domowy chleb - 5671 przepisów (strona:211/379)

Bagietka na maślance 135

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 225

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na

Dzieje kuchennej Wiewióry
tostowe pizerki... 207

Składniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki scones z żurawiną 181

zastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 185

Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Masło czosnkowe na grilla 407

Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające.  Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki posiekanego koperku sól(...)cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie

Ugotować
Domowy pasztet z żurawiną 304

pasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej

Dieta bez mleka
DOMOWE PASZTETY NA ŚWIĘTA - 3 wypróbowane przepisy na pyszne pasztety świąteczne 176

Świąteczny pasztet, pyszny, domowy. Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Aromatyczne, smakowite pasztety świąteczne do chleba i jajek na twardo. Najlepsze podawane z chrzanem, ćwikłą, ogórkami kiszonymi, musem żurawinowym albo jabłkowym. Absolutna rewelacja! Zobacz co potrzeba do zrobienia pasztetu w domu i jego przygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko

Moja Książka Kucharska
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 301

kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 212

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 174

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty

Moje Małe Czarowanie
Ser smażony z kminkiem 256

byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry(...)tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka dni, gdyż twaróg z którego przygotowuje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty francuskie z konfiturą 166

tostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia. Tosty

I LOVE LIFE
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 153

dodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 „Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się w każdym odcinku „Wojny domowej, bodaj pierwszego polskiego serialu, z genialnymi rolami Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć

Niedzielny kucharz
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 171

Dzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie

Izabelawkuchni