dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:326/464)

Jak przeżyć Wielkanoc? 216

schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka rad dzięki którym łatwiej będzie przetrwać świąteczny czas. Przede wszystkim pamiętaj(...)stołu. Jeśli chcesz spróbować wszystkiego, nakładaj małe porcje. Zamiast czubatego talerza żurku może wystarczy jedna chochla, aby zostało miejsce na inne przysmaki. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedno ciasto weź każdego po połowie, a najlepiej ćwiartce. Jeżeli nie oprzesz się pokusie i zjesz kawałek, a nawet dwa ulubionego ciasta nie obwiniaj się. Wyrzuty sumienia mogą sprawić, że całkowicie porzucisz

Wypieki i Rumieńce
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 167

ściereczką.   Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć(...)wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną i kochającą. Książkę czyta się z przyjemnością. Jest napisana z humorem i dużym dystansem

Weekendy w domu i ogrodzie
bułki do hot-dogów 134

Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów. Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu(...)mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić

6niebo
Drożdżówki z konfiturą 212

wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware]. Część ciasta rozwałkować, naciąć wałkiem do kratkowania ciasta. Małe kawałki ciasta wyłożyć w foremkach na tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe(...)jakości produktu, nie zaś bezkrytyczna pogoń za pieniędzmi. Mamy swoje zasady. Nie kupujemy najtańszych, byle jakich surowców. Znamy każdego plantatora. Dokładnie wiemy skąd pochodzą owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są  takie jakie być powinny - syropy powstają na bazie prawdziwego soku, który

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 331

Mąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej(...)łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut

Ze smakiem i z pasją
Ananasowiec - biszkopt z ananasem, kremem budyniowym i bezową pierzynką na urodziny Smacznej Pyzy 398

Kilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz

Smaczna Pyza
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 170

chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką na i (wiem, co mówię, jedną partię zapomniałam posypać; też były dobre, ale to już nie to samo...).  Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, z której ostatnio bardzo często korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny(...)migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki do hamburgerów 163

całkiem sporo. Czasami, przy tak zwanej okazji, przeglądam i stwierdzam, że zdjęcia słabe i fik do kosza, a później oczywiście żałuję. Ale zdarza się też tak, że zdjęcia dobre, ale przepis uleciał i po dłuższym czasie nie jestem w stanie z głowy odtworzyć.  Więc najlepiej gotować, robić zdjęcia i publikować na bieżąco. Jak jednak wygląda doba z dwójką(...)ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko

bistro mama
Focaccia 188

jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych. Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest(...)szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 215

GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i  krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet(...)dodam jeszcze, że wszyscy siedzieli, jedli, popijali i dalej jedli i rano ważyli co najmniej kilo więcej, więc to wspólne biesiadowanie uważamy za naprawdę udane i miło, że w dobrym towarzystwie, przy sympatycznych rozmowach i naprawdę dopieszczeni jako goście przywitaliśmy Nowy Rok, niekoniecznie wyłącznie jako gospodarze imprezy we własnym domu. W następnym wpisie tort, obserwujcie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 191

ciastkami nie przepadam jakoś szczególnie. Można powiedzieć, że jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami(...)następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 199

odzwierciedlenia), można z łatwością zabrać je ze sobą.  Czekolada zawsze idealnie komponuje się z malinami, a te babeczki łączą i jedno, i drugie. Warto wybrać konfiturę lub dżem dobrej jakości, najlepiej niskosłodzony lub słodzony zdrowszymi odpowiednikami, np. ksylitolem lub stevią.  Składniki: 2 szklanki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu(...)przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut

Roślinna - blog wegański
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 145

głowie. Niestety znowu mam blogowe zaległości.  No nic, mam nadzieję, że w końcu przestaniemy chorować (ile można! ja z pewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".  U nas pojawiły(...)cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 182

całkiem mi się to smażenie spodobało. Wracając do sedna, czyli naleśników. Nadzienie przygotowałam z twarogu, który przywiozłam sobie z Polski, z dodatkiem rodzynek namoczonych w herbacie. Mmm... Jakie to dobre... Całość polałam sosem waniliowym - kremowym, delikatnym i słodkim. Wyszło obłędnie pysznie, choć słodko (można zredukować nieco ilość cukru). Niemniej z wielkim zapałem zjedliśmy całkiem spore ilości, jeszcze zanim(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes z dżemem i kremem budyniowym 147

przygotowaniu mogę puścić wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić owocowym kefirem lub dodać do nich płatki owsiane. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku cukru możemy(...)jajo, cukier waniliowy i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste, dlatego konieczne będzie rozsmarowywanie go łyżką na gorącej patelni. Ja piekłam placuszki na suchej patelni z powłoką teflonową. Krem budyniowy:  Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki mleka

Zapiski Młodej Żony
Tarta z jarmużem i pieczarkami 197

 Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to

Stare Gary
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 312

ukształtowanie terenu sprawiają, iż taki ser może powstać tylko w tym regionie. Uwodzi swą miękką teksturą i pięknym białym kolorem. Zapach mleka prosto od krowy utrzymuje się przez kilka dobrych dni. Uwielbiam młody ser, jego delikatny, niepowtarzalny smak. Im dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy(...)mąki pszennej  - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego  - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste.  Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię

Sajkofanka smaku
Dworek Koper 191

atmosfery, zapachów, smaków… Ta mieszanka jest tak skomponowana, że po prostu chce się tam wracać! I to jak najczęściej! Wielbicielami Dworku są moi Teściowie, którzy cenią sobie zarówno dobry smak potraw, jak i elegancję wnętrz. Gościli tam wielokrotnie i za każdym razem byli zachwyceni. Po każdej swojej wizycie gorąco nas namawiali byśmy i my odwiedzili Dworek Grabowskich. W końcu(...)sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki- przepis podstawowy. 336

oczywiście mama robiła je tak samo, chociaż już bardziej na oko, a ja robię je według tego przepisu i jeszcze nigdy nie zawiodły. Najważniejszym aspektem przygotowywania naleśników jest posiadanie dobrej patelni. Musi być ciężka, z grubym, nieporysowanym dnem, musi dobrze rozprowadzać ciepło i musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Babcia smarowała patelnię kawałkiem słoniny, która topiąc się idealnie ją natłuszczała, mama(...)smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem

Rozpustne gotowanie
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 200

Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a  kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła(...)Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów,   wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.a potem już

Walijskie Pichcenie