dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:303/464)

Koktajl energetyczny i oczyszczający. Zielona bomba czyli przepis na smoothie ze szpinaku, banana i spirulina. 254

Dla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej.   Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą.   Poza tym smakuje obłędnie!   Co potrzebujesz na

IzaGotuje
Muffiny z borówkami 237

Takie dobroci miałam dziś na śniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :) Składniki (na 12 szt.): 225 g mąki pszennej 115 g mąki pszennej razowej typ 2000 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego(...)jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.  4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.  5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można

Domowa Cookierenka Agi
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 155

Panceksy dobre są i na śniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli(...)białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana) Smacznego

ChilliJemy
Bezy z miętą 157

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Pieczone mini donuts z jagodami i polewą z Nutelli 209

    Kto lubi pączki ręka do góry! A kto UWIELBIA pulchne amerykańskie donuty, zamoczone w cukrowej polewie, udekorowane, jakby od niechcenia, ale tak idealnie, kolorową

Gotowanie to kochanie
Kopytka 149

wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam!U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem.Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste.Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne.Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi(...)Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!Wyrobione dzielimy

Ostra na Słodko
Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą 214

przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą podajemy jako deser w świąteczne dni. Migdały symbolizują nieustającą miłość, a ich smak i właściwości doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Migdały to prawdziwa bomba witaminowa(...)grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie

My Chcemy Jeść
Tarta z kurkami 205

Lato jeszcze na dobre się nie skończyło, a już za nim tęsknię. Choć pachnie jeszcze słońcem wakacji, to jednak zameldował się już wrzesień, a z nim przyjdzie też jesień. Dla mnie, pewnie jak dla każdej mamy dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym, wrzesień zwiastuje rozpoczęcie gonitwy, konieczność zrywania się na równe nogi o świcie, żeby zdążyć dobudzić dzieci, dać(...)czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka

Smakowity Blog Kulinarny
Pomarańczowe muffinki z kruszonką. 175

tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej(...)kolejno jajka, następnie sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotować kruszonkę. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości . Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka

zadanie-gotowanie
Kreple ze dziurōm (Oponki) 176

wykosztować i bez to, jak piyrwy bez chałpa 5 sie nōm przewijało kans 6 modych ludzi, co to sōm durś godne 7 , to moja Muter miała na nich dobry knif 8 – niyftorzi do dziesiej te kreple pamiyntajōm. Przidajōm sie nōm łone niy yno na Tusty Czwortek, a jak już fto ich rołz sprōbuje, to już tak gibko(...)posztamfujecie. 14 Wciepcie wszyske składniki (bez wōdki) do miski i wyrōbcie. Keby 15 Wōm sie to za kans klejōło, to dosypcie sie trocha mōnki. Jak już bydziecie mieli te ciasto wyrobiōne na jednolito masa, to wlyjcie tam jeszcze te 2 łeżki wōdki abo łoctu- ale joł bych Wōm radziōł jednak tyn sznaps, 16 bo przeca i tak te wszyske procynty

Chop w kuchni
Ciasteczka czekoladowe 151

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej  i dwóch mlecznych ) 220g mąki pszennej 2 łyżki dobrego ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 200g miękkiego masła 100g brązowego cukru 2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło) aromat waniliowy 100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej(...)jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec

Kubki smaku
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 217

ubiegłym roku już nie zdążyłam Wam pokazać przepisu na nutellę ze śliwek więc przedstawiam ją dziś :) Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis. Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) 1 kg cukru domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego 10 dag ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Umyte(...)minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. 4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 240

ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: piekarnik ustawiamy(...)jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód

Luźna Kuchnia
Chleb ze szpinakiem II 141

oczywiście Magda to przeczyta i da mi w łeb :) Eeehh, ja to mam ciężkie życie... Ale żono, żono, przecież nie musisz być zazdrosna o Karolinę, przecież to siostra! :) No dobra, wstęp zrobiłem - mało śmieszny, bo piszę to po północy i oczy mi się już zamykają - więc można przejść do konkretów. Składniki na 2 bochenki: 450 g mrożonego szpinaku(...)rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę żeby wyrosło. Potem moczymy dłonie (żeby ciasto się nie lepiło), wygniatamy ponownie przez kilka sekund i przekładamy do dwóch keksówekk wyłożonych

Marder&Marder Manufacture