dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:274/464)

Marmolada z czerwonej papryki 256

koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę(...)blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut.   Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy

Karo in the Kitchen
Domowa granola w kilka chwil 185

płatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, wiórki kokosowe, połamane płatki migdałowe. Do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę podpiekamy(...)górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl

Słodkie okruszki
Dziurkowane naleśniki 260

naleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w  garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj

Anioszek w kuchni
Domowy makaron 194

piekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny", ale już wczytując się w informację ile jajek użyto na jaką ilość mąki, to się odechciewa go jeść(...)rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki: Dla 6 osób: 300g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 płaska łyżeczki soli 3 jajka 1/4 łyżeczki kurkumy Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku

Kuchnia w czekoladzie
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 205

słoika nakrywam folia i odstawiam . Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury bakterii zawarte w nim w dobrej kondycji :) Dokarmianie zakwasu : Zakwas który przechowuję w lodówce dokarmiam raz w tygodniu . Zakwas wyjmuje z lodówki i odstawiam na około 3 – 4 godziny żeby się zagrzał w temperaturze pokojowej . Następnie(...)mąki 75 g wody Do zakwasu dodaję mąkę i ciepłą wodę i wyrabiam dłonią aż składniki się połączą , następnie wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam jak ciasto około 2 minut ( jeżeli możemy dokładnie wyrobić w misce to nie trzeba wykładać zakwasu na blat ). Tak dokarmiony zakwas wkładam do słoika nakrywam folia spożywczą i odstawiam na około 6 godzin

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciastka na chrzest 215

precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej).     6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam(...)około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 196

precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej).     6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam(...)około 2/3 pozostałego lukru dodać 1-3 łyżeczki wody, aby zrobił się bardziej płynny. Proszę powoli dodawać wodę, żeby nie zrobił się zbyt lejący. Będzie dobry, jeśli po przecięciu go łyżeczką przez środek i po policzeniu do 10 zejdzie się i będzie znów gładki. Takim lukrem wypełniamy środek ciastek. Przelewamy go do butelki z końcówką 3 lub 4 Wilton

Mała Cukierenka
PLACKI Z CUKINII I BATATÓW 199

Słoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-)  Składniki:   1 mała cukinia  1 słodki ziemniak średniej wielkości  pół czerwonej papryki  1 marchewka  garść(...)odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając

pieprzny smaczek
Tort kawowy 186

gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA od  ETERNO -1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej u mnie  SKWORCU Wykonanie ciemnego biszkopta Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą(...)końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 195

Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki myjemy(...)jeszcze ciepłe ziemniaki należy utłuc tłuczkiem.Do miski przekładamy twaróg i rozdrabiamy go za pomocą widelca. Dodajemy ziemniaki, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki

kulinarnyJa
Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 151

Mamy sporo roboty, ale bardzo się z tego cieszę. Do torebki wsadzam te oto pełno mlecznie ciasteczka - prze - py - szne ! Jej, świetnie smakują, nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Wszystkim ciasteczkożercom Słodko Polecam! Przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum. Miłego dnia =) " Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki pełnego mleka w proszku150 g miękkiego masłapół(...)waniliowy. Przed dodaniem jajek,  musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut

Słodkie Przyjemności
Quiche ze szpinakiem 420

cebula Wykonanie: Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera(...)ciepło, lub na zimno :) To danie, które możemy podać na obiad, kolację, przekąskę, ale też niezawodnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi.  Ponieważ jest dość tłuste, jest dobrym "podkładem" pod alkohol

Taste Of My Day
Jagodzianki Babci Ali 209

dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając(...)łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 158

Zapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca,bo któż normalny piecze w środku

W kuchni Karmel-itki
Serniczek z likierem Baileys 212

Składniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g

Luźna Kuchnia
Gofry z bitą śmietaną i owocami 183

Dzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to

Wyprawy kulinarne
Bułeczki orkiszowe 137

Czasem są takie dni, że chciałabym zaskoczyć męża czymś dobrym. Pomyślałam o bułeczkach, ale z racji tego, że nie miałam mąki pszennej, padło na orkiszową.Bułeczki są naprawdę pyszne i poczujecie dużą różnicę w stosunku do tych sklepowych. Taką bułeczką można się najeść i wiecie z czego jest, te sklepowe… hmm sami wiecie, ile można ich zjeść(...)lubi mawiać mąż „dzień konia”, to przepis musiał być prosty i nie angażujący mnie zbytnio;) Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie do pieczywa czy ciasta na pizze, preferuję używać świeże drożdże. Padło na przepis ze strony http://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga, to zrobienie rozczynu

Mieszam w Garnku
Udział w programie EWA GOTUJE 356

odcinka z moim udziałem musiałem chwilę poczekać, gdyż realizacja wcześniejszych materiałów nieco się przesunęła. Czekanie nie było jednak uciążliwe, gdyż atmosfera w domu była bardzo przyjemna, a czas umilało ciasto przygotowane – a jakże – przez Ewę Wachowicz. CISZA – to znak, że rozpoczyna się nagranie. Czekając na dole słyszę, że przygotowywane jest danie wg mojego przepisu. To znak – za chwilę pora(...)umiejętnie rozładowała pani Ewa, prowadząc rozmowę w sposób bardzo naturalny. Później jeszcze jednak powtórka, by wszystko było idealnie i czas na degustację. Dorsz z sosem malinowym był przepyszny – równie dobry, albo i nawet lepszy od tego, który sam przygotowuję. Od pani Ewy dostałem jeszcze książki kucharskie i zestaw produktów firmy Gellwe. Ja odwdzięczyłem się przygotowanym w domu ketchupem z cukinii

MarcinChef
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ 155

jajko M (65 g) 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina(...)miodem i mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, posmaruj naleśniki, posyp posiekanymi orzeszkami. Osobiście lubię je przygotowywać wieczorem do lunchbox'a na następny dzień. Na zimno też są MEGA dobre :)) Wartość odżywcza * porcji naleśników bez dodatków: 132 kcal 8 g białka 7 g tłuszczy 10 g węglowodanów 1,6 g błonnika Wartość odżywcza* porcji naleśników z dodatkami: 229 kcal

Vroblewska-fitlife
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 148

ostatnio uparła się na chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W sumie pomyślałem, że czemu nie... Przecież czipsy dobre, chleb dobry to i chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie dorzuciłem jeszcze piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem(...)cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 50 g czipsów solonych (ja dałem Lay's) No i tradycyjnie: wszystko oprócz czipsów do dużej miski i mieszamy porządnie. Wyrabiamy ciasto przez 15-20 minut i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dodam jeszcze tutaj, że kupić koniecznie musimy piwo pół litrowe, a nie takie 0,3 litra. Do chleba dodamy

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 136

robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama ma dzisiaj urodziny(...)zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pierniki. 153

SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek całych WYKONANIE: szkl. cukru zagotować(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 151

zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie(...)posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone, ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem, albo polukrować. Rogaliki są dobre również następnego dnia. Smacznego:)dziękuje Eli za przepis

w mojej kuchni
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 206

efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na pudding czekoladowy, jednak warto wspomnieć, że to zdecydowana królowa pod względem korzystnego wpływu na organizm i zawartości(...)lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego słodycz banana i aromat migdałów można się wprost rozpłynąć.Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie za rzadkie, że się nie upiecze- słowem, że to będzie jedna wielka klapa. Jeśli Wam też przyjdzie do głowy taka myśl to zapewniam, że to niepotrzebne zmartwienie. Fakt

peanutbuttermonster
Mini pączki na białkach 280

tutaj..ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek to dobry sposób na wykorzystanie żółtek.....polecam wypróbować..pączusie były pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować do posiadanych składników..zwłaszcza białek, które pozostają nie tylko(...)soli Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 142

Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy  takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i co Wam powiem..to, że są dobre ale te na drożdżach są jednak lepsze..ale wiadomo..każdy ma inne smaki i gusta..Według przepisu Agnieszki powinno wyjść 15 takich bułeczek..u mnie wyszło tylko 9 ..moje piekły(...)łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem,posypać ziarnem.Piec 15 minut.Nie wymagają wyrośnięcia:)bo nie są na drożdżach :) Razem ze mną bułeczki piekły: Joasia

Moje domowe kucharzenie