Przyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia! Energetyczne placki śniadaniowe Przepis na 10-15 placków Potrzebujemy: 5 łyżek mąki żytniej graham 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml zimnej wody 220 ml mleka roślinnego 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki(...)lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut. 3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą
Bananowe Polebabkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze bardziej aromatyczna polecam(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki. Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę 24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę (sprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest
MyCookBook.plJesień do tej pory, nielegalnie panosząca się w ogrodzie rodziców zalegalizowała już swój pobyt na dobre i w ogrodzie i w kalendarzu. A ja na dobre pożegnałam się z letnimi sukienkami i sandałami. Nie łudząc się wyciągnęłam kalosze i swetry, chowając w głąb szafy przywiezione tutaj letnie ubrania. Ratują znalezione w domu stare licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś(...)suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże i sól.Wymieszaj. 2. Dodaj masło. Zagnieć ciasto w zgrabną kulę (wyrabiając ręcznie około 5-10 minut) 3. Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4. Przełóż do formy keksowej
Fiolka w kuchnidrożdżach i na piwie. Na piwie ciemnym, więc mocno słodowy i aromatyczny. Nie wiem jak to się stało, ale jakoś nie zdążyliśmy zrobić z niego kanapek. Jest tak dobry, że znika z samym masłem. Piwo typu porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak tego piwa to kompozycja palonych słodów(...)cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut
Karo in the Kitchenpodać na opakowaniu informację z jakij soi powstał produkt, osobiście wybieram soję niemodyfikowaną. Jak widać soi bać się nie trzeba, wystarczy odrobina wyobraźni i można z niej stworzyć naprawdę dobre danie. Ten tofurnik jest pyszniutki. Wystarczy dodać odpowiednią ilość soku z cytryny by nie był wyczuwalny charakterysyczny smak tofu. Spód z morelami nadaje mu słodkości i świetnie kontrastuje(...)malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas
pyszne zdrowościniedawna nie sądziłam, że tortille można zrobić w domu ze składników ogólnie dostępnych. Ze względu na dość wysoką cenne sklepowych tortill, jest to dobra informacja. Moje spolszczone tortille są z chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem smalczyku roślinnego. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie(...)plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto posypać mąką, podzielić
Jadło i czytadłoDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy statyw (nie będzie więcej wymówek, teraz zdjęcia muszą być ostre jak brzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy(...)nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaGofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i to bardzo rzadko.Dlatego tez nigdy nie kupowalam gofrownicy,bo i po co, bedzie tylko miejsce zajmowac.W zeszlym roku w rozliczeniu w MM dostalam bon i nie za bardzo wiedzac co z nim poczac(...)przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki
Emskie Smakicoś, co sprawi, że mleko się zsiądzie. Może to być maślanka, kwaśna śmietana, kefir... Taki domowy twarożek bardzo się różni od tych sklepowych. Nie mówię, że sklepowe są niedobre - przeciwnie - wystarczy trochę poszukać, popróbować kilku rodzajów i znaleźć ten ulubiony (dla mnie najlepszy kupny twarożek, to ten ze Strzałkowa), ale domowy twarożek jest po prostu jedyny w swoim rodzaju. Oprócz(...)wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce
Posadzone i zjedzonemożna zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie(...)lekko łączymy. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem
Słodkie PrzyjemnościJuż jakiś czas temu miałam na oku ten przepis, zachwycił mnie sam wygląd bułeczek bo o smaku przecież nie wiedziałam nic, jednak okazały się być bardzo dobre. Bułeczki nie są skomplikowane w przygotowaniu, idealne w swej prostocie. Dość często kupowałam podobne bułeczki w pobliskiej piekarki jednak teraz wiem, że już po nie nie sięgnę(...)drożdże, sól oraz cukier. W między czasie rozpuścić masło i delikatnie przestudzić, gdy masło będzie już letnie dodać je do mąki oraz reszty składników. Na sam koniec wybić jajko. Ciasto wyrobić na gładką, delikatną masę. Na początku wyrabiania jest ono dość luźne ale później fajnie się łączy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W między
Krakowskie smaki AniObiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją
Kuchnia PROzdrowotnajuż, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego(...)przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona
królestwo garówOooh, miód na moje serce - czy jakoś takoś. Nie wiem, powiedzenia ludowe nigdy nie były moją dobrą stroną. W każdym razie radocha taka, że prawie po nogawkach sikam. Powszechnie wiadomo, że jestem gadżeciarzem i zbieranie niepotrzebnych (ale fajnych) rzecz daje mi większą frajdę niż wyjazd na wakacje (na których zresztą nie byłem chyba z 5 lat). A jak jeszcze przypadkiem(...)miło z jego strony, takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem
Marder&Marder ManufactureWariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego płaskiego chlebka. Moja jest dzisiaj z dużą ilością ziół, czerwonej cebuli i zielonych oliwek. Składniki na dwa chlebki wypiekane w tortownicy o średnicy 25-28 cm: 70 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. 3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki
Apetyczna babeczkawłasnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco(...)minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja Delicjaokazał się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym te przykre ewentualności nie wchodzą w grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się(...)Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle
Wypisz WymalujPyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1
Moje Kuchenne Rewelacjemąki (nie mieszać) Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać) Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku) Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem Odłożyć w ciepłe miejsce na noc Kolejnego dnia wymieszać Mieszać raz dziennie przez trzy dni Po 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżej Moja uwaga: nie można chleba wyjąć od razu z piecyka, ponieważ opadnie i zrobi się zakalec. Po upieczeniu należy wyłączyć piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero w styczniu na dobre wracamy do pracy, więc póki co odpoczywania ciąg dalszy. Bardzo się z tego cieszę. Czuję, że potrzeba mi chwili wytchnienia, a jak już pewnie wiecie, doskonale wypoczywa mi się(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia
Ratunku obiadZ okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tle