dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:282/464)

Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 140

Mamy sporo roboty, ale bardzo się z tego cieszę. Do torebki wsadzam te oto pełno mlecznie ciasteczka - prze - py - szne ! Jej, świetnie smakują, nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Wszystkim ciasteczkożercom Słodko Polecam! Przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum. Miłego dnia =) " Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki pełnego mleka w proszku150 g miękkiego masłapół(...)waniliowy. Przed dodaniem jajek,  musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut

Słodkie Przyjemności
Quiche ze szpinakiem 411

cebula Wykonanie: Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera(...)ciepło, lub na zimno :) To danie, które możemy podać na obiad, kolację, przekąskę, ale też niezawodnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi.  Ponieważ jest dość tłuste, jest dobrym "podkładem" pod alkohol

Taste Of My Day
Jagodzianki Babci Ali 201

dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając(...)łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 150

Zapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca,bo któż normalny piecze w środku

W kuchni Karmel-itki
Serniczek z likierem Baileys 202

Składniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g

Luźna Kuchnia
Gofry z bitą śmietaną i owocami 176

Dzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to

Wyprawy kulinarne
Karnawałowa sałatka PIZZA 40254

Witajcie! dziś ten wielki dzień :) czyli sylwester! dzień w którym Ci którzy organizują prywatki jak i przychodzą na nie spędzają kilka godzin w kuchni :). W odróżnieniu

Kuchnia PROzdrowotna
Bułeczki orkiszowe 125

Czasem są takie dni, że chciałabym zaskoczyć męża czymś dobrym. Pomyślałam o bułeczkach, ale z racji tego, że nie miałam mąki pszennej, padło na orkiszową.Bułeczki są naprawdę pyszne i poczujecie dużą różnicę w stosunku do tych sklepowych. Taką bułeczką można się najeść i wiecie z czego jest, te sklepowe… hmm sami wiecie, ile można ich zjeść(...)lubi mawiać mąż „dzień konia”, to przepis musiał być prosty i nie angażujący mnie zbytnio;) Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie do pieczywa czy ciasta na pizze, preferuję używać świeże drożdże. Padło na przepis ze strony http://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga, to zrobienie rozczynu

Mieszam w Garnku
Udział w programie EWA GOTUJE 331

odcinka z moim udziałem musiałem chwilę poczekać, gdyż realizacja wcześniejszych materiałów nieco się przesunęła. Czekanie nie było jednak uciążliwe, gdyż atmosfera w domu była bardzo przyjemna, a czas umilało ciasto przygotowane – a jakże – przez Ewę Wachowicz. CISZA – to znak, że rozpoczyna się nagranie. Czekając na dole słyszę, że przygotowywane jest danie wg mojego przepisu. To znak – za chwilę pora(...)umiejętnie rozładowała pani Ewa, prowadząc rozmowę w sposób bardzo naturalny. Później jeszcze jednak powtórka, by wszystko było idealnie i czas na degustację. Dorsz z sosem malinowym był przepyszny – równie dobry, albo i nawet lepszy od tego, który sam przygotowuję. Od pani Ewy dostałem jeszcze książki kucharskie i zestaw produktów firmy Gellwe. Ja odwdzięczyłem się przygotowanym w domu ketchupem z cukinii

MarcinChef
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ 145

jajko M (65 g) 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina(...)miodem i mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, posmaruj naleśniki, posyp posiekanymi orzeszkami. Osobiście lubię je przygotowywać wieczorem do lunchbox'a na następny dzień. Na zimno też są MEGA dobre :)) Wartość odżywcza * porcji naleśników bez dodatków: 132 kcal 8 g białka 7 g tłuszczy 10 g węglowodanów 1,6 g błonnika Wartość odżywcza* porcji naleśników z dodatkami: 229 kcal

Vroblewska-fitlife
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 138

ostatnio uparła się na chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W sumie pomyślałem, że czemu nie... Przecież czipsy dobre, chleb dobry to i chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie dorzuciłem jeszcze piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem(...)cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 50 g czipsów solonych (ja dałem Lay's) No i tradycyjnie: wszystko oprócz czipsów do dużej miski i mieszamy porządnie. Wyrabiamy ciasto przez 15-20 minut i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dodam jeszcze tutaj, że kupić koniecznie musimy piwo pół litrowe, a nie takie 0,3 litra. Do chleba dodamy

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 124

robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama ma dzisiaj urodziny(...)zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pierniki. 144

SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek całych WYKONANIE: szkl. cukru zagotować(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 140

zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie(...)posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone, ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem, albo polukrować. Rogaliki są dobre również następnego dnia. Smacznego:)dziękuje Eli za przepis

w mojej kuchni