jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej „piętce”? Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy(...)szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml
Raj dla PodniebieniaŻurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny. SKŁADNIKI: 2 czubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość
Kopystką po garachpleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może
Niedzielny kucharzczas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest podstawowy(...)zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni), ale jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba
Pełny talerzJeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w
UgotujmyTo.plkontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej
Zasmakuj Kuchnikilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji). Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego
My simple kitchenBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli
Kulinarne przygody Gatitywodą postawiona na dnie piekarnika - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się na tosty, pudding chlebowe czy bułkę tartą Składniki Czas przygotowania(...)godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy
Słodki KompromisDomowej szyneczki nie zastąpią te ze sklepu. Raz zrobiona zagości na stałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować dużej puszki i rękawa do pieczenia
Bułka z ChlebemPiekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet
Kuchnia domowa AniNie wiecie co zrobić z czerstwego chleba? to ja wam podpowiem..pizzę...Kiedyś już robiłam zapiekankę z chleba ,a teraz zrobiłam coś w stylu pizzy..i
Moje domowe kucharzeniewlewamy szpinak i całość mieszamy. Smacznego! ❤ Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila(...)środę? 27 Co Lila jadła w środę? 28 Co Lila jadła w środę? 29 Co Lila jadła w środę? 30 Co Lila jadła w święta? Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comChleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika
Gospodyni Miejska