pasztety świąteczne 152

Świąteczny pasztet, pyszny, domowy. Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Aromatyczne, smakowite pasztety świąteczne do chleba i jajek na twardo. Najlepsze podawane z chrzanem, ćwikłą, ogórkami kiszonymi, musem żurawinowym albo jabłkowym. Absolutna rewelacja! Zobacz co potrzeba do zrobienia pasztetu w domu i jego przygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko

Moja Książka Kucharska
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 285

kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 199

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 153

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty

Moje Małe Czarowanie
Ser smażony z kminkiem 245

byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry(...)tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka dni, gdyż twaróg z którego przygotowuje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty francuskie z konfiturą 145

tostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia. Tosty

I LOVE LIFE
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 136

dodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 „Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się w każdym odcinku „Wojny domowej, bodaj pierwszego polskiego serialu, z genialnymi rolami Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć

Niedzielny kucharz
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 160

Dzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie

Izabelawkuchni
Ajwar pasta bałkańska 222

bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także u nas.  Ten domowy ajwar różni się kolorem i konsystencją od kupnych, o smaku nie mówiąc bo jest boski.  Źródło.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 105

Miałam dzisiaj upiec bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki

Smaki Armine
Chleb słonecznikowy 97

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda). Smacznego :-) Przepis dołączam do akcji: Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014 A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca

Kolorowy Przepisownik
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 152

proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe pieczywo. Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania