mąką kokosową, smażony na maśle** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+bananNieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy, ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis:2 jajka (+ew. białko)20g mąki kokosowej*10g mąki żytniej/pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzenia+ masło do smażeniaMąkę z proszkiem przesiewam(...)Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty.** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył
More food, love and dreamsdesery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA ! Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak przekazał wiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać dobre wino. Jak serwować, czego unikać, z czym podawać. A po winie … rozmowom nie było końca :D Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty(...)sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk
kolorowotorcikowoDzień dobry!Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach. (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoiskach z bakaliami i kaszami)Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi! Trochę historii z którą warto się zapoznać. Rogale(...)się nie wzięły znikąd. "Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina
Pora coś zjeśćPrzy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa rozkręcenie dzisiejszego dnia polecam dwuwarstwowy koktajl. Dodajmy sobie z rana dużo energii i zabierajmy się do pracy. A dzisiaj mam jej na prawdę dużo. Ostatnio
Niezły MłynekBożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieObiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później okazało warto było czekać. Bardzo dobra tarta. Właściwie, gdyby się trzymać kulinarnej nomenklatury to nie tarta tylko quiche. 250 g mąki 100 g masła 3 jajka 50 ml wody 600 g obranej marchewki 200 g sera(...)miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto
Marder&Marder Manufactureczereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Normal
Kuchenne aromatyodmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika(...)czerwonych owoców oraz przypraw. Dobra kwasowość i pięknie schowane miękkie taniny. Wino eleganckie i mega smaczne. Na deser spróbowaliśmy AM Rosado 2010 to również 100% Baga. Tym razem to Baga na słodko. Zwartość alkoholu 9 %. Kolor rubinowy. W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty czerwonych owoców, powideł śliwkowych, suszonych fig i rodzynek. Wino jest słodkie ale dzięki dobrej proporcji kwasowości świeże, bardzo
królestwo garówNastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami(...)kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy
Kuchnia po mojemuPolak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie. I oto w tym chodzi. Nie o prześciganie się, kto zrobi wykwintniejszą potrawę, lecz właśnie o to, by robić wszystko samemu. Bo kochamy dobre jedzenie, głębię smaku i naturalność produktów. Bo wiemy, co dobre.Czasem kończy się na zwykłych naleśnikach. Dla nas to pikuś, przerywnik w codziennym ulepszaniu swojej kuchni. Dla innych, w szczególności(...)NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając
W kuchni Karmel-itkidobry początek weekendu, który jak na razie nie wróży słonecznej aury, coś małego i słodkiego. W takie mokre, majowe dni jak ten dzisiejszy nie może obyć się bez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka(...)cukrem to jak walka z wiatrakami. Ale też dlatego to jest przepis na małe babeczki (obiecuje, że zjem tylko jedną), a nie zaraz na całe, wielkie ciasto. Tak więc dla tych co z cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki
Przysmaki Karolkiżeby wyjść z Ptysią na szybki spacer. A i tak nie udało nam się uniknąć zmoknięcia, czym żadna z nas nie była zachwycona.Tak więc jesień postanowiła rozgościć się na dobre, zepchnąć na dalszy plan wszystkie letnie wspomnienia i pokazać, że teraz jej kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotna