Już jakiś czas temu miałam na oku ten przepis, zachwycił mnie sam wygląd bułeczek bo o smaku przecież nie wiedziałam nic, jednak okazały się być bardzo dobre. Bułeczki nie są skomplikowane w przygotowaniu, idealne w swej prostocie. Dość często kupowałam podobne bułeczki w pobliskiej piekarki jednak teraz wiem, że już po nie nie sięgnę(...)drożdże, sól oraz cukier. W między czasie rozpuścić masło i delikatnie przestudzić, gdy masło będzie już letnie dodać je do mąki oraz reszty składników. Na sam koniec wybić jajko. Ciasto wyrobić na gładką, delikatną masę. Na początku wyrabiania jest ono dość luźne ale później fajnie się łączy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W między
Krakowskie smaki AniObiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją
Kuchnia PROzdrowotnajuż, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego(...)przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona
królestwo garówOooh, miód na moje serce - czy jakoś takoś. Nie wiem, powiedzenia ludowe nigdy nie były moją dobrą stroną. W każdym razie radocha taka, że prawie po nogawkach sikam. Powszechnie wiadomo, że jestem gadżeciarzem i zbieranie niepotrzebnych (ale fajnych) rzecz daje mi większą frajdę niż wyjazd na wakacje (na których zresztą nie byłem chyba z 5 lat). A jak jeszcze przypadkiem(...)miło z jego strony, takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem
Marder&Marder ManufactureWariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego płaskiego chlebka. Moja jest dzisiaj z dużą ilością ziół, czerwonej cebuli i zielonych oliwek. Składniki na dwa chlebki wypiekane w tortownicy o średnicy 25-28 cm: 70 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. 3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki
Apetyczna babeczkawłasnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco(...)minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja Delicjaokazał się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym te przykre ewentualności nie wchodzą w grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się(...)Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle
Wypisz WymalujPyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1
Moje Kuchenne Rewelacjemąki (nie mieszać) Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać) Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku) Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem Odłożyć w ciepłe miejsce na noc Kolejnego dnia wymieszać Mieszać raz dziennie przez trzy dni Po 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżej Moja uwaga: nie można chleba wyjąć od razu z piecyka, ponieważ opadnie i zrobi się zakalec. Po upieczeniu należy wyłączyć piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero w styczniu na dobre wracamy do pracy, więc póki co odpoczywania ciąg dalszy. Bardzo się z tego cieszę. Czuję, że potrzeba mi chwili wytchnienia, a jak już pewnie wiecie, doskonale wypoczywa mi się(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia
Ratunku obiadZ okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tleprzedświątecznej bieganinie warto też znaleźć trochę czasu dla siebie. Na to by z filiżanką dobrej herbaty zasiąść w fotelu, przeczytać kilka stron ulubionej książki lub przejrzeć zakupioną ostatnio gazetę, by delektować się chwilą, przegryźć ukradkiem podebraną z kuchni babeczkę. Wiem, wiem, czas ucieka i jeszcze tyle spraw do załatwienia, cala lista rzeczy do zrobienia. Jednak nie warto ścigać się(...)płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiwiem, że są ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte(...)też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny
Poezja Smaków - blog kulinarnyzgromadziłam dostosowałam do zimowej aury. Zatem próżno szukać w menu sałatki caprese, jest za to sałatka z buraków i z pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie(...)ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem
Chilli Czosnek i Oliwazbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej(...)pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchengarach?! Jak tu wyczarować coś co doda siły i energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę(...)czarny,- sezam,- czosnek niedźwiedzi,/ŁOSOŚ:- łosoś, płaty,- odrobina przyprawy warzywnej domowej+ folia aluminiowaWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę
Wypisz WymalujPierniczki zniknęły w szybkim tempie, tuż przed samymi świętami.Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre.Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w
Czarnawisienkaczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam, to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)gasząc światła. Nie odbierajcie sobie możliwości zabawy, żeby później powiedzieć, że ja przecież nie, absolutnie. W naszym zabieganym świecie ważne jest, żeby umieć się zatrzymać, i każdy pretekst jest dobry. Walentynki też.Oczywiście nie mówię, że nie jest fajnie okazać ogromu swoich uczuć po prostu dlatego, że ma się na to ochotę - sama robię to często. Ale niestety - wielu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy też tak czasami macie, że późnym wieczorem dzwonią goście i zapowiadają się z wizytą na następny dzień ? Otóż i mnie się zdarza. Dzwoni więc mój
Ewa w kuchniOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itkiteż dużo jeszcze przed nami. W tym czasie na blogu pojawiły się 182 przepisy! Ogromnie cieszymy się, że mogliśmy się z Wami nimi podzielić. Dziękujemy za wszystkie komentarze i dobre słowo :) A przede wszystkim za chęć wypróbowania naszych receptur :) Cieszymy się, że zaglądają do nas osoby zarówno z Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować(...)następujących miast: Warszawa Kraków Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać
MyCookBook.plkolejne zestawy słówek. 1. Gotowanie. Z jesiennych produktów warta uwagi jest z pewnością dynia, która może być przygotowana na wiele sposobów. Zaczynając od zup po ciasta i różnego rodzaju desery. W mojej kuchni pojawi się na pewno w formie zupa- krem z dyni oraz jako racuszki dyniowe. Mimo to postaram się znaleźć jeszcze inną odsłonę tego warzywa(...)tutejszej telewizji (bajek, filmów czy tv-show). Ten temat to coś przed czym nie da się uciec mieszkając tutaj ;) Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować ten plan. Jestem dobrej myśli :) pozdrawiam serdecznie
Tagebuch po polskunawet jaki to będzie sprzęt ani co też przy jego pomocy będziemy mogli przyrządzić. Zaskoczenie było ogromne, myślę, że nie tylko moje. Przygotowaliśmy w naprawdę dobrym czasie całe mnóstwo pysznego jedzenia. Na początek Grześ Łapanowski opowiedział nam trochę o nowym sprzęcie, więc może i ja Wam trochę opowiem, żebyście wiedzieli w czym rzecz. Nowy produkt(...)gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy
bistro mamajednak doskonale zdaję sobie sprawę, że pewnie już nie kupię więcej szparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki wszystkie składniki na spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćelastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze(...)było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe
vegetanieByło pochmurne niedzielne popołudnie. Franek z gorączką, po nieprzespanej nocy, w końcu zasnął przytulony do mnie. Hania z tatą poszli szukać puszek z serduszkiem, a ja uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową(...)mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już następnym razem. spód: 120 g mąki
bistro mamapracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom przemęczonym, dlatego śmiało(...)Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:)Przekładamy do formy na muffiny
Słodkie Przyjemności