domowa - 5588 przepisów (strona:15/373)

Domowa vegeta 561

Jeśli tak, ale nie chcecie używać gotowych, kupnych, które często zawierają duże ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa ćwikła 148

Domowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy majonez w ... słoiku 216

cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny lub białego octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Granola, czyli domowe musli 167

kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne) 50 g otrębów pszennych 50 g brązowego cukru 2 jabłka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
Domowe kiełki, samo zdrowie 326

Domowe kiełki, samo zdrowie ! Warto uzupełniać naszą dietę kiełkami. Są zdrowe i są  źródłem cennych składników odżywczych, mikroelementów i soli mineralnych . W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki zawierają błonnik i likwidują wolne rodniki. Wzmacniają nasz system odpornościowy.  Do wyhodowania własnych kiełków będziemy potrzebować słoika lub kiełkownicy. Ja opowiadam

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe 169

kiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu  Kulinarne wariacje  , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: 500 g truskawek 3 duże łyżki musu rabarbarowego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki cukru 250 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody cafe latte 194

wypatrzone na blogu bistro mama . Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody morelowe 146

eksperymentowanie z lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody żurawinowe 168

Bardzo nam zasmakowały, (w tym roku ani razu nie jedliśmy sklepowych lodów) i ciągle tyle smaków do wypróbowania... Więc pewnie lody żurawinowe to nie jest moje ostatnie słowo :-) Domowe lody żurawinowe Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 120 g cukru 350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny

Kulinarne przygody Gatity
Domowa esencja waniliowa 140

taką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz cukru waniliowego   mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa Składniki: 200 ml wódki 3 laski wanilii Wykonanie: Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 223

pomidorowo-śliwkowego , czy  sosu pomidorowego do makaronu  postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie  Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka papryki chili Wykonanie: Pomidory parzymy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody gruszkowe 172

gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej  z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ? Domowe lody gruszkowe Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 120 g cukru 350 g gruszek + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bułki do hamburgerów 174

smakują bez mięsnych hamburgerów  :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga  Moje wypieki . Przepis ten umieszczam na  listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Domowe bułki do hamburgerów Składniki na 8 dużych bułek: 1/3 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Domowa harissa, ostra pasta z chili 195

reszty postanowiłam zrobić piekielną harissę. Przełożoną do słoiczka i zalaną oliwą możemy przechowywać w lodówce do 6 tygodni, ale jeżeli ją spasteryzujemy postoi w spiżarce do zimy. Domowa harissa, ostra pasta z chili Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g czerwonych świeżych papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze kopytka domowe 3360

kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka. Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza