dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:335/464)

Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 162

Dzień dobry :) Pogoda nie nastraja do super działania i dzisiaj postanowiliśmy również pojechać trochę barowo :P Lubicie kluski śląskie ? A sos z grzybów leśnych, a do tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie

vegetanie
Na smutki - sernik. I Lana 199

Jestem zbulwersowana postawą mojego szefostwa. Zbulwersowana na tyle, że aż muszę się Wam wygadać. Wyobraźcie sobie dziewczynę, która pracuje dla danej firmy na dwóch różnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 250

nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia ją też Biblia, a w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność(...)przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj do ciasta rozrobione

Grahamka, weka i kajzerka
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 254

Pomyślałem, iż pierwsza wyprawa nie może być zbyt daleko od domu, a mimo to powinna dostarczać niezapomnianych wrażeń. Tak pomysł padł na południowych sąsiadów z Czech

Wyprawy kulinarne
Placek orzechowy z dynią 304

stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się z moim żarłokiem o ostatni kawałek, aż w końcu zjedliśmy(...)nieważne jest, które do których dodamy), i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy. Kroimy czekoladę na małe kawałeczki i wrzucamy do masy. Jeśli chcemy dodać jakieś bakalie, teraz jest dobry moment. I mieszamy naszą masę, aż nam się wszystko złączy J Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek (wychodzi średnica około 25cm) – można też uformować

Jak gotować i nie zwariować
Różane Magdalenki 182

życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić w dobrych sklepach, ale ponieważ kwiatów róży jest u nas pod dostatkiem postanowiłam ją przyrządzić sama. Dwie duże garści płatków zalałam wodą i odstawiłam na kilka dni do lodówki. Efekt był zadowalający(...)miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy

les mirabelles
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 216

czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować(...)czasu, aby ewentualnie coś dokupić czy pożyczyć. Obrusy i serwetki można (o ile jest taka potrzeba) odświeżyć (przeprać/odplamić/wyprasować) na tydzień przed świętami. Początek grudnia to dobry czas na porządki w szafach, mycie kuchennych mebli. Tego naprawdę nie ma sensu zostawiać na sam koniec, bo najwięcej gotowania i smażenia jest w dzień Wigilii, a chyba nikt tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 221

godzin. Nadal wiele hiszpańskich rodzin nie siada do stołu przed północą, zgodnie ze starym hiszpańskim powiedzeniem „Esta noche es Noche Buena, y no es de dormir” – ta noc to dobra noc i nie jest przeznaczona do spania. Świętowanie zazwyczaj rozpoczyna się już wczesnym wieczorem – przyjaciele i rodziny spotykają się w barach na drinka zanim powrócą do domów na główne obchody(...)też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem

Chilli Czosnek i Oliwa
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 187

razy bardziej wolę bułeczki własnej roboty niż te kupne. Wychodzą pulchne, delikatne, zazwyczaj po jednej mam już dosyć. A kupne? Często po jednym dniu są już niedobre.  Bułeczki  mam w zwyczaju robić z podwójnej porcji-jedną wtedy mrożę na jakieś okazje:)  Po odgrzaniu ich ponownie w piekarniku smakują jak świeżo upieczone! Miałam akurat zapas produktów do zrobienia(...)żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Sernik czekoladowy 295

twarogu trzykrotnie mielonego15dag cukru4 jajka10dag margaryny3 łyżki mąki ziemniaczanej16dag czekolady deserowej Wykonanie:- składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce- ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowejmargarynę utrzeć z cukrem na puszystą(...)dałoby pieczenie w kąpieli wodnej (blacha z sernikiem zabezpieczona od dołu folią wstawiona do większej blachy wypełnionej wodą), lecz jest to bardziej pracochłonne, a powyższy sposób daje też bardzo dobry rezultat.Ważne też jest, by nie miksować/ucierać za długo naszej masy, gdyż duże napowietrzenie może sprzyjać późniejszemu opadaniu sernika, a także - by sukcesywnie go studzić, nie wyjmując

Smakołyki Bereniki
1 milion ciastek ze skwarek (szpyrki) 197

Zastanawialiście się co byście zrobili z wygraną w lotto? każdy w pierwszej myśli zapewne mnożyłby dobra materialne. Nie ukrywam, że chętnie bym zmieniła swój samochód, bo przeżył ostatnio zwarcie instalacji elektrycznej i kolizję. Na pewno rodzicom wybudowałabym ekologiczny dom w spokojnym otoczeniu przyrody. Póki co, zostaje nam grać i cierpliwie czekać. Chyba warto jeśli dookoła nas słyszy się o wielkich(...)wysmażamy. Po wysmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu.  Kolejnym etapem jest zmielenie skwarek i dodanie do mąki, cukru, jajek, soli i cynamonu. Wszystkie  składniki dokładnie zgniatamy na ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 179

herbaty, włożyłam ciepłe, puchate skarpety i usiadłam przed laptopem. Zerknęłam za okno - a tam słonko. Ręce mi opadły, mina zrzedła jeszcze bardziej i stwierdziłam, że dzisiaj to już nic dobrego się chyba nie przydarzy...W ramach rozruszania urządziłyśmy sobie też małe sprzątanko. Takie wiecie, bez gości za progiem i presji, że czegoś nie domyję. Odkurzyłyśmy, wyczyściłyśmy łazienkę, ogarnęłyśmy kuchnię(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb firmowy 179

stało się. Jednocześnie coś dobrego i złego zarazem. Po wielu latach poszukiwań i starań stworzyłem chleb idealny, doskonały. Nie żartuję, ten chleb jest tym czego szukałem przez 4 lata prowadzenia tego bloga. Idealnie policzone składniki, dokładnie dobrany czas i temperatura pieczenia, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze wszystkim gra. Lekko wilgotny, idealnej wielkości dziurki w każdej kromce... Właściwie prawie nigdy(...)ciekawości sprawdzić co będzie jak chleb będzie wyrastał tylko jeden raz. Rano zawsze szykuję kanapki do pracy dla siebie i dla Madzi. Więc w trakcie szykowania kanapek zacząłem wyrabiać ciasto. Jako, że ręce mam tylko dwie i były mi one potrzebne do robienia kanapek to do wyrabiania ciasta zatrudniłem od wieków już nie używaną maszynę do wypieku chleba. Więc

Marder&Marder Manufacture
Bananowe muffinki z morelami 212

misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim(...)minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie odkryłam, że bardzo podobne muffiny, tylko ze świeżymi morelami, już są na blogu. Nie szkodzi - czasem warto wracać do dobrych przepisów, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie leniwe 256

Teraz już nie ma wolnych chwil, wszystko robię na raty. Nie ma słodkiego lenistwa, teraz w opcji są jedynie słodkie leniwe ;-) Ale dobre i to. Leniwych nie jadłam już od lat, a teraz kiedy karmię Małego to jedna z moich ulubionych opcji obiadowych, bo spokojnie mogę zrobić więcej i jeść przez 3 dni. Pewnie dało by radę i przez(...)najlepiej postawić sobie dodanie jak najmniejszej ilości mąki, bo leniwe to przecież kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać jogurtem, posypać cukrem

Matka Żywicielka

Proponowane wyszukiwania