dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:299/464)

Muffinki z malinami 241

syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (80 bądź 85% kakaa) 200g świeżych bądź mrożonych malin Zgodnie z muffinkową sztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej(...)koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do każdej papilotki bądź silikonowej foremki (polecam je bardzo, bo muffinki w ogóle do nich nie przywierają!) nakładamy łyżkę ciasta, następnie wciskamy dwie malinki i nakładamy jeszcze pół łyżki na wierzch, na koniec wciskamy jeszcze dwie-trzy malinki, według upodobań. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od tego jak duże

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem 176

Wczoraj dla ochłody były lody, więc dziś podzielę się z Wami pysznymi krokiecikami. Korzystajcie z dobrodziejstw natury, młoda kapustka jest w tym wydaniu naprawdę dobra. Do tego te chrupiące kawałki boczku...  Chyba Was długo nie muszę namawiać... ;) Składniki: Na ok 20 sztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g(...)szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 148

polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .   Diamantowa Kuchnia  przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry , a to najważniejsze . Składniki : jabłka duże 10 kg  cukier żelujący trzcinowy Diamant 6 x 500 g (w zupełności starczy do jabłek ) Wykonanie: Jabłka myjemy , obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne(...)minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików). Litrowy słoik starcza na ciasto . Tak powstały prażone jabłuszka

Różowa kuchnia
Mocno czekoladowe muffinki z białą czekoladą 221

siebie dumna!!! Przepis na muffinki znalazłam tutaj . Syso piecze je często, ja też do nich wrócę jeszcze i wtedy ocenię doznania smakowe:) A póki co, to wierzę, że są dobre Wam, Drogie Koleżanki: Edytko, Dorotko i Aniu:) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka cukru kryształu; 1/4 szklanki naturalnego kakao; 1 łyżeczka sody; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zmiksowanych bananów dodać olej i jajko i chwilkę składniki pomiksować ze sobą. Następnie wsypać do mieszqaniny bananowej suche składniki, dodać pokrojoną grubo czekoladę i delikatnie wymieszać (nie za długo). Ciasto wyłożyć do formy na muffiny (wcześniej wysmarowanej lub wyłożonej papilotkami pergaminowymi). Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzone muffinki można pokryć dowolną polewą czekoladową

In my kitchen
Tarta ze szpinakiem 216

miał na swoim talerzu coś ciemno zielonego, zapytałam się mamy co to jest. A mama na to, że szpinak. Facet, który to jadł nagle zaczął zachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować.  Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już(...)taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki       szczypta soli

Amatorka kuchenna
Domowe masło 334

bardzo łatwe w przygotowaniu domowe masło :) Jedyne czego potrzebujemy to śmietana 36%, szczypta soli, mikser i odrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ok. 200 g masła: 400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30% szczypta soli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce(...)jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :) Domowe masełko z ciepłym śniadaniowym rogalikiem

My Culinary Art
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1499

pieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto poczekać. Ciasto jest po prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane(...)masła w temperaturze pokojowej Do warstwy śmietankowej: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy

Ratunku obiad
Zupa krem marchewkowa-lova 226

mnie to taka trochę  zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie o wszystkim(...)mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe.Do dzieła!ZUPA KREM  MARCHEWKOWA-LOVASkładniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu

Gotowanie to kochanie
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 251

zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama przyprawa zawiera w sobie wyłącznie suszone pomidory i zioła: czosnek, bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego chlebka samowystarczalna;)Ale do rzeczy - chleb wyszedł naprawdę smaczny z aromatem ziół(...)czarnuszką i suszonymi pomidorami Składniki:na bigę (typowy włoski zaczyn): 330 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant (lub 8 g drożdży świeżych) 240 ml letniej wody na ciasto: 670 g mąki pszennej 330 ml letniej wody 3 łyżeczki drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych) 2 łyżeczki soli 5 łyżek oliwy 1 opakowanie przyprawy do chleba włoskiego Kamis

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Stripsy jak z KFC wg Aleex 166

Wracam więc do codzienności z nowymi przepisami. Jeden z nich przyniósł do domu Młody, który wrócił od kolegi i od progu poinformował mnie, że jadł pyszne stripsy, tak samo dobre, jak w KFC. Trochę sceptycznie podeszłam do tych rewelacji, bo kilka takich przepisów już wypróbowałam, ale Młody uparł się, żebym sprawdziła i ten znaleziony na youtube . Wreszcie uległam(...)płaską łyżką pieprzu cayenne. Dokładnie obtoczyć kawałki mięsa w przyprawach. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Z jajka, mąki, 1 łyżeczki pieprzu cayenne i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki blenderem. Miksowanie powinno trwać dość długo, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Nie dodawać od razu całego mleka, dolewać je porcjami, pamiętając, żeby nie było zbyt

W mojej kuchni
Puszyste pączki różane z rumem 180

arnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie  cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu(...)jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki

SzczyptaSmaQ
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 322

 Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim

Kuchnia Łukasza
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 150

wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny. Babeczki ( 12 sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej(...)przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny

Food Square
Bobytka, czyli kopytka z bobu 140

kopytka (a właściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed(...)Następnie zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. (Możesz skorzystać również z tłuczka lub blendera). Teraz czas na mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. (W razie potrzeby dosyp więcej mąki). Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Uzyskane kluseczki układaj na stolnicy podsypanej uprzednio mąką

Food Square
Chleb tostowy dla leniwych 132

wolisz gapić się pusto w przestrzeń i mówić "nie!". Czasami każdy pewnie tak ma. Nawet ja :) Dlatego właśnie dzisiaj "chleb dla leniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb(...)słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej

Marder&Marder Manufacture