Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać, co się chce, powkładać różne ciekawe składniki, i delektować się tymi smakołykami. Poza tym zapach wydobywający się z piekarnika(...)tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa.Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą.Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy.Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa.Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE(...)Kiedy po wyjęciu z pieca, stukany od dołu wydaje głuchy dźwięk, znaczy o jego gotowości. Można chleb zamrażać. Pozdrawiam! I zachęcam byście piekli swój chleb, jest o niebo lepszy od kupnego. I Wasz. Własny, domowy, pełen miłości. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiChciało by się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście
Basia w kuchnipandemii, zaczęłam piec chleb? Od tamtej pory doskonalę swój warsztat piekarski. Do mistrzów jeszcze mi daleko, ale od marca nie kupiliśmy ani jednego bochenka, ponieważ te domowe mają znakomity smak. Dopracowałam także wygląd chleba i wreszcie osiągnęłam rezultat, z którego jestem w miarę zadowolona. Udało się to dzięki zakwasowi, który wreszcie stał się stabilny i nieco starszy. Zakwas ma już
W mojej kuchnidużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same. Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia – chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi
Wymiar Zdrowiadużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same. Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia – chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi
Wymiar Zdrowiaprzepis na chleb, który jest BEZ. Bez mąki, bez drożdży, bez cukru. Z samych ziaren. U mnie również nie mogło go zabraknąć, gdyż jak wiecie uwielbiam domowe pieczywo i jestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika
Mango PapajaNajprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków.Składniki:500 g mąki pszennej30 g drożdży świeżych300 g wody1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soliDo wody dodać
wyzwania kuchenneniego oczekuję, aby przygotowywanie posiłków było łatwiejsze i szybsze. Bogate wyposażenie sprawia, że potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Wyrabia wszystkie rodzaje ciast, (także te ciężkie na pierogi i chleb ), mieli, sieka, szatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę i masło, miksuje twarde i miękkie produkty(...)szybko przygotujemy, nie narażając sprzętu na uszkodzenie. Generalnie rzecz biorąc, im większa moc, tym dłużej robot może pracować "bez odpoczynku". Jeśli chcesz przygotować domowy krem orzechowy albo ciasto na chleb lub pierogi przyda Ci się robot o mocy powyżej 600W. Magimix 5200XL Premium został wyposażony w bardzo cichy silniki indukcyjny o mocy 1100W . To znacznie więcej niż w przypadku większości
Cztery Fajerypory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :)Wymiary blaszki : 36 x 16 cmCzas pieczenia : 65 min.Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej
Słodkości i nie tylkocharakterystycznej bąbelkowej strukturze. Przyznam, że przygotowanie jest czasochłonne, ze względu na kilkuetapowy proces wyrastania ciasta, ale zdecydowanie warto wykazać się cierpliwością, bo nie ma to jak kawałek domowej, ciepłej focacci w towarzystwie dobrej jakości oliwy z oliwek. Pyszności! Składniki (na formę o wymiarach 23x39 cm) : 200 ml wody temp. pokojowa 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do polania ciasta(...)ciepłej wody) 1 łyżeczka cukru 320 g mąki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W misie miksera (mikser z hakiem) bądź maszynie do chleba umieścić wodę, oliwę, sól i mąkę. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Ciasto zagniatać przez ok. 20-25 minut, następnie przełożyć je na stolnicę
Domowa Cookierenka AgiNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyChleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu. Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa
Ala piecze i gotujejakiś magiczny urok i każdy kolejny pieczony bochenek wprawia mnie w dobry nastrój. Żadna inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki
Leśny Zakątekchleb jest, po prostu idealny. Chrupiąca skóra, mięciutki w środku. Przepis dostałam od mojego taty- mistrz w wyrobach domowych. Z podanej ilości składników wychodzą 4 małe chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1 kg mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 1 l serwatki 2 łyżeczki soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 50 ml ciepłej wody Przygotowanie
Kukuleczki