dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:348/464)

Sałatka z cukinii i buraków do słoika 194

obiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę(...)słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii i buraków do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 165

ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego w żółty ser i jambon — szynkę. Ale dobra, bo ja tu się zagłębiam w nocne życie, a nas interesuje naleśnik śniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes Bretonnes(...)bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze

Food Square
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 189

tuzinom tabletek, które choć ładne i pastelowe, smakują wstrętnie i wcale nie czynią cudów, na jakie się czeka. Co gorsze, jakby obojętne na działanie wirusa, który zdążył już na dobre odebrać siły i ochotę na cokolwiek, zgarniają to co dla osoby uwielbiającej delektować się jedzeniem najcenniejsze - kradną smaki!  Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno(...)kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek mam ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram

KUCHARNIA
Calzone 194

dziś będę odpoczywać w kuchni/ogrodzie/przed TV! Nie wiem jeszcze która opcja wygra, ale mam nadzieję, że sprawi, że stwierdzę wieczorem "To był dobry dzień". A jeżeli mowa już o dobrym - jedliście kiedyś Calzone? Muszę się przyznać, że ja jak na razie jadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję-  to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska

Słodkie Przyjemności
Udziwniona kawa i winne pytania 167

macie pojęcia, jak o tym napisać? Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję.Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie(...)dostać książkę o winach... Ponieważ w tej kwestii jestem absolutnym ignorantem - nie mam o nich seledynowego pojęcia - liczę na Wasze wsparcie. Znacie cenionych smakoszy, którzy wydali własne książki? Znacie dobrą literaturę, bo sami się interesujecie? Proszę o instrukcje i porady - będę dozgonnie wdzięczna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeżynowy sernik na zimno 295

Gdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia.składniki:800

Monia miesza i gotuje
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 168

Darii Ładochy " Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" zdrowe dania w 15 minut. Tytuł ukazała się nakładem Wydawnictwa Edipresse Ksiażki . Autorka jest bardzo energiczną kobietą, kto ogląda Dzień dobry TVN to wie. Ma ona dyplom coacha zdrowia, jest autorką blogów mamalyga.pl i onemorethai.pl. Przepisów jest 70 wykonanych z produktów z pobliskiego sklepu, są zdrowe, smaczne i wykonane(...)łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki

kruche babeczki
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 161

napisałam, że nie wyobrażam sobie życia bez muzyki. Na szczęście tak samo ma mój Mąż. I równie szczęśliwie oboje mamy szerokie potrzeby muzyczne. On zwykł mawiać, że lubi każdą dobrą muzykę, niezależnie od gatunku. Zresztą nie lubimy szukania szuflad, w które poszczególne utwory czy wykonawców się pakuje. Albo muzyka, piosenka coś mi tam w duszy robi albo nie. Czasem jest(...)nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie.  "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao

I tu będę miała takie te
Bułki grahamki 126

koło tego tematu coś robią. Madzia już od dawna męczyła mnie o grahamki więc pomyślałem, że połączę przyjemne z pożytecznym. Zrobię Madzi te jej grahamki, a przy okazji będzie dobry temat do Wypiekania na śniadanie. A dodatkowo podzielę się z ludźmi niezłym przepisem, który na tę potrzebę opracowałem. Bo, szczerze mówiąc, nie jestem fanem grahamek. A te wyszły naprawdę niezłe(...)graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc jak mamy jakieś mechaniczne urządzenie do wyrabiania ciasta to warto z niego skorzystać. Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie to dosypujemy

Marder&Marder Manufacture
Dżem z pomidorów i chilli 184

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych - dżem z pomidorów to tradycyjny produkt wytwarzany na wyspie Kos. Nie przywiozłam słoiczka z wyjazdu, ale postanowiłam przygotować swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy(...)zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym a Wy jak byście zjedli taki dżem? Dżem z pomidorów i chilli na 4 słoiczki ok. 200 mlprzepis własny, trochę inspirowany tą recepturąSkładniki: 1 kg pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
DESER TIRAMISU WERSJA l 389

    Któż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą

Smaczne Zdrowe
Tiramisu - przepis tradycyjny 203

dało do myślenia mojemu mężowi, bo był styczeń... a tu te zajączki. Sprawdziliśmy daty ważności do spożycia. Reszty się domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe, tradycyjne. Na bazie surowych jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Borówka utopiona w galaretce na owocowego jogurtu aksamicie, czyli sernik na zimno dla osłody rozstania 131

W sobotę wyjeżdżam nad morze na zasłużony wypoczynek. Będą to pierwsze wakacje ze Spinsonem. W zeszłym roku jakoś nam się nie złożyło migrować w celach rekreacyjnych

Kuchnia po mojemu
Chleb z suszonymi pomidorami 174

racam już naprawdę na dobre. Mam nadzieję, że już mi nic nie przeszkodzi w prowadzeniu tego bloga.  Ze zdrowiem już wszystko dobrze, więc zabieram się za zaległości. Powiem szczerze, że nietrafiona diagnoza  lekarzy skutecznie mnie zniechęciła do czegokolwiek i napędziła mnóstwo strachu. Ale najważniejsze że wszystko się skończyło pozytywnie .  Dziękuję bardzo za pamięć i odwiedziny. Dzisiaj(...)Odstawić na 5 – 10 minut do chwili aż  drożdże się spienią.W międzyczasie pokroić drobno suszone pomidory.  Do zaczynu dodać  wszystkie składniki i zagnieść  aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Zagniatać około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować

Na słodko lub wytrawnie
Pierniki świąteczne 116

dobra, udało mi się jeszcze coś przed świętami zamieścić. I to nie byle co tylko świąteczne pierniczki! Mało już czasu zostało na ich zrobienie, ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam :) Przyznam się bez bicia, że to niestety nie ja te pierniczki zrobiłem, przepis i zdjęcia dostałem od Małgosi, kumpeli z pracy. Otóż u niej jest jakiś taki kiermasz przedświąteczny(...)miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić

Marder&Marder Manufacture
Ravioli - włoskie inspiracje :) 135

średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy  jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica(...)było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe

vegetanie
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 198

chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest(...)perła się nie rozgotowuje.  Risotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion czy wywar naturalny. Część tego płynu stanowi zwykle białe wino - również dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło. Oliwa potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli /szalotek/ i ryżu, a masło

KUCHARNIA
Śliwka w czekoladzie 145

będzie strzałem w dziesiątkę. Proponuję brownie zamienić na śliwkę w czekoladzie. Jest to dość prosty przepis, wymaga jednak od nas trochę czasu na przygotowanie. Uwierzcie mi, że warto! Polecam dobrej jakości śliwki, najlepiej, by nie były siarkowane. Nie powinny być zbyt wysuszone, ani zbyt duże. W opakowaniu 100 g na pewno znajdziemy 32 sztuki, potrzebne do wykonania 32 smakowitych kąsków(...)wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe

Kucharzyca