aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości. Proporcje warzyw
chwile dla mniedomowy kisiel z pysznym sosem :) Składniki: 300 g truskawek, 1,5 szklanki wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sos: 100 ml mleka, 2 żółtka, 15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutaj PRZYGOTOWANIE: Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy
Aga w kuchniWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować
Kuchnia ŁukaszaNigdy nie wiemy co się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych. W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Kuchnia ŁukaszaNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze sklepu. Z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, wcale się nie kruszy i jak już wspomniałem raniej jest niesamowicie smaczna. Zapraszam! Składniki: 300 ml wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie: Do ciepłej wody
Kuchnia ŁukaszaJeśli tak, ale nie chcecie używać gotowych, kupnych, które często zawierają duże ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią
Bernika - moj kulinarny pamietnikDomowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy
Kulinarne przygody Gatitycincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny lub białego octu winnego
Kulinarne przygody Gatitykompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne) 50 g otrębów pszennych 50 g brązowego cukru 2 jabłka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu
Kulinarne przygody GatityDomowe kiełki, samo zdrowie ! Warto uzupełniać naszą dietę kiełkami. Są zdrowe i są źródłem cennych składników odżywczych, mikroelementów i soli mineralnych . W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki zawierają błonnik i likwidują wolne rodniki. Wzmacniają nasz system odpornościowy. Do wyhodowania własnych kiełków będziemy potrzebować słoika lub kiełkownicy. Ja opowiadam
Kulinarne przygody Gatitykiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: 500 g truskawek 3 duże łyżki musu rabarbarowego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki cukru 250 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem
Kulinarne przygody Gatitywypatrzone na blogu bistro mama . Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityeksperymentowanie z lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy
Kulinarne przygody GatityBardzo nam zasmakowały, (w tym roku ani razu nie jedliśmy sklepowych lodów) i ciągle tyle smaków do wypróbowania... Więc pewnie lody żurawinowe to nie jest moje ostatnie słowo :-) Domowe lody żurawinowe Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 120 g cukru 350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny
Kulinarne przygody Gatitytaką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz cukru waniliowego mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa Składniki: 200 ml wódki 3 laski wanilii Wykonanie: Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy
Kulinarne przygody Gatity