Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyChleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu. Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa
Ala piecze i gotujejakiś magiczny urok i każdy kolejny pieczony bochenek wprawia mnie w dobry nastrój. Żadna inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki
Leśny Zakątekchleb jest, po prostu idealny. Chrupiąca skóra, mięciutki w środku. Przepis dostałam od mojego taty- mistrz w wyrobach domowych. Z podanej ilości składników wychodzą 4 małe chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1 kg mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 1 l serwatki 2 łyżeczki soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 50 ml ciepłej wody Przygotowanie
KukuleczkiTwaróg robiłam pierwszy raz i przekonałam się, że to nie jest w cale takie trudne. Wystarczy zdobyć świeże
Życie na widelcuTroszkę inna wersja pasty jajecznej. Wersja dietetyczna i to bez dodatku jogurtu, z którym mam przy paście złe doświadczenia. Jak tylko chciałam odchudzić trochę
Smaczne ZdroweSerowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu. Serowe bułeczki powstały z potrzeby czegoś pysznego, małego i
Kuchnia na wzgórzuBardzo lubię domowe pieczywo i bardzo lubię eksperymentować z nowymi smakami. Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę koncentratu pomidorowego i postanowiłam upiec chlebek pomidorowy. Chleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej – 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki
Smaki ArmineDość dawno już nie piekłam chleba; ostatnio naszła mnie chęć zjedzenia domowej, świeżo wypieczonej pajdy... Inspirację znalazłam u Dorotki . Chlebek wyszedł pyszny, treściwy dzięki dużej ilości ziaren, z bardzo chrupiącą skórką. Jak zwykle użyłam samodzielnie przygotowanej mieszanki różnych rodzajów mąki- tak lubię najbardziej! składniki: 500 g mieszanki mąk różnych 25 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody łyżeczka cukru łyżeczka(...)gryczanych otrębów owsianych płatków jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić
6nieboDziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne
Smaczne ZdroweWitajcie :) Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :) Będąc w markecie
vegetaniechleba. 2. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem do smaku, zalać nimi chleb. Posypać cienką warstwą sera. Na wierzch wyłożyć zrumienioną cebulę oraz pokrojone w plastry pomidory. Całość posypać tartym żółtym serem. 3. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną. Smacznego!!! Źródło: Moje domowe kucharzenie
Kuchnia domowa Animnie naszło ostatnio przy nocnym zarabianiu chleba, by stworzyć coś innego, niż zwykle. Jak tylko pomyślałam, to już prawie czułam smak i zapach tego chleba. Jako, że to faza eksperymentalna- nie wiedziałam jak reszta rodziny przyjmie ten wytwór, przygotowałam go w małej, mniejszej niż zwykle piekę chleby formie. Następny będzie już normalnie duży, bo wyszedł wprost genialny. Nie wiem(...)gruszki, która ma cudny smak- uwielbiamy jej dodatek też do czerniny. W każdym razie chleb zauroczył nas totalnie, najlepszy od długiego czasu jaki upiekłam. I wbrew pozorom nie jest to chleb, do zajadania z dżemem, konfiturą, itp., ten chleb obłędnie wręcz smakuje ze smalcem domowej roboty...., pysznie smakuje również z pieczonym domowym mięsem- my testowaliśmy ze smażoną, schłodzoną łopatką
Smaczne ZdroweZapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed pieczeniem swoich chlebów to odrzućcie je i spróbujcie. Jak to mówią " najtrudniejszy pierwszy krok ". A potem to już z górki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni