Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać z tego, że do zalewy użyto soli jodowanej lub ogórków złej jakości. Jeśli zastosujecie się do poniższej receptury ogórki małosolne, będą pyszne, jędrne i aromatyczne. Jak u mamy;) Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry zimnej wody 3 płaskie łyżki soli kamiennej (niejodowanej) 8 ząbków czosnku kilka gałązek kopru z baldachami... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Na blogu Codziennik Kuchenny dzielę się pasją do kulinariów.