Świąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka(...)utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. Najlepiej jest przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki
Lawendowe Niebojedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18 Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych dodatkowych wrażeń - gry planszowe jako urozmaicenie pobytu :) Jak sami o sobie piszą: "Wystrój Południka 18 utrzymany jest w klimacie(...)Skusiliśmy się tu na Sernik Sułtański z gorącymi wiśniami (powyżej) lub z gorącymi malinami (poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce na ciepło do towarzystwa - bajka! Obydwie porcje nie wiadomo kiedy zniknęły nam z talerzy :) Szacunek
Grunt to przepis!Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo
Ewa w kuchniNajsmaczniejsze słodycze to takie zrobione w domu, nie dość ze zdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszneSkładniki
Z Majeczką w kuchniSherry. Położone jest na południu Hiszpanii w Andaluzji i wraz z Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują tu bardzo dobre warunki klimatyczne. Zimy są łagodne a lata gorące (300 dni słonecznych w roku). Również unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się(...)homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania to dla Fino i Manzanilla 5-7 stopni Celsjusza, Pale Cream
królestwo garówkoziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę(...)blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy
Karo in the Kitchenpłatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, wiórki kokosowe, połamane płatki migdałowe. Do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę podpiekamy(...)górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkinaleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj
Anioszek w kuchnipiekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny", ale już wczytując się w informację ile jajek użyto na jaką ilość mąki, to się odechciewa go jeść(...)rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki: Dla 6 osób: 300g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 płaska łyżeczki soli 3 jajka 1/4 łyżeczki kurkumy Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku
Kuchnia w czekoladziesłoika nakrywam folia i odstawiam . Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury bakterii zawarte w nim w dobrej kondycji :) Dokarmianie zakwasu : Zakwas który przechowuję w lodówce dokarmiam raz w tygodniu . Zakwas wyjmuje z lodówki i odstawiam na około 3 – 4 godziny żeby się zagrzał w temperaturze pokojowej . Następnie(...)mąki 75 g wody Do zakwasu dodaję mąkę i ciepłą wodę i wyrabiam dłonią aż składniki się połączą , następnie wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam jak ciasto około 2 minut ( jeżeli możemy dokładnie wyrobić w misce to nie trzeba wykładać zakwasu na blat ). Tak dokarmiony zakwas wkładam do słoika nakrywam folia spożywczą i odstawiam na około 6 godzin
Uwaga Babcia Piecze Chlebprecyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej). 6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam(...)około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton
Mała Cukierenkaprecyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej). 6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam(...)około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton
Mała CukierenkaSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-) Składniki: 1 mała cukinia 1 słodki ziemniak średniej wielkości pół czerwonej papryki 1 marchewka garść(...)odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając
pieprzny smaczekgorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA od ETERNO -1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej u mnie SKWORCU Wykonanie ciemnego biszkopta Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą(...)końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie
Z Kuchni Do KuchniZapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki myjemy(...)jeszcze ciepłe ziemniaki należy utłuc tłuczkiem.Do miski przekładamy twaróg i rozdrabiamy go za pomocą widelca. Dodajemy ziemniaki, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki
kulinarnyJa