dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:270/464)

Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 251

mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :)  A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie(...)drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy  wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie

Czerwona Porzeczka
Janek Tym i ciasteczka 240

cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była(...)przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak czekolady. I ta lekka nuta tymianku... ech, idę po jeszcze jedno ciacho! *A tytuł posta to wynik olśnienia, którego doznała mama jadząc ciacho- bo przecież

les mirabelles
Chrupiące ciasteczka imbirowe 255

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-). Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej(...)mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki imbiruWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy

Kulinarne przygody Gatity
535. Nieidealny, kokosowy z bananowym twarożkiem. 190

mąką kokosową, smażony na maśle** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+bananNieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy, ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis:2 jajka (+ew. białko)20g mąki kokosowej*10g mąki żytniej/pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzenia+ masło do smażeniaMąkę z proszkiem przesiewam(...)Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty.** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył

More food, love and dreams
Food Camp 17-19 styczeń 2014 174

desery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA !     Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak przekazał wiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać dobre wino. Jak serwować, czego unikać, z czym podawać. A po winie … rozmowom nie było końca :D      Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty(...)sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk

kolorowotorcikowo
Rogale Marcińskie 226

Dzień dobry!Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach. (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoiskach z bakaliami i kaszami)Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi! Trochę historii z którą warto się zapoznać. Rogale(...)się nie wzięły znikąd. "Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina

Pora coś zjeść
Sernik krakowski bezglutenowy 189

Przy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dwuwarstwowy koktajl mango - kiwi 210

Na rozkręcenie dzisiejszego dnia polecam dwuwarstwowy koktajl. Dodajmy sobie z rana dużo energii i zabierajmy się do pracy. A dzisiaj mam jej na prawdę dużo. Ostatnio

Niezły Młynek
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 167

Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie  TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 146

Obiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później okazało warto było czekać. Bardzo dobra tarta. Właściwie, gdyby się trzymać kulinarnej nomenklatury to nie tarta tylko quiche. 250 g mąki 100 g masła 3 jajka 50 ml wody 600 g obranej marchewki 200 g sera(...)miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto

Marder&Marder Manufacture
Muffinki porzeczkowe 144

czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  Normal

Kuchenne aromaty
Luis Pato i jego Baga 162

odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika(...)czerwonych owoców oraz przypraw. Dobra kwasowość i pięknie schowane miękkie taniny. Wino eleganckie i mega smaczne. Na deser spróbowaliśmy AM Rosado 2010 to również 100% Baga. Tym razem to Baga na słodko. Zwartość alkoholu 9 %. Kolor rubinowy. W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty czerwonych owoców, powideł śliwkowych, suszonych fig i rodzynek. Wino jest słodkie ale dzięki dobrej proporcji kwasowości świeże, bardzo

królestwo garów
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 184

Nastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami(...)kuchni można ;)  Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich  letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy

Kuchnia po mojemu
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 367

Polak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie. I oto w tym chodzi. Nie o prześciganie się, kto zrobi wykwintniejszą potrawę, lecz właśnie o to, by robić wszystko samemu. Bo kochamy dobre jedzenie, głębię smaku i naturalność produktów. Bo wiemy, co dobre.Czasem kończy się na zwykłych naleśnikach. Dla nas to pikuś, przerywnik w codziennym ulepszaniu swojej kuchni. Dla innych, w szczególności(...)NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania