dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:302/464)

Wspomnienie lata: Sernik z wiśniami. 153

owoców "sezonowych" z żalem i utęsknieniem spogląda teraz na pogodę .  Za oknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić do smaku lata. SKŁADNIKI(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE:  1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć

vaniliowoczekoladowa
Popękane ciasteczka czekoladowe 137

Sztuczne słodziki, barwniki, utwardzacze, spulchniacze i tym podobne. Może człowiekowi odejść ochota na takie łakocie. Może, ale nie musi. Każda pora jest dobra na ciasteczka i każdy powód jest dobry, by je zrobić. Mój powód? Ograniczenie szkodliwych substancji do minimum. I nie zapominajmy o smaku, on też jest bardzo ważny! A nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie przygotowane ciasteczka. Dlatego(...)kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blasze

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady 145

Najpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;) Składniki 120 g prawdziwego masła 280 g  gorzkiej czekolady 4 jajka 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g  białej czekolady Przygotowanie Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę(...)kawałki ok. 1 cm. Dodać je do masy i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Z ciasta formowac kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach ok 5 cm. Piec 28-20 minut, aż ciastka będą ładnie odchodzić od pergaminu. Można jeść na ciepło

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka z lukrem 180

Kruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku.  Inspirowałam się przepisem z blogu   Moje Wypiek i . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru(...)cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko i zmiksować, do momentu połączenia się składników. Następnie wsypać mąkę i zmiksować.  Stolnicę podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować kulę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać serduszka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec ok. 10 - 15 minut

pink envelope
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 333

łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze

karmelowy
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 180

Skypie podpytywałam i starałam się coś z nich wyciągnąć tak, żeby nie zauważyli, że czegoś właściwie od nich chcę. Któregoś razu zaczęłam opowiadać o domowych lodach, jakie to wyszły dobre i w ogóle cudowne. Tatuś zrobił oczy małego dziecka i zaczął znacząco wzdychać, a Mamunia stwierdziła, że takie domowe lody to dopiero musi być coś... (Zdecydowanie miała rację.) Przy(...)dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików.Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani, więc zaufałam mu w ciemno. Nie pomyliłam się - choć moje nie wyszły tak zgrabne jak jej, to smakują po prostu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Slodka pokusa - czekolada 179

Juz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto

Przysmaki Karolki
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 371

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady(...)mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka

Blondynka Gotuje
Liebster Blog Award 138

bloga? To akurat jest znana historia. Jakieś 6-7 lat temu kupiliśmy automat do wypieku chleba. Prawdę mówiąc sam nie wiem po co. Wówczas raczej woleliśmy fast fooda i dobrą najebkę w piątkowy wieczór niż domową kuchnię. Nie wiem więc czym się kierowaliśmy. Ale kupiliśmy. Ta maszyna tak mi się spodobała, że stwierdziłem, że nie mogę tego trzymać tylko(...)którą bym chciał te wyjątkowe chwile dzielić. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłeś własnoręcznie ciasto francuskie? Tak, jeden raz. Robiliśmy z Madzią croissanty . Ciasto nie wyszło doskonałe, sporo mu do doskonałego brakowało. Ale coś tam wyszło i croissanty nawet smaczne były. Podejrzewam, że jeszcze kiedyś się pokusimy o zrobienie ciasta francuskiego. Warto umieć takie rzeczy. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń

Marder&Marder Manufacture
Krem daktylowy, czyli naturalny substytut białego cukru 219

Wypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników

vaniliowoczekoladowa
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 212

Dynia rozgościła się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.  Bułeczki ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 114

Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy go i z dżemem i z wędliną i z serem żółtym. Za każdym razem super smak! Bardzo się cieszę, że przyłączyłam się(...)wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka

Posadzone i zjedzone
Syrnyky - ukraińskie racuchy z sera białego. 211

podobne do racuchów jakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią.  Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam(...)rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 235

oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne(...)zachwycić :) W zasadzie wszystko tak samo, ale mąkę zwykłą musimy zastąpić bezglutenową, a ona lubi się lepić - tu przetestowałyśmy różne mąki bezglutenowe i tu również powiemy podstawa to dobry, gęsty ser, z rzadkiego nic nam nie wyjdzie. Składniki, proporcje mniej więcej te same, choć czasem trzeba dodać więcej mąki i zredukować ilość białka jaj , dałyśmy więc 2 żółtka

Wypisz Wymaluj
Tort Tiramisu 182

Tort Tiramisu W tortach dobra nie jestem, jedyne co mi naprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT(...)pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier

Pelusiowa Kuchnia