dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:342/464)

Domowe sushi bananowe (świetna przekąska dla dzieci) 155

trzeba zadbać o mały szczegół czyli sposób podania. "Chodźcie, mam banana" - buuuu, niee. "Chodźcie, zrobiłam sushi" - oooo wow, huuura!  Banan to jeden z najbardziej uwielbianych przez dzieci owoców. Dobry sposób na zahamowanie gł odu między posiłkami. Praktyczna, pełna witamin przekąska i potasowa bomba. Jeśli chcesz zrobić pyszny budyń jaglany z bananem to zajrzyj tutaj>>> . Przepisy(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 167

dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które zwykle uważa się za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem(...)malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb z kaszą manną 161

Kasza manna w chlebie - tego jeszcze nie było! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam(...)zagarnąć mąki z brzegów. Ca ł ość odstawić do "puszczenia bąbelków" na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać olej i stopniowo wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Foremkę keksową wy smarować masłem i obsypać kaszą m anną. Włożyć do niej ciasto , wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała

Grunt to przepis!
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 243

Dzień dobry, Uwielbiam warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika).  Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy(...)pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna

Chilli Czosnek i Oliwa
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 186

taki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść(...)wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez

bastalena
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 144

cztery elementy niezbędne do przyrządzenia idealnego espresso: Miscela (rodzaj kawy), Macinazione (młynek), Macchina (ekspres do kawy) i Mano (umiejętności baristy). Każdy z tych elementów jest opisany i połączony z dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo(...)nich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki

Emcia Pichci
Domowy ekstrakt z wanilii 213

gotowy do użycia. Z każdym dniem nabiera mocy, zmienia barwę na coraz ciemniejszą, ale najwcześniej można go użyć po około miesiącu od przygotowania. Po dwóch miesiącach powinien być już dobrej jakości ekstraktem. Można go wtedy przecedzić i zlać do butelki, lub przez cały czas przechowywać razem z laskami wanilii. Domowy ekstrakt z wanilii Składniki: 450ml czystej wódki 14 lasek wanilii(...)innych wypieków czy deserów - po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt - do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ekstraktu, w ciastach pieczonych alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie aromat wanilii; do ciast i deserów bez pieczenia polecam dodawać domowy cukier

Smakołyki Bereniki
Muffinki bezglutenowe. 180

dobra ostatnio dogadzam sobie … słodkościami, ale żeby do końca nie przygniotły mnie wyrzuty sumienia, część cukru staram się zastępować syropem z agawy (ma dużą moc słodzącą, a przy tym niski indeks glikemiczny). Po prostu żyć, nie umierać. Do tego staram się do większości moich wypieków na słodko używać mąki ryżowej (czyli bezglutenowej). A w tym przepisie zastąpiłam klasyczny proszek(...)bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego

MODA NA BIO
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 183

tendencje do biegu pod górkę, zwykle nie ułatwia nam niczego.  źródło: http://demo.prosklepy.pl/Urodzinowa-babeczka.html Jak powstał mój blog? Wiesz, Czytelniku, że też się zastanawiam? Tak, na dobrą sprawę, pomysł i już sam blog po prostu się pojawił, od tak. Nie wiadomo skąd, nie wiadomo gdzie, a przede wszystkim, po co. Na szczęście nie mogę sobie zarzucić(...)szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów jest zbyt rzadkie i w niczym nie przypomina ciasta na zwykle naleśniki,' dosypujemy mąki. Ewentualnie

W kuchni Karmel-itki
Cytrynowe babeczki 260

Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy

Luźna Kuchnia
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 166

kompletu truskawkowa wódka , na którą przepis już zdradziłam Wam na blogu , nastawiona tydzień wcześniej i dwa dni przed imprezą przefiltrowana i zlana do butelek. Pulled pork to zawsze dobra opcja na danie główne szykowane dla 6 czy więcej osób – robi się samo, w nocy, każdy nie-wegetarianin da sobie za nie odciąć to i owo, a zjeść je można(...)elegancko i smakują obłędnie. Na koniec imprezy tort, bo jak mówiła Julia Child „przyjęcie bez tortu to tylko spotkanie”. Tort to naked cake zbudowany z czterech warstw dwóch rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 235

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)używamy gotowego zaczynu z poprzedniego pieczenia, powinniśmy wyjąć go z lodówki 3 godziny wcześniej. Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta, oprócz siemienia, wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Na koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 280

lubi ciasteczek – ręka do góry! Nie widzę Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do  tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać(...)wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej

PaleoSMAK
Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami 145

oliwek i suszonych pomidorów. Bulgur to ostatnio jedna z moich ulubionych kasz. Doskonała na zimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie bardzo szybko. Idealne do zabrania w pudełko do pracy. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur? Jej właściwości i smak(...)pieprzem. Po wierzchu polewamy oliwą i posypujemy kolendrą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-bulgur/ BosowKuchni Artykuł Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
NIESPODZIANKA dla Was od BLONDYNKI 188

myślę, że nie będzie źle. Tak więc nie przejmuję się tym, że moje filmiki są mało profesjonalne, ale najważniejsze, że pomogły już wielu osobom przełamać się i zrobić ciasto drożdżowe, które wyszło. W lato wielu z Was poznało nowy sposób na drylowanie wiśni, więc filmików będzie więcej, a ja z czasem się wyrobię i poprawię na jakości i pewności przed(...)negocjować produkty Tescoma, święta za pasem, a tam znajdziecie ogromny wybór blach do pieczenia, foremek na pierniczki i wielu wielu innych fajnych potrzebnych rzeczy i Tescoma jest jakościowo naprawdę dobra, a ceny ma przystępne, a dodatkowo robiąc zakupy we wskazanym sklepie jak wpiszecie hasło to na wszystkie artykuły Tescoma otrzymacie 10% obniżki, produkty, które są w promocji w tym sklepie

Blondynka Gotuje
Owoce pod orzechowo-kokosową kruszonką 254

Jesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może

Gotowanie to kochanie
Sernik na zimno z jagodami 171

Czy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to

pink envelope
Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 133

Dobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień(...)Zalać gorącą zalewą. Zamknąć i odstawić do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zupe-przepis-taty/ BosowKuchni Artykuł Ogórki na zupę do słoika- przepis taty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 123

Składniki na zupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko(...)Przygotować pikantne bułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny

Jadło i czytadło
Luty - kuchnia francuska 165

przyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc(...)źródeł wiedzy o kuchni francuskiej jest sporo, a zagraniczni autorzy lubią do tej klasyki dodać zawsze coś od siebie (Rachel Khoo, Jamie Oliver). Chodzi mi jednak przede wszystkim o dobre jedzenie, zabawę i francuski klimat w tle. Mam nadzieję, że to bedzie również dla Was przyjemny miesiąc. Zaglądajcie tu do mnie :) Źródła:  Słodkie życie w Paryżu , David Lebovitz

W kuchni wieczorem