lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki(...)Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut
Moja smaczna kuchniaoczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio bez niej obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której(...)która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę. Nie tylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście nie ma cukru. I dodawać go nie radzę
Wrzosowa PolanaKilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie
Trzeci talerzmusimy się głowić za długa nad pysznym deserem. Postanowiłam wypróbować kolejny przepis na gofry i muszę powiedzieć, że jest świetny gofry są chrupiące i to długo po leżakowaniu. Tak dobrych gofrów dawno nie jadłam, do powtórzenia. Zapraszam... źródło "Moje wypieki" Składniki: 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka(...)Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Kubki smakuBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam
DefinicjaSmakuszczypiorkiem chleb byś zrobił? I koperkiem... I... yyy... z natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem, że plan niezły, poleciałem do warzywniaka, kupiłem trochę zielska i jeszcze tego samego dnia bułki wykręciłem. Składniki: 500 g mąki pszennej 220 ml mleka 30 g świeżych drożdży(...)minut żeby drożdże trochę ruszyły. A potem wrzucamy do tej miski wszystko oprócz ziółek. Mieszamy około 15 minut. Powinno nam powstać gładkie, elastyczne, nie przywierające do dłoni ciasto. Wrzucamy ziółka i ugniatamy jeszcze 5 minut. Przykrywamy miskę szmatką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak wyrośnie to ugniatamy jeszcze przez jakaś minutę i dzielimy ciasto
Marder&Marder ManufactureSzybkie, zdrowe i apetyczne śniadanie? Kto powiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje(...)mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni. Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty
Jadło i czytadłoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie
Marta Gotujekalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl, by wszystko było dobrze. Czasami nie doceniamy tego co mamy, narzekamy i zarzucamy, aż w pewnym momencie oglądamy się i wszystko dostrzegamy w innym świetle. Czasami, nie mogę uwierzyć(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamspoziomkową polanę, czyli właśnie kopalnię złota. Nie była duża, ale czerwone korale poziomek kiwały się na gałązkach raczej gęsto. Nie tak słodkie jak włoskie, ale równie czerwone i takie dobre... Nie mogłam przestać się uśmiechać, wkładałam do buzi jedną po drugiej i cieszyłam się tym niepowtarzalnym smakiem. Do głowy mi nawet nie przyszło, żeby pozbierać je do woreczka(...)tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry,Dzisiejsza pochmurna i deszczowa pogoda sprawiła, że poczułam oddech jesieni. Trochę smutno mi, że lato powoli odchodzi. Mam nadzieję, że to załamanie pogody jest tylko na chwilę, i że już wkrótce (np. jutro) znowu wyjrzy słońce, śmiejące się żółcią i czerwienią, jak pomidory z mojego dzisiejszego przepisu, kolejnego po panzanelli, celebrującego lato i letnie pomidory(...)kruche, apetyczne i słoneczne:)Co to jest galette? Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach, przygotowywanej poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald. Galette jest według mnie bardzo rustykalna, a jej piękno bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka
Chilli Czosnek i Oliwapory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl. Dlaczego tak lubię(...)bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają, a sprzedają produkty bardzo dobrych firm. Oferta sklepu skierowana jest dla Wszystkich i dla każdego portfela. Jeśli chcecie się przekonać i razem ze mną dołączyć do sympatyków tego sklepu złóżcie tam zamówienie, a przekonacie się
Blondynka GotujeDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkimną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują mi, że bloguję nie tylko dla siebie ale przede wszystkim dla Was. Dobra, to bierzemy się w końcu za krojenie tortu! ;) Długo się zastanawiałem, jaki ma to być ten idealny tort na drugie urodziny. Szczególnie, że zeszłorocznym tortem Cud-Malina ustawiłem sobie poprzeczkę(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje
Food Squareidealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie można zrobić domowy... Ja używam od jakiegoś czasu takiego . Można go kupić w większych marketach. Dobry też będzie syrop do kaw lub do drinków, np. jak ten. Nie są one tak intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej. Krem z mascarpone(...)przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie
bistro mamajest najlepszego w VitaFiber? Chyba to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi! Jak wspomniałam, VitaFiber jest również prebiotykiem, czyli oporną na działanie enzymów trawiennych substancją, która utrzymuje dobrą florę bakteryjną jelit. Jak smakuje? Całkiem podobnie jak cukier, nie ma gorzkawego posmaku jak np. suszone liście stewii. Dużą zaletą jest brak uczucia chłodu na języku, jak np. po spożyciu ksylitolu(...)więcej za zdrowy, a do tego naturalny produkt. Tanie są najwyżej sztuczne słodziki. :) Oprócz ceny, jest nim także niższa od cukru wydajność. Nie możemy zastąpić nim cukru np. w cieście w stosunku 1:1. VitaFiber jest o ok. 50% mniej słodki, ale za to... genialnie się rozpuszcza w ciepłej herbacie czy mleku. Do czego można go użyć? VitaFiber doskonale nadaje
Poranek na słodkowrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny(...)lata prowadzenia bloga dały mi bardzo dużo! Nauczyłam się wielu nowych rzeczy, tak w kulinariach, jak i w fotografii (choć nie oszukujmy się - daleko mi jeszcze do dobrych zdjęć! Mam nadzieję, że nowy aparat rozwinąć się pomoże:)). Przygotowałam dla Was trochę statystyk :) ale malutko! I z całego okresu blogowania, bo tak szybciej, a z tym wpisem chciałabym się uwinąć
Kolorowy PrzepisownikBardzo dobre muffinki - szybkie, wilgotne w środku a do tego zdrowe :) SKŁADNIKI: 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty) 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą) 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wiśnie(...)gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). 5. Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?będę Was oszukiwać, że te ciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą curku muscovado ciasteczka brownie , idealne do niedzielnej kawy. Ciasteczka brownie grahamkowe Składniki: 30 ciastek 200 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli, u mnie trochę(...)kostkę Masło, cukier i jajko utrzyj na puszysto. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach
codojedzeniaksiążki Cukiernia Lidla. Mamusia mi ją kupiła. Książka jest pięknie wydana i jest w niej wiele wspaniałych przepisów, które stopniowo razem z mamą będę próbowała. Na dobry początek poszły proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi. Składniki : 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody 140 g masła 30 g kakao 1 jajko(...)Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą
Lili w kuchnisłodziutkie i przynajmniej widać kto podjadał je przed obiadem :) Polecam! Składniki na babeczki z jagodami na 12 sztuk (składniki muszą być w temperaturze pokojowej) 320 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakościowo) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, letniego masła(...)dołeczek i wlewamy weń rozczyn, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut, żeby wyrosło
Rozpustne gotowaniedobrze:) Dwa tygodnie temu południowe Włochy, dziś Szwecja. No dobra, przyznaję, że to tylko kulinarne podróże, ale kto wie... Szwecja jeszcze przede mną :) Teraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły(...)uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania. Składniki (na 23 szt.): Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie: 1 szklanka
Domowa Cookierenka Agidobra dzieciaki, dzisiaj będzie krótko i szybko, bo chory jestem okrutnie, przeziębiłem się i ledwo żyję. Madzia krzyczy na mnie, że siedzę tutaj i piszę zamiast w łóżku leżeć. W sumie co racja to racja. Jak mówi przysłowie: wszędzie dobrze, ale w łóżku najlepiej. Czy jakoś takoś... Dzisiaj na obiad ogarnęliśmy fantastyczną tartę z kurkami. Zapytacie pewnie skąd w styczniu(...)zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić, no i mamy teraz. Przy okazji odgrzebaliśmy jakieś zapomniane ciasto francuskie. Właściwie nie wiem skąd się wzięło w naszym zamrażalniku, bo w sumie nie jadamy takich rzeczy. Albo ktoś nam podrzucił, albo musiało kilka lat tam leżeć
Marder&Marder ManufactureDzień dobry! W weekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji(...)Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie dawno nas tu nie było, ale postaramy się nadrobić zaległości. Na początek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić prosty przepis na ciastka maślane. My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi(...)pudru Łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść
cookplobiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone
Mienta blog