dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:346/464)

Mazurek migdałowy makaronikowy 118

250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny

królestwo garów
Pierniki (od razu do jedzenia) 1130

No to pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki

Anielska Kuchnia Ani
Sernik nowojorski 253

powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York Cheesecake) . Jest po prostu znakomity(...)Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni

Wypieki Uli
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 235

razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe, tak mi to połączenie jakoś pasowało i wyszły super, jeszcze lepsze od i tak już bardzo dobrych. Polecam obydwie wersje. Z przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki:- 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw)- ok.10(...)także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą 184

końcu moje córy bardzo je lubią. Zapraszam... Skala smaku 9/10 racuszki zrobiłam z mąką pełnoziarnistą-tak jak w przepisie- przez co były mniej chrupiące, w smaku jednak bardzo dobre i zdrowsze co ważne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)olej Przygotowanie Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać

Kubki smaku
Z ŁĄKI NA TALERZ: kandyzujemy stokrotki! 179

Zielarki z Wilkowyj, to zaczynam od podstaw. To będzie już czwarty post z zielarskiego cyklu! ;D Tym razem pokażę Wam jak zamieniać urocze stokrotki w domowe słodycze i ozdoby ciast. Jeśli jeszcze nie próbowaliście niczego podobnego, to jest to świetna okazja, żeby zacząć swoją przygodę z jadalnymi kwiatami! Są słodkie, chrupiące, a przygotowanie ich nie wymaga wielkich umiejętności i magicznego(...)suchy. Możesz także wysuszyć je w uchylonym piekarniku w 50*C. 5. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu. W pudełeczku lub słoiczku przełożone bibułkami wytrzymają nawet do kilku miesięcy! Dobrej zabawy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 170

wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i dodatkowo wykorzystuję otręby żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki(...)Przykryć ścierką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać

Kuchcik gotuje
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 219

pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych(...)podstawami. Książka jest bardzo przejrzysta, wszystkie przepisy i porady są uporządkowane. Łatwo odnaleźć w niej to, co nas w danym momencie interesuje. Uporządkowanie przepisów od najprostszych do trudniejszych było dobrym pomysłem. Po nauce podstaw, możemy porwać się na coś trudniejszego. A zdjęcia są bardzo apetyczne. :-) Książka do kupienia na stronie wydawnictwa Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=91_101&products_id=1773&osCsid=079bd913a93ba093bf0cc97aec461e9a A na koniec

Szefowa kuchni
Chrupiące Wontony z mięsem - łatwizna 232

wieprzowa lub pierś z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia na sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka(...)był nazbyt zielony. Odmrożone arkusze na wontony zabezpieczyć przed wysychaniem np. wilgotną ściereczką. Wyjmując po jednym arkuszu umieszczać pośrodku małą kulkę mięsa (ok. 1 łyżeczki), zwilżyć dookoła mięsa ranty ciasta wodą i ścisnąć ciasto razem tworząc saszetkę. Związać saszetki źdźbłem cienkiego szczypiorku lub jeszcze lepiej szczypiorku czosnkowego który jest mocniejszy. Nożyczkami obciąć równo górną wystającą część ciasta ponad wiązaniem. Można

Sztuka gotowania w/g Samiry
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 156

właśnie do nich przykładam dużą uwagę. Dlaczego? To proste, jeśli dobrze i miło zacznę dzień, rzadko potem mam zły humor. A nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania, bardzo prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Malinowy zawijas 144

powdychałam trochę ich cudowny aromat i pożarłam na miejscu. Na szczęście w tym roku nasze krzaczki obrodziły naprawdę ładnie, więc zostało trochę owoców na muffiny.   Muffiny to uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą(...)mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym

les mirabelles
Dżem śliwkowo-gruszkowy 140

Jako, że w tym roku śliwki królują w mojej kuchni ( głównie w ciastach), dlatego nie mogło zabraknąć i takiego eksperymentu :) Śliwki i  gruszki w dżemie razem. A że w sprzedaży nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem owoców postanowiłam taki dżem zrobić sama. Jego smak jak dla mnie wyśmienity, nie za słodki i nie za kwaśny(...)cukru żelującego składało się z 50 dag cukru 3:1, a 20 g z cukru 1:1. Taki miałam akurat pod ręką :) A konsystencja dżemu okazała się dobra

Proste Potrawy
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 164

Bardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można(...)odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni

Maślane ciasteczko
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 194

szybkie i niezbyt spokojne zwierzątko. Szczególnie ten weekend razem z M. spędziliśmy pod znakiem biegania poza domem. W piątek wieczorem poszliśmy na basen, a konkretniej do Parku Wodnego na Dobrego Pasterza. Ponoć z natury powinnam być istotą gorącą i ognistą jak mój znak zodiaku (strzelec), tymczasem wszyscy wokół mnie to znaki wodne i choć średnio wierzę w takie rzeczy(...)jeszcze sos czosnkowy nieprzyjemnie sztuczny. Ostatni dzień weekendu, niedzielę, spędziliśmy zaś na Rynku Głównym wokół Sukiennic, podziwiając małe i duże dzieła sztuki wielkanocnej, odurzając się zapachem oscypków, rozmaitych ciast, wędlin i miodu, wsłuchując się w gwar i starając się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej dzisiejszej propozycji kulinarnej, będzie to jeden z naszych ulubionych przysmaków

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lemon Curd z żółtek 175

masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze(...)napisałam - gdy uznamy, że już jest gotowy zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy potem najlepiej w słoik i chowamy do lodówki. U mnie wytrzymał tydzień i jeszcze był dobry (więc bardzo możliwe, że można jeszcze dłużej przechowywać, jednak nie polecam trzymać ponad 2 tygodnie) Bardzo prosty i bardzo smaczny :) Serdecznie go polecam zwłaszcza osobom, które lubią w słodyczy mieć

Jedzeniomania
Dyniowe muffinki z zielonym kremem :) 136

Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni :) Dziś prezentuję Wam żółciutkie muffinki z kremem o bardzo ciekawej barwie :) Zielony! Piękny kolor, który w jedzeniu nie zawsze zachęca do konsumpcji :D Ja tam "zielone" uwielbiam i tym razem również jestem zachwycona :) Zieloną barwę otrzymałam dzięki dodaniu młodego jęczmienia w proszku :) Byłam ciekawa reakcji rodziny, których wzięłam za "testerów" :D Obawiałam(...)łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego

Zdrowie na języku :P
Blok Czekoladowy 437

Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła

Blondynka Gotuje