dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:309/464)

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem 159

notatek i kromka czosnkowego chleba. Zbliża się egzamin, na horyzoncie czai się przeziębienie, jestem piekielnie zmęczona i czekam na mecz. Zagryzam kanapkę  delektuję się smakiem... Chleb czosnkowy jest dobry na wszystko! Przepis inspirowany jest recepturą J. Hamelmana na chleb z pieczonym czosnkiem. Autor radzi główkę czosnku piec w piekarniku przez 40 minut. Jako, że nie piekę chleba dla całej(...)wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję będę piekła bardzo często.     Chleb czosnkowy (2 bochenki) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 180g mąki pszennej 110g wody Gotowe ciasto: zaczyn 150g mąki żytniej razowej 570g mąki pszennej 1 główka czosnku 20g soli 50g oliwy z oliwek 480g wody Zaczyn : 2 łyżki dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z mąką

Zapiski Młodej Żony
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 194

Nareszcie jest! Wyczekiwany przez wielu (mam nadzieję, że również przez Was ;) ) magazyn kulinarny GRYZ tworzony przez pasjonatów dobrego jedzenia.Pomysł na magazyn powstał w zeszłe święta, jednak dopiero na pikniku WBK, który odbył się w wakacje, powróciliśmy do tematu i zebraliśmy grupę chętnych do współtworzenia  warszawskich blogerów. Na początku pomysł zakładał wydanie małej (najlepiej 12 stronicowej) broszurki z kilkoma(...)mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda? Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym czuję się jak ryba w wodzie. Czekam na Wasze opinie i namawiam do sięgnięcia po  pierwszy numer wyjątkowego magazynu kulinarnego GRYZ.uGRYŹcie

Słodkie Przyjemności
Chlebek watykański z czekoladą i suszonymi śliwkami 134

ludziom. Fajna filozofia, zwraca uwagę na drugiego człowieka i dzielenie się najprostszymi rzeczami, a dodatkowo uczy cierpliwości - na upieczenie poczekamy 7 dni. Oczekiwanie wynagrodzi smak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży(...)Środa dodać 250 g mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju, 250 g mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest

sama złodycz
Ekstrakt waniliowy 100

Genialny! Od kiedy raz go zrobiłam to się zakochałam. Używam go praktycznie do wszystkich wypieków. Świetnie zastępują także cukier waniliowy , który oczywiście też możecie wykonać sami

Mania Wypiekania
Tarta Z MUsem Z MaRakui 187

Składniki   spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1

Luźna Kuchnia
Bułki z ziemniakami. 186

Najlepsze w pieczywie z dodatkiem ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego(...)roztopionego 1 jajko Wykonanie: Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki umieścić w większej misce. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować w dłoniach bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem

zadanie-gotowanie
Torcik śmietankowy 211

wami przepisem na torcik śmietankowy z malinami.Wiele produktów takich jak kwiatki cukrowe, masa cukrowa, mata silikonowa oraz barwnik écru, otrzymałam od Sempre.pl.Polecam tę firmę, dlatego że ma super produkty dobre jakościowo i w przystępnej cenie(...)Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem dodać do piany ostrożnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tortownicy o wymiarach 16 cm. Wstawić do piekarnika, piec przez  25 minut w 175 stop, ostudzić. Przekroić na 3 krążki. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem

Kuchnia Danusi
PIZZA Z OLIWKAMI 190

dana181, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 2015/01/11 21:22:11 Pizza z oliwkami - mniam :) Chyba z racji braku pomysłu na dzisiejszy obiad i ona zagości na moim stole,a preferuję zdrową wersję z ciasta orkiszowego - naprawdę polecam, smaczna i do tego zdrowa :D napisał: qacha5 2015/02/24 10:43:29 O ja takie pizze często jadałem z www.partypizza.pl/ czy www.e-piotripawel.pl/ napisał: war-ren 2015/03/09(...)swój własny przepis a ten wydaje mi się o wiele bardziej atrakcyjny dla mojego podniebienia. napisał: stelarczyk 2015/05/28 01:13:10 Ciszę się,przepis jest naprawdę dobry:)Pozdrawiam stelarczyk napisał: anielka123buziolek 2015/05/28 17:35:08 robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:) napisał: Gość: omlet, *.centertel.pl 2016/03/11

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 203

wynajęcia całe domy, wystarczy poszukać w internecie.) Dodatkowo teściowa będzie miała do dyspozycji kuchnię i bez przeszkód naparzy ziółek dla babci, a jak będzie trzeba to i herbatą z ciastem wszystkich poczęstuje.  Bardziej wybrednym (i ceniącym tylko swoje własne towarzystwo) gościom pozostanie zarezerwować hotel lub pensjonat. Jeśli zdecydujecie się na którąkolwiek opcję, pamiętajcie o odpowiednio wczesnej rezerwacji. W sezonie(...)czego przyczepią się. Ci życzliwi będą zawsze zadowoleni, nawet jak rosół mniej klarowny wyjdzie, a jeden talerzyk okaże się lekko wyszczerbiony. To dla nich przede wszystkim zachowajcie spokój, dobry nastrój i pozwólcie sobie na radość ze spotkania z bliskimi. Czyż nie po to ta cała praca?? Zebrałam w tym wpisie tylko najważniejsze kwestie. Wszystkie wskazówki wynikają z mojego własnego doświadczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 148

Winogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą

Kuchnia Pani Wiosny
Owsiane placki z dynią 130

Dzisiaj ponownie placki owsiane, tym razem w wersji jesiennej, czyli z dynią. bywały  lepsze zdjęcia, ale te placki są tak dobre, że musiałam je wstawić The Boomtown Rats - I don't like Mondays , czyli piosenka dzięki której polubiłam poniedziałki. Żeby dobrze zrozumieć tą piosenkę (i jej 'lekko' specyficzny teledysk) trzeba koniecznie przeczytać to - sekcja history . Placki owsiane(...)olej kokosowy lub inny, masło do smażenia Płatki owsiane, sodę i przyprawy wymieszać. Dodać dynię i wbić jajko. Ponownie wymieszać. Całość przykryć talerzykiem, wstawić do lodówki na noc. Rano ciasto wymieszać z 2-3 łyżkami mleka/wody, usmażyć placki, podawać z ulubionymi dodatkami - najlepiej sprawdzi się tu syrop klonowy, miód lub sos karmelowy

tost z dżemem
Mus czekoladowo - pomarańczowy. Styczniowe Wyzwanie Blogerek 155

Dawno nie pojawił się na blogu przepis na coś słodkiego. Tak się składa, że jakoś ostatnio nie mamy z M ochoty na ciasta i inne słodkości. Poniższy deser również nie został przeze mnie popełniony z wielkiej ochoty na słodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie(...)popisałam się specjalnie podczas tego wyzwania. Jednak sam sposób podania wydaje się atrakcyjny - kieliszek przewiązany wstążeczką świetnie się sprawdzi jako element dekoracyjny stołu. Nie mniej jednak mus wyszedł bardzo dobry i osłodził nam to zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki

My simple kitchen
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 295

Dziś klasycznie....z czym zjemy racuchy zależy od nas. Naszych gustów. Ja postawiłam na domową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży(...)cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron

Blondynka Gotuje
Sernik Zebra 355

mojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak

moj przepis na
Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 166

Z nakomity afrodyzjak , świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią .  W iesz co to takiego?!?  Tak to szparagi

IzaGotuje