dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:288/464)

Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 136

Szybkie, zdrowe i apetyczne śniadanie? Kto powiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to  zaledwie kilka - kilkanaście  minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje(...)mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.  Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki  i smażyć z obu stron na złoty

Jadło i czytadło
Biszkopt idealny 55126

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie

Marta Gotuje
879. Kakaowe scones & zdrowszy krem czekoladowy. 168

kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :)  Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl, by wszystko było dobrze. Czasami nie doceniamy tego co mamy, narzekamy i zarzucamy, aż w pewnym momencie oglądamy się i wszystko dostrzegamy w innym świetle. Czasami, nie mogę uwierzyć(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min

More food, love and dreams
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 310

poziomkową polanę, czyli właśnie kopalnię złota. Nie była duża, ale czerwone korale poziomek kiwały się na gałązkach raczej gęsto. Nie tak słodkie jak włoskie, ale równie czerwone i takie dobre... Nie mogłam przestać się uśmiechać, wkładałam do buzi jedną po drugiej i cieszyłam się tym niepowtarzalnym smakiem. Do głowy mi nawet nie przyszło, żeby pozbierać je do woreczka(...)tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galette pomidorowo - bazyliowe 183

Dzień dobry,Dzisiejsza pochmurna i deszczowa pogoda sprawiła, że poczułam oddech jesieni. Trochę smutno mi, że lato powoli odchodzi. Mam nadzieję, że to załamanie pogody jest tylko na chwilę, i że już wkrótce (np. jutro) znowu wyjrzy słońce, śmiejące się żółcią i czerwienią, jak pomidory z mojego dzisiejszego przepisu, kolejnego po panzanelli, celebrującego lato i letnie pomidory(...)kruche, apetyczne i słoneczne:)Co to jest galette? Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach, przygotowywanej poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald.  Galette jest według mnie bardzo rustykalna, a jej piękno bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z Szynką i Pieczarkami 273

pory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl.  Dlaczego tak lubię(...)bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają, a sprzedają produkty bardzo dobrych firm. Oferta sklepu skierowana jest dla Wszystkich i dla każdego portfela. Jeśli chcecie się przekonać i razem ze mną dołączyć do sympatyków tego sklepu złóżcie tam zamówienie, a przekonacie się

Blondynka Gotuje
Szybkie zapiekanki na imprezę 295

Domowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z

Kuchnia PROzdrowotna
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3998

Dzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 195

mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują mi, że bloguję nie tylko dla siebie ale przede wszystkim dla Was. Dobra, to bierzemy się w końcu za krojenie tortu! ;) Długo się zastanawiałem, jaki ma to być ten idealny tort na drugie urodziny. Szczególnie, że zeszłorocznym tortem Cud-Malina ustawiłem sobie poprzeczkę(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje

Food Square
Tort czekoladowo-miętowy 162

idealnie komponuje się z czekoladą.   Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie można zrobić domowy... Ja używam od jakiegoś czasu takiego . Można go kupić w większych marketach. Dobry też będzie syrop do kaw lub do drinków, np. jak ten. Nie są one tak intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej.   Krem z mascarpone(...)przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie

bistro mama
VitaFiber i gofry gryczane! 159

jest najlepszego w VitaFiber? Chyba to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi! Jak wspomniałam, VitaFiber jest również prebiotykiem, czyli oporną na działanie enzymów trawiennych substancją, która utrzymuje dobrą florę bakteryjną jelit. Jak smakuje? Całkiem podobnie jak cukier, nie ma gorzkawego posmaku jak np. suszone liście stewii. Dużą zaletą jest brak uczucia chłodu na języku, jak np. po spożyciu ksylitolu(...)więcej za zdrowy, a do tego naturalny produkt. Tanie są najwyżej sztuczne słodziki. :) Oprócz ceny, jest nim także niższa od cukru wydajność. Nie możemy zastąpić nim cukru np. w cieście w stosunku 1:1. VitaFiber jest o ok. 50% mniej słodki, ale za to... genialnie się rozpuszcza w ciepłej herbacie czy mleku. Do czego można go użyć? VitaFiber doskonale nadaje

Poranek na słodko
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 474

wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny(...)lata prowadzenia bloga dały mi bardzo dużo! Nauczyłam się wielu nowych rzeczy, tak w kulinariach, jak i w fotografii (choć nie oszukujmy się - daleko mi jeszcze do dobrych zdjęć! Mam nadzieję, że nowy aparat rozwinąć się pomoże:)). Przygotowałam dla Was trochę statystyk :) ale malutko! I z całego okresu blogowania, bo tak szybciej, a z tym wpisem chciałabym się uwinąć

Kolorowy Przepisownik
Muffinki twarogowe z wiśniami 197

Bardzo dobre muffinki - szybkie, wilgotne w środku a do tego zdrowe :)  SKŁADNIKI: 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty) 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą) 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wiśnie(...)gładką masę.  2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych).  5. Piec do suchego patyczka

Kto ugości moich gości?
Ciasteczka brownie grahamkowe 172

będę Was oszukiwać, że te ciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą curku muscovado ciasteczka brownie , idealne do niedzielnej kawy. Ciasteczka brownie grahamkowe Składniki: 30 ciastek 200 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli, u mnie trochę(...)kostkę Masło, cukier i jajko utrzyj na puszysto. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach

codojedzenia
Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi 153

książki Cukiernia Lidla. Mamusia mi ją kupiła. Książka jest pięknie wydana i jest w niej wiele wspaniałych przepisów, które stopniowo razem z mamą będę próbowała. Na dobry początek poszły proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi. Składniki : 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody 140 g masła  30 g kakao  1 jajko(...)Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą

Lili w kuchni