dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:338/464)

Kluski kładzione i modra kapusta :) 194

Dzień dobry :) Piątek ! WOW :) nareszcie, jak pewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy

vegetanie
Zupa cebulowa 157

Zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy.Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 173

kremówka. I jak tort. W Shreku to porównanie miało zobrazować, że nie wszystko jest takie jak się wydaje. Pod zieloną, grubą i szorstką skórą ogra, może się kryć dobre serce. A pod nazwą tort, bardzo sycące, wytrawne danie. Nie wierzycie? To odkryjcie wraz z nami włoski Torta Rustica. Jeśli śledzicie fejsbukowy lub instagramowy profil mirabelek, to pewnie wiecie(...)Citta Alta. Ja to konQbek- zobaczył, stwierdził, że on musi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować

les mirabelles
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 208

Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie.  Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz(...)zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju aż będą złote i chrupiące

Kulinarne Inspiracje
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 208

Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście(...)amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo, nie ma takiej potrzeby, mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (silikonowe wystarczy delikatnie przesmarować olejem, metalowe musimy wysmarować i dokładnie obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie

Smaczne Zdrowe
Wielkanocne ciasteczka kawowe 177

przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu na jedzenie... Tak, moi drodzy - z C. ledwo co się widujemy, a sama, nawet dobrego słodkiego , jeść nie lubię... Muszę więc wypieki dobrze planować, żeby nic się nie zmarnowało. Na szczęście zawsze można odwiedzić koleżankę i ją wraz z rodzinką poczęstować jakimiś smakołykami.  Dzisiaj(...)łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać amaretto i mąkę, do drugiej kakao i kawę. Każdą z nich dobrze zagnieść, żeby składniki się połączyły. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe hamburgery 222

rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem(...)mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki.  Podstawą tego dania jest bułka i dobrej jakości mięso. Reszta, to dodatki, które samemu można dokomponować, dając to – co kto lubi. Ta „przekąska” może, z powodzeniem, stanowić samodzielne danie. Życie jest zbyt krótkie, by odmawiać

mojewypiekiinietylko
OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 177

Spotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a

W kuchni Karmel-itki
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 191

obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować(...)kupować świeżego. Ty tylko niektóre proste rozwiązania. Jeśli zaczniecie zmieniać swoje podejście do żywności, to sami zauważycie, że niemarnowanie jedzenia jest proste, bo wyrobicie w sobie kreatywność. Życzę Wam dobrej organizacji kuchennych zapasów i kupowania rozsądnie. Warto wyrabiać sobie takie nawyki, bo z czasem stają się czymś naturalnym i jakże pożytecznym. A jak kiedyś przyjdzie Wam wyrzucić jedzenie, to pomyślcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z jagodami jak u babci! 381

wodą, osusz dobrze. Wymieszaj delikatnie z cukrem i skrobią. Nadzienie jest gotowe. Ciasto na pierogi podziel sobie na 2 lub 3 mniejsze części aby łatwiej Ci się pracowało. Wałkujemy ciasto na cienki blat, pamiętaj podsyp sobie mąką blat i obsyp wałek, to ułatwi Ci pracę. Wycinaj kółeczka np. kubkiem lub szklanką, bądź obręczą kulinarną. Na każdy mały krążek nałóż(...)wodę. Zmniejsz gaz, przemieszaj łyżką cedzakową, poczekaj aż pierogi wypłyną na wierzch, od tego momentu gotuj na małym ogniu około 4 minuty. Jeśli nie jesteś pewny, że są już dobre, wyłów jednego i spróbuj.   Pierogi wykładamy na duże talerze, polewamy obficie śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem, możemy obsypać jagodami. Cudownego dnia i smacznego! Fioletowych uśmiechów

SMYKWKUCHNI
Zdrowa żywność od Vivio :) 143

błonnika i węglowodanów. Lekko wyższą ma wartość energetyczną, a zawartość tłuszczu jest niemalże równa.  Właściwości kaszy gryczanej to: wysoka zawartość wapnia, fosforu, błonnika, kwasu foliowego, cynku  bardzo dobre źródło rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne, ułatwiającej przyswajanie witaminy C, zapobiegającej powstawaniu żylaków, "pajączków" na skórze i hemoroidów wpływa pozytywnie na leczenie choroby niedokrwiennej serca chroni przed zawałem i udarem(...)działanie antybakteryjne i antywirusowe  zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń.  doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce  MORWA SUSZONA  Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna

Zdrowie na języku :P
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 206

problemu z zastąpieniem nimi popularnych  i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem(...)miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty

karmelowy
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 377

moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.Składniki:1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory2 cebule4 - 5 łyżek smalcu1 czerwona papryka5 ziemniaków1(...)paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję

Apetyczna babeczka
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 192

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 178

jest już kolejnym, jakie degustuję tej firmy i zdecydowanie wystawiam mu wysokie noty zarówno za smak, konsystencję i skład. Gęste, gładkie, o skondensowanym smaku nerkowców . 99% orzechów to bardzo dobra zawartość pośród tego typu produktów dostępnych w sklepach. Produkcja bez użycia glutaminianu monosodowego i innych "świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest soja, to już w ogóle(...)mąki pszennej - luksusowa typ 550   1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko

Grunt to przepis!