dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:343/464)

57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 123

Składniki na zupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko(...)Przygotować pikantne bułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny

Jadło i czytadło
Luty - kuchnia francuska 165

przyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc(...)źródeł wiedzy o kuchni francuskiej jest sporo, a zagraniczni autorzy lubią do tej klasyki dodać zawsze coś od siebie (Rachel Khoo, Jamie Oliver). Chodzi mi jednak przede wszystkim o dobre jedzenie, zabawę i francuski klimat w tle. Mam nadzieję, że to bedzie również dla Was przyjemny miesiąc. Zaglądajcie tu do mnie :) Źródła:  Słodkie życie w Paryżu , David Lebovitz

W kuchni wieczorem
Sernik waniliowy z musem jagodowym 182

Sernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu

Smakowity Blog Kulinarny
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 179

Nie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę....  Dla wiosny, oczywiście.  Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw

KUCHARNIA
Bułki Sołtysa 195

może po prostu szkoda mi naszych dialogów, których wcześniej nie spisałam. Wierzę, że nie będą kolidować z przepisami...  W każdym razie dla mnie rozmowa z najbliższymi przy dobrym jedzeniu wiąże się z czymś niezwykle przyjemnym. :) Oczywiście... Nie tylko przy jedzeniu! ;> - Myślę, że wiesz kim powinieneś zostać? - pytam Prezydenta wieczorem leżąc w łóżku, bo jakoś nie mogę zasnąć(...)sól, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mieszaninę mleka dodać do mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko (dodałam jeszcze 2 łyżki zakwasu pszennego) i wyrobić ciasto. Powinno być dość zwarte, więc w razie potrzeby można dosypać nieco więcej mąki. 2. Kiedy zacznie odstawać od ręki uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, posmarować rozpuszczonym masłem, przykryć miskę ściereczką

Kuchnia Prezydentowej
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 170

wychodziło spod mojego noża, łyżki, czy trzepaczki z reguły było wytrawne. Nie na słodko znaczy się. A teraz? Przychodzi weekend, a ja już tutaj myślę co by zrobić dobrego dla mojej familii. No cóż, trzeba przeżyć, ucierać, zagniatać i piec. Szukałem jakiegoś ciekawego przepisu. Od jakiegoś czasu, dzięki miejscu, w którym jak nie masz profilu to podobno nie żyjesz(...)kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Pachnący bochenek na każdą porę roku 217

otwieram oczy tuż po słonku, wita mnie wiosna. Błękitne niebo bez ani jednej chmurki, ciepłe światło wlewające się przez okna i uczucie gdzieś głęboko w środku, że to będzie dobry dzień.  Po południu wychodzę z Ptysią na jesienny już świat. Słoneczna kula jakby zamglona, znużona swoimi obowiązkami. Chłodny wiatr od czasu do czasu szarpie za mój szalik i Ptysi(...)wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami.  Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warstwowa sałatka śledziowa 242

 Kilka miesięcy temu przedstawiałem Wam przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem , dziś jest bardzo podobna sałatka. Też warstwowa, też pięknie prezentująca się, pewnie nie

Kuchnia Łukasza
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 148

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)zazwyczaj nie mam planów, pewnie zdecyduje o tym dzień przed;) 10. Masz jakąś swoją "rodzinną tradycję" dotyczącą świąt ? chyba nie mamy żadnej specjalnej tradycji 11.I na koniec WSZYSTKIEGO DOBREGO i Weeeeesołych Świąt :)) dziękuje i wzajemnie! wszystkiego co najlepsze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 223

się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających nawet w rękawiczkach dłoniach), lekkim spoceniu się w autobusie i finalnie dotarciu do domu i zawinięciu się w koc - nie mam siły. Może później zbiorę się(...)całych migdałówOba rodzaje mąki przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami.Morele zmielić z mlekiem blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle ze śliwkami 160

ogóle zauważyłam, że odkąd prowadzę bloga, gotuję więcej, coraz to inne potrawy, poznaję nowe smaki i dania... Cieszy mnie to.  A knedle to takie letnio-jesienne danie, dobre z każdymi owocami. Mam w planach zrobić je jeszcze z jabłkami. Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól 50 dag śliwek śmietana cukier Wykonanie: Śliwki umyć(...)przepołowić, usunąć pestki.  Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia.  Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki.  Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować

Pasja Smaku
Der Elefant tak czy nie? 210

Od 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo

Niezły Młynek
Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy 161

poprzedniego jogurtu ma coraz gorszą konsystencję, oznacza to, że bakterie słabną i kolejny jogurt warto ponownie zrobić na bazie kupnego jogurtu. Jeśli nie masz termometru, nie przejmuj się. Jest dobra szkoła, która pomoże Ci sprawdzić właściwą temperaturę mleka. Wystarczy mały palec włożyć do mleka. Mleko powinno być ciepłe, ale nie powinno Cię parzyć. Jeśli dasz radę potrzymać palec(...)czasie studzimy jogurt i wkładamy go do lodówki. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-jogurt-naturalny-bez-jogurtownicy/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 157

warto ?               Na początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać(...)dlatego są doskonałym źródłem białka dla Wegetarian/Wegan a także osób ćwiczących, budujących mięśnie.              Na koniec warto wspomnieć, że nasiona Chia to bardzo dobry dodatek do codziennej diety dla osób odchudzających się ze względu na wspomniany już błonnik oraz żelową konsystencję, która wypełnia żołądek dając uczucie sytości

Życie na widelcu
Sernik Zebra 319

cieście Zebra , przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 1 ½ szklanki cukru 200g masła 82% 6 dużych jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki gorzkiego kakao Ewentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej   lub otartą skórkę(...)dodajemy kakao (przesiane przez sito) i również miksujemy. Na koniec do obu części można dodać drobno pokrojoną kandyzowana lub otartą skórkę z pomarańczy (co nie jest koniecznie, ale robi dobry aromat). Do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy średnicy 26cm (można wysypać bułką tartą lub wyłożyć formę pergaminem), wlewamy kolejno warstwy sernika. Na środek formy wlewamy po około 2 łyżki białej masy

Smakowy Raj
Wakacje! I prowiant na drogę 163

znoszenie bagaży do auta. Jedziemy na wakacje!Wszystko, co niedobre, zostawiamy za sobą, zabieramy za to dobry humor i pozytywne nastawienie. Trzy tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 161

smutno, że nie wykorzystałam ich tak bardzo, jak mogłam. Poza tym ich cudowny, lekko kwaśny, jedyny w swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku(...)oliwy115 g jeżynigiełki z 1 gałązki rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 1/4 wody. Odstawić na 15 minut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze