też dużo jeszcze przed nami. W tym czasie na blogu pojawiły się 182 przepisy! Ogromnie cieszymy się, że mogliśmy się z Wami nimi podzielić. Dziękujemy za wszystkie komentarze i dobre słowo :) A przede wszystkim za chęć wypróbowania naszych receptur :) Cieszymy się, że zaglądają do nas osoby zarówno z Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować(...)następujących miast: Warszawa Kraków Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać
MyCookBook.plkolejne zestawy słówek. 1. Gotowanie. Z jesiennych produktów warta uwagi jest z pewnością dynia, która może być przygotowana na wiele sposobów. Zaczynając od zup po ciasta i różnego rodzaju desery. W mojej kuchni pojawi się na pewno w formie zupa- krem z dyni oraz jako racuszki dyniowe. Mimo to postaram się znaleźć jeszcze inną odsłonę tego warzywa(...)tutejszej telewizji (bajek, filmów czy tv-show). Ten temat to coś przed czym nie da się uciec mieszkając tutaj ;) Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować ten plan. Jestem dobrej myśli :) pozdrawiam serdecznie
Tagebuch po polskunawet jaki to będzie sprzęt ani co też przy jego pomocy będziemy mogli przyrządzić. Zaskoczenie było ogromne, myślę, że nie tylko moje. Przygotowaliśmy w naprawdę dobrym czasie całe mnóstwo pysznego jedzenia. Na początek Grześ Łapanowski opowiedział nam trochę o nowym sprzęcie, więc może i ja Wam trochę opowiem, żebyście wiedzieli w czym rzecz. Nowy produkt(...)gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy
bistro mamajednak doskonale zdaję sobie sprawę, że pewnie już nie kupię więcej szparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki wszystkie składniki na spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćelastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze(...)było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe
vegetanieByło pochmurne niedzielne popołudnie. Franek z gorączką, po nieprzespanej nocy, w końcu zasnął przytulony do mnie. Hania z tatą poszli szukać puszek z serduszkiem, a ja uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową(...)mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już następnym razem. spód: 120 g mąki
bistro mamapracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom przemęczonym, dlatego śmiało(...)Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:)Przekładamy do formy na muffiny
Słodkie Przyjemnościroku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około
Garnkowe fanaberieprzeca żołdyn [20] , fto [21] robi klōski, ich niy wołży. [22] Jakby co, to wejście [23] sie ich kilo [24] . Ważne je [25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych [26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa(...)musicie je razym dobrze rozfyrlać. [40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa. [41] Terezki umyjcie sie rance [42] i biercie [43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōski- im mańsze tym lepi. [44] Uwarzcie sie wody, wciepcie [45] tam soli i dołwejcie [46] klōski- zamiyszjcie [47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły
Chop w kuchnispowodowało właśnie moją ogólną niechęć do jej smaku do czasu, aż nie posmakowałam tej z Ogródka Dziadunia . Nie bez powodu jest to produkt z mianem "rarytasu." Tak dobrej konfitury nie jadłam nigdy w życiu i to przyznaję. Wielkie brawa dla jej twórcy, produkt jest wyborny, a smak ... Bajka. Niesamowicie "bogaty" produkt, szczery, cudowny - jak z domowej spiżarni. Bardzo polecam(...)wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką. Ułóż je w formie wysmarowanej
Garniec Magaliekontynuacja warsztatów we własnej kuchni. Fiskars zapewnił nam naprawdę ostre noże. Kilka sekund po zrobieniu tego zdjęcia przekonałem się o tym na własnym palcu. Takie właśnie paczuszki z tym ciastem chlebowym dostaliśmy do domu A to spokojnie wyrastające sobie chleby Tomasza Kolejna rzecz: włoski placek socca. Tego to zupełnie nie znaliśmy, nie wiedzieliśmy co to jest. Okazało się, że jest(...)bezglutenowy chleb okazał się naprawdę smaczny. Zwarty, nie kruszył się (co często jest właśnie domeną bezglutenowych wypieków). Okazało się, że połączenie trzech mąk (ryżowej, gryczanej i z tapioki) to dobre połączenie. Bezglutenowy się wyrabia. Sprzęty Boscha były niezastąpione. Dokładnie taki sam model właśnie jest już w drodze do nas, lada dzień kurier dostarczy. Z pełnym bogatym wyposażeniem :) Bezglutenowy spokojnie
Marder&Marder Manufactureudanych- warto, aby ten ostatni dzień z 365 spędzić jak najlepiej, więc tak też zamierzam zrobić, a pierwszy punkt planu to pyszne śniadanie. Od sierpnia przekonuję Was, że dobre śniadanie to podstawa udanego dnia i mam nadzieję, że skutecznie. Ostatnimi czasy odkryłam, że na owsiance świat się wcale nie kończy i zaczęłam eksperymentować z innymi śniadaniowymi pysznościami(...)podjętej w ciągu minionych 12 miesięcy jestem niezwykle zadowolona. Jak można się domyśleć chodzi tu o tego oto bloga. Początkowo nie byłam zupełnie przekonana, czy to aby na pewno dobry pomysł i szczerze wątpiłam, że znajdą się osoby, które zechcą tu regularnie zaglądać. Ku mojemu zaskoczeniu powstało grono stałych odbiorców, które stale się powiększa i motywuje mnie do działania
peanutbuttermonsterDzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej. Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają(...)śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże rozmieszać w miseczce ze śmietaną, a następnie dodać do zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski
Symfonia SmakówDnia 21.06.2015 roku odbyła się długo wyczekiwana druga edycja „Janczewskiej 10” , czyli sportowej rywalizacji w konkurencjach: biegu na 10 km, nordic walking na
kgwjanczewoniecałe 20 g tłuszczu w 100 g. Idealnie sprawdza się w porannych śniadaniach - owsiankach, jaglankach, jak baza płynna do przygotowywania koktajli/smoothie. Przetrzymywane w lodówce, w szklanej butelce może stać dobre kilka dni i nic się z nim nie dzieje :) Składniki: 1 miarka ziaren soi (to jest ok. 85 g) wcześniej namoczonych (moczyły się 12h) Przygotowanie: Namoczone ziarna wypłucz(...)się to okarą . Nie należy jej wyrzucać tylko dobrze wykorzystać, bo ma wiele zastosowań w kuchni. Może służyć do przyrządzenia takich potraw jak: naleśniki, kotlety, pasztety, do wypieku ciasteczek, ciast. Dzięki czemu nic się nie marnuje :) Więcej o Sojowirówcę przeczytacie TUTAJ . A możecie ją kupić TUTAJ i TUTAJ . Natomiast film przedstawiający proces wyrobu mleka sojowego udostępniła firma
Zdrowie na języku :Pmoich rodziców i nic z tego nie wyszło. Takie patelnie trzeba używać z dość dużą ilością tłuszczu, a naleśniki bez pszenicy tego nie lubią. Do ich zrobienia potrzebna jest dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego. Można kupic np. tu www. sklep.dajar.pl A teraz pszepis - dzisiaj co prawda naleśniki z pszenicą, ale z pszenicą orkisz a bazą dla nich jest siemię(...)wodą. Odstawić aż powstanie kleik Do powstałego kleiku dodać mąkę i wodę Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować na dość cienką warstwę przy pomocy łopatki Smażyć na małym ogniu 5-10 minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie
pyszne zdrowościużyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie ulubione dodatki wciskając je lekko do środka oraz posypujemy ziołami i solą. Ja używam suszonego oregano, ale można(...)przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości
Cooking Monsterczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)ponawiamy jeszcze dwukrotnie. W międzyczasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki (można to zrobić blenderem ale trzeba mieć na uwadze aby za bardzo nie zmielić orzechów – w tym przypadku dobry nóż będzie zdecydowanie lepszą opcją), a potem na patelni je podprażamy. Po podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy
Kuchenne Wariacjesłabość do drobnych ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które(...)tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem
Smakowy Rajrównież i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas! Pierniczkireceptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej 200g masła o zaw. tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo(...)żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut
Sajkofanka smakupracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem...Z Amelią(...)okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać lekcje francuskiego, które okazały się idealnym sposobem poznania japońskiego. Jej uczniem zostaje 21letni student, Rinri. Chłopak pochodzi z dobrej rodziny, jednak jako dziecko nie zdał ważnego egzaminu i teraz najlepsze japońskie uczelnie pozostały dla niego niedostępne. Na swoim uniwersytecie spędza więc niewiele czasu, jednak bycie studentem, samo w sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrze