Składniki na zupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko(...)Przygotować pikantne bułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. 8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując serduszko. 9. Pikantny
Jadło i czytadłoprzyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc(...)źródeł wiedzy o kuchni francuskiej jest sporo, a zagraniczni autorzy lubią do tej klasyki dodać zawsze coś od siebie (Rachel Khoo, Jamie Oliver). Chodzi mi jednak przede wszystkim o dobre jedzenie, zabawę i francuski klimat w tle. Mam nadzieję, że to bedzie również dla Was przyjemny miesiąc. Zaglądajcie tu do mnie :) Źródła: Słodkie życie w Paryżu , David Lebovitz
W kuchni wieczoremSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog KulinarnyNie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw
KUCHARNIAmoże po prostu szkoda mi naszych dialogów, których wcześniej nie spisałam. Wierzę, że nie będą kolidować z przepisami... W każdym razie dla mnie rozmowa z najbliższymi przy dobrym jedzeniu wiąże się z czymś niezwykle przyjemnym. :) Oczywiście... Nie tylko przy jedzeniu! ;> - Myślę, że wiesz kim powinieneś zostać? - pytam Prezydenta wieczorem leżąc w łóżku, bo jakoś nie mogę zasnąć(...)sól, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mieszaninę mleka dodać do mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko (dodałam jeszcze 2 łyżki zakwasu pszennego) i wyrobić ciasto. Powinno być dość zwarte, więc w razie potrzeby można dosypać nieco więcej mąki. 2. Kiedy zacznie odstawać od ręki uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, posmarować rozpuszczonym masłem, przykryć miskę ściereczką
Kuchnia Prezydentowejwychodziło spod mojego noża, łyżki, czy trzepaczki z reguły było wytrawne. Nie na słodko znaczy się. A teraz? Przychodzi weekend, a ja już tutaj myślę co by zrobić dobrego dla mojej familii. No cóż, trzeba przeżyć, ucierać, zagniatać i piec. Szukałem jakiegoś ciekawego przepisu. Od jakiegoś czasu, dzięki miejscu, w którym jak nie masz profilu to podobno nie żyjesz(...)kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepasotwieram oczy tuż po słonku, wita mnie wiosna. Błękitne niebo bez ani jednej chmurki, ciepłe światło wlewające się przez okna i uczucie gdzieś głęboko w środku, że to będzie dobry dzień. Po południu wychodzę z Ptysią na jesienny już świat. Słoneczna kula jakby zamglona, znużona swoimi obowiązkami. Chłodny wiatr od czasu do czasu szarpie za mój szalik i Ptysi(...)wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka miesięcy temu przedstawiałem Wam przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem , dziś jest bardzo podobna sałatka. Też warstwowa, też pięknie prezentująca się, pewnie nie
Kuchnia Łukaszawszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)zazwyczaj nie mam planów, pewnie zdecyduje o tym dzień przed;) 10. Masz jakąś swoją "rodzinną tradycję" dotyczącą świąt ? chyba nie mamy żadnej specjalnej tradycji 11.I na koniec WSZYSTKIEGO DOBREGO i Weeeeesołych Świąt :)) dziękuje i wzajemnie! wszystkiego co najlepsze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających nawet w rękawiczkach dłoniach), lekkim spoceniu się w autobusie i finalnie dotarciu do domu i zawinięciu się w koc - nie mam siły. Może później zbiorę się(...)całych migdałówOba rodzaje mąki przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami.Morele zmielić z mlekiem blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogóle zauważyłam, że odkąd prowadzę bloga, gotuję więcej, coraz to inne potrawy, poznaję nowe smaki i dania... Cieszy mnie to. A knedle to takie letnio-jesienne danie, dobre z każdymi owocami. Mam w planach zrobić je jeszcze z jabłkami. Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć(...)przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować
Pasja SmakuOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły Młynekpoprzedniego jogurtu ma coraz gorszą konsystencję, oznacza to, że bakterie słabną i kolejny jogurt warto ponownie zrobić na bazie kupnego jogurtu. Jeśli nie masz termometru, nie przejmuj się. Jest dobra szkoła, która pomoże Ci sprawdzić właściwą temperaturę mleka. Wystarczy mały palec włożyć do mleka. Mleko powinno być ciepłe, ale nie powinno Cię parzyć. Jeśli dasz radę potrzymać palec(...)czasie studzimy jogurt i wkładamy go do lodówki. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-jogurt-naturalny-bez-jogurtownicy/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwarto ? Na początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać(...)dlatego są doskonałym źródłem białka dla Wegetarian/Wegan a także osób ćwiczących, budujących mięśnie. Na koniec warto wspomnieć, że nasiona Chia to bardzo dobry dodatek do codziennej diety dla osób odchudzających się ze względu na wspomniany już błonnik oraz żelową konsystencję, która wypełnia żołądek dając uczucie sytości
Życie na widelcucieście Zebra , przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 1 ½ szklanki cukru 200g masła 82% 6 dużych jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki gorzkiego kakao Ewentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej lub otartą skórkę(...)dodajemy kakao (przesiane przez sito) i również miksujemy. Na koniec do obu części można dodać drobno pokrojoną kandyzowana lub otartą skórkę z pomarańczy (co nie jest koniecznie, ale robi dobry aromat). Do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy średnicy 26cm (można wysypać bułką tartą lub wyłożyć formę pergaminem), wlewamy kolejno warstwy sernika. Na środek formy wlewamy po około 2 łyżki białej masy
Smakowy Rajznoszenie bagaży do auta. Jedziemy na wakacje!Wszystko, co niedobre, zostawiamy za sobą, zabieramy za to dobry humor i pozytywne nastawienie. Trzy tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmutno, że nie wykorzystałam ich tak bardzo, jak mogłam. Poza tym ich cudowny, lekko kwaśny, jedyny w swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku(...)oliwy115 g jeżynigiełki z 1 gałązki rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 1/4 wody. Odstawić na 15 minut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrze