więc stoję co tydzień w kolejce do pani Lucynki, w której to kolejce kwitnie sąsiedzkie życie towarzyskie. Na co dzień sąsiadów niemal nie widuję, rzadko rozmawiam, tylko zwykłe dzień dobry . Ale w kolejce do pani Lucynki można nadrobić tygodniowe zaległości - kto gdzie jedzie na wakacje, czyje dzieci jadą na obóz, a czyje do babci. Kto robi zakupy dla mamy(...)warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka kupione na osiedlu przerobiłam na farsz do krokietów. Korzystałam ze starej sprawdzonej Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam: Krokiety z farszem
Posadzone i zjedzonewymyśliłam ją ot tak,chciało mi się coś dobrego,czasu miałam niewiele,i miałam banany i śmietankę 30%,,nawet się nie spodziewałam takiego efektu,wyszło przepyszne i rozpływało się w ustach,spróbujcie koniecznie,naprawdę warto!!! SKŁADNIKI: 4 JAJKA 1/2 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU 500ml ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIXY 4 ŁYŻKI CUKRU(...)BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER
Swojskie jedzonkokwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój i tak lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka jest bardzo smaczny(...)aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem
Cakes By KejtZapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy Świątecznego piernika SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyładną przystawkę. Mimo że wygląda na oko dość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor: zjemto Kategoria: przystawka Czas przygotowania: 30 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity(...)całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek, skórka z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny
zjem to blog kulinarnyjedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć, bo gdy zęby kończą chrupanie, ręka już sięga po kolejną porcję, a zdrowy rozsądek jakoś wtedy zupełnie zawodzi! Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo(...)można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych
KUCHARNIApogodzić nauki z blogowaniem. Wracałam do domu bardzo późno, a każdą wolną chwilę starałam się podgonić w pracach domowych. Zbyt szybkie tempo i nerwy przedegzaminacyjne nie wyszły mi na dobre, bo wylądowałam na kilka dni w szpitalu. Teraz już wszystko jest dobrze, więc wzięłam się za kolejną realizację planów ;-) v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default(...)jednej misce połączyć wszystkie składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki do muffinek lub foremki napełniać ciastem do wysokości 2/3. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób
Na słodko lub wytrawniemuszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie(...)pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka StronaZnalazłam mandarynki w dobrej cenie. I właśnie teraz w środku zimy zrobiłam z nich powidła :) Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000Składniki : 1 kg mandarynek 1/2 kg jabłek, mogą być kwaskowe 50 dag cukru - najlepszy nierafinowany 2 cytryny 2 łyżki rumu Przygotowanie : Umyte mandarynki obrać ze skóry, pokroić drobno i usunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry i również(...)zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano by dolać 2/3 szklanki wody, ale następnym razem zmniejszę tę ilość do 1/3 szklanki. Powidła szybciej zrobią się gęste. W czasie
Proste PotrawyDzień dobry,Dziś przygotowałam dla was pierwszy z serii postów dotyczących mojego wyjazdu na grecką wyspę Kos. Swoimi wpisami chciałam wam przybliżyć kuchnię grecką*, a tym, którzy akurat wybierają się na Kos dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy(...)dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc
Chilli Czosnek i OliwaMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło... Cannelloni(...)czasie przygotowałam makaron, z którym było trochę zabawy. Oczywiście najprościej było by poprzestać na płatach i w nie zawinąć farsz, ale ja ambitnie postanowiłam zrobić rurki. Ciasto jajeczne nie należy do najłatwiejszych w wałkowaniu i ciężko się na nim pracuje. Od razu mówię, że jeśli liczycie na idealne, sklepowe kształty to możecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto
bastalenarodzinnym spacerkom, az tu w sobote, na ktora zaplanowalam wypad za miasto, spadl deszcz. Zaczelo sie niewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo.By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo smaczne babeczki.Przepis na nie trafil do mnie juz dawno. Dostalam go pare(...)nutella lub konfiturawykonanieW rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy.Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem.Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki KarolkiW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na SłodkoPieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny Produkty na jeden biszkopt: 6 jajek 1, ½ szklanki mąki tortowej 1 ¼ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jadło i czytadłoWiele dobrego słyszałam o karobie, który jest zamiennikiem kakao i czekolady. Karob zawiera w sobie fosfor, żelazo oraz wapń, jest doskonałym produktem dla osób mających alergię na czekoladę, lub nie tolerują glutenu. Postanowiłam go przetestować i przygotowałam muffiny, które smakują wyśmienicie, Przygotowywaliście coś z użyciem karobu? Składniki: 3 średnie banany 1 jajko(...)mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia,sodę, karob , cukier oraz czekoladę. Do suchych składników wlej masę bananową i wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni
KukuleczkiMoją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność(...)wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać jajka, jogurt, sok z cytryny i roztopione masło. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Owoce leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje
zadanie-gotowanieDzień dobry! Ostatnio na naszym fanpage wybiła magiczna liczba 2 000 osób lubiących! <3 Bardzo dziękujemy, że jesteście z nami! Z tej okazji na fanpage przygotowałyśmy krótki filmik ze zdjęciami - oczywiście jedzenia nie zabraknie. ;) A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku. A więc... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki(...)mokre składniki. Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek. Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować
Gotowanie, czyli hobby dla każdegonajszybciej pochwalić. W smaku dyniowa, jednak z nutą sezamu/chałwy? Wszystko za sprawą dodatku domowego tahini. Do tego odrobina zbawiennego dla wątroby ostropestu, awokado i szpinak. Wszystko co dobre dla organizmu. Praktykuję zasadę, że jak jeść, to z uwagą na właściwości spożywanych produktów. Ktoś kiedyś powiedział, że pizzerki to nic zdrowego, najwyraźniej nie miał racji... Skrócone lekcje, chwila(...)czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach, następnie blendujemy z tofu i okarą całość mieszamy z ostropestem, tahini i przyprawami ciasto przekładamy na papier do pieczenia- pieczemy w 190 stopniach przez 30 min podajemy ze szpiakiem, awokado i kiełkami
healthy dreamsPrzed świętami dostałam fajną paczuszkę od firmy Eterno. ETERNO to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie. Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają na jakość(...)Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych
Sama słodycz i szczypta chiliudało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze wyszedł(...)robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować(...)podrażnionych brodawek piersiowych Spożywanie oleju zwiększy ilość produkowanego przez mamę mleka i wzbogaci jego skład Przy ząbkowaniu łagodzi swędzące dziąsełka Podczas przewijania pupę dziecka można nacierać naturalnym olejem Jest dobrym kosmetykiem do masażu i nawilżania małego ciałka, oliwki dla dzieci często są na bazie pochodnej ropy naftowej i mają szkodliwy skład Można przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji
ClauditteMissCookingWakacje jak zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny - tłusta, syta i dobra, bardzo dobra. Szczególnie polubiłam kartacze, kiszki ziemniaczane i bliny żmudzkie. Te ostatnie smakowały mi najbardziej, dlatego długo nie zwlekałam z ich przygotowaniem. Nie miałam problemu aby poszukać przepisu w Internecie. Zdziwiły mnie jednak proporcje(...)zmielić. Cebulę poszatkować i usmażyć, następnie dodać do mięsa razem z jajkami, przyprawić, dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę, popieprzyć, dodać tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do dłoni (ilość zależy od odmiany ziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki
Jadło i czytadłoDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe, spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi, które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi(...)koncepcja ich przygotowywania prawdopodobnie została przewieziona do Europy przez Arabów.Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze, uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas
Chilli Czosnek i Oliwa