Dzień dobry! Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię. Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze. Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami ? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić. Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-) Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb". Hamelman przytacza swoją historię związaną
Pora coś zjeśćPost Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Domowa pizza z papryką, oliwkami, rukolą i kotletem z piersi kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeniczym rusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowała pakunek i odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet pytać! DOMOWY MAKARON. 250 g mąki, 1 jajko, 4 żółtka, 1 łyżka oliwy zimna woda szczypta soli Na stolnicy usypujemy z mąki kopczyk, pośrodku robimy wgłębienie. Wbijamy tam jajko
W kuchni Karmel-itkisamego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni
W kuchni Karmel-itkiwielbicieli chrupiących plasterków bananów. Dodatkowo, jest to kolejny sposób na radzenie sobie ze zbyt mocno dojrzałymi bananami. Więcej pomysłów znajdziecie, wpisując w wyszukiwarkę po prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE CHIPSY BANANOWE. /pomysł własny;/ Do przygotowania potrzebujemy: pokrojone w plasterki średniej grubości banany i suszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez
W kuchni Karmel-itkitulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki syropy
W kuchni Karmel-itkiBawimy się w domowy młyn. Mąka gryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy chce przepłacać. Opakowanie 400g kaszy kosztuje mniej więcej 2-3 złote. A pół kilograma mąki gryczanej w sklepie to cena dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa. Zamiast męczyć się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże
W kuchni Karmel-itkiblogu :) Ale póki co jestem naprawdę zadowolona ze smaku, tym bardziej, że przyrządzałam go po raz pierwszy. Tak więc mimo wszystko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :) DOMOWY SOS BARBECUE (składniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy - 1 łyżka sosu
Zgrabne GotowanieBatoniki Bounty zwykle kupowałam w sklepie. Batoniki, które uwielbia mój syn. W domu wszystko można zrobić - jak się tylko chce :) Jak widać mi zachciało się domowych bounty. Przygotowując je wiem co jem. Nie są pracochłonne. Naprawdę. Masę zrobiłam wieczorem, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą.Zajęło mi to tylko kilka minut. Cierpliwość potrzebna
Blondynka GotujeDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja! Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki tylko naturalne
Blondynka Gotujesobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe. W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej
Słodkości i nie tylko