wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika(...)Miał być gif ale czasu brak na tworzenie :) Zdjęcia ponownie nie rewelacyjne ponieważ pizza bardzo szybko znikała i nie było czasu na zdjęcia Polecam ten przepis bo jest prosty, dobry i wychodzi każdemu
W Moim Magicznym Domuoddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną. Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem(...)przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyUdało mi się kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija
Ewa w kuchniKolejną propozycją są ciasteczka korzenne, myślę że są dobrą alternatywą dla pierników. Niestety jak do tej pory nie udało mi się znaleźć idealnego przepisu na pierniki, poza tym moja rodzina nie jest ich fanką dlatego zastępuję je ciasteczkami korzennymi. Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne. Składniki(...)szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Po 30 minutach ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm placek i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Słodka Kraina Wypiekówwiele bardziej. Co oczywiście nie znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna: 550 g mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus(...)świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę. Potem przez moment znów wyrabiamy ciasto (żeby
Marder&Marder Manufactureśmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku(...)wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zimne mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno
Smakowite DaniaWielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu
Bernika - moj kulinarny pamietnikdoprowadzam do perfekcji szybkie obiady. W głowie mam mentalną kolejkę rzeczy, które powinnam niezwłocznie zrobić. I ta kolejka coraz bardziej rośnie- a dni się jesiennie coraz bardziej kurczą. Podobno dobrym trikiem na poprawę samopoczucia jest odpowiednie odhaczanie elementów na liście rzeczy do zrobienia. Otóż nie stawiamy krzyżyków ani minusów, tylko tiki albo plusy- taka forma mini nagrody(...)takie przepisy, które towarzyszą nam od naszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto z owocami czy sos z tuńczykiem . Dziś kolejny z nich- sos curry na bazie beszamelu. Przepis na ten sos poznałam na jednej z pierwszych randek w moim życiu
les mirabellesci astka pepitki - ok 30 szt. jasna masa: 6 żółtek 2 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 kostki masła ciemna masa 6 białek 2
Jadło i czytadłoJutro tłusty czwartek a ja mam dla Was kolejną propozycję na ten dzień;) Tym razem pyszne faworki czy chrust jak kto woli. Faworki są bardzo dobre, niezwykle kruchutkie, leciutkie i puszyste. Wyglądają uroczo ale niestety są bardzo kaloryczne i pracochłonne. Dlatego też, my jadamy je tylko w okresie ostatkowym, bo przecież wtedy można zaszaleć ;) Przepis pochodzi(...)łyżeczka proszku do pieczenia kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia plus łyżka octu Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany, masła, proszku do pieczenia i octu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Dokładnie wyrobić, bijąc wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrzne. Następnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu
Krakowskie smaki AniŚwietna przekąska na np. całodniowe zajęcia na uczelni. Dobra na ciepło, jak i na zimo. Sama i z dodatkami. Składniki: - opakowanie szpinaku, - 1 szklanka mąki gryczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka wody, - 1 jajko, - 1/4 szklanki słonecznika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - olej do smażenia, - przyprawy - mniej więcej: 5 szczypt pieprzu, 3 ząbki czosnku, 3 szczypty(...)papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw. Przygotowanie: 1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypotrawa to starannie zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja(...)warzywa, ryby i mięsa. Sprzedawcy są dumni ze swoich towarów i za punkt honoru stawiają sobie jakość. Można z nimi porozmawiać i poradzić się w kwestiach kulinarnych. Priorytetem jest dobry towar i smaczne jedzenie. Z targu przenosimy się do licznych restauracji, z których każdą sławi nazwisko kucharza, ręczącego za jakość tego co na talerzu. Julia Child dzięki koneksjom męża
W kuchni wieczoremchoć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1(...)drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować
Słodkie Przyjemnościpieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około(...)minut (duże ciastka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.Źródło przepisu: Magda Kucharzy
Gospodyni MiejskaNaleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka(...)proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju
Wypieki UliMamy piątek i wolny weekend. U mnie niestety nie, ale jak pracę ma się dobrą to nie jest to takie straszne! Dla Was zostawiam ciasteczka, a sama jutro po pracy uciekam na Jarmark Michała. Składniki :* kostka drożdży * kostka masła - 200g* 700 g mąki pszennej tortowej* 3 łyżki zimnej wody* 3 łyżki cukru trzcinowego* dżem do przełożenia ciasteczek* roztrzepane żółtko(...)Przygotowanie :Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, przykryć drugim serduszkiem. Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, posypać cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martyrozpłaszczamy. Pojedynczą porcję ciasta umieszczamy z przygotowanej foremce z papilotką, której spód i brzegi dokładnie wylepiamy. W powstałym zagłębieniach umieszczamy po kilka kawałków rabarbaru (możemy go lekko wcisnąć w ciasto). Muffiny ustawiamy na blasze, przykrywamy ściereczką i po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce (np. na nagrzewający się piekarnik). Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy w palcach(...)upieczeniu chwilę studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na kratce (chociaż wiadomo, że ciepłe są najlepsze ;)). Śliczne i niezwykle fotogeniczne, a do tego jakie dobre! :D Smacznego
Ratunku obiadDzis Muffinkowa Sobota, na ktora czekalam z niecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie
Przysmaki Karolkipostanowilam dac hauskovym knedlikom druga szanse, by zatrzec te niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle, ze to byla dobra decyzja, gdyz po latach moge stwierdzic, ze czeskie knedliki wcale nie sa takie zle. Wszystkim nam bardzo smakowaly :)skladniki na 2 dosc spore knedliki:400g maki2 czerstwe bulki2(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle.W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy.Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki)Gotujemy je pol godziny we wrzatku, w dosc
Przysmaki KarolkiDzień dobry,W przeddzień Wigilii nie będę raczyć Was przepisami (menu z pewnością i tak już macie domknięte), tylko chciałam Was zaprosić na krótką relację z mojej wizyty na Warszawskim Jarmarku Bożonarodzeniowym pod Stadionem Narodowym. Nie będzie jednak tak świątecznie i magicznie, jak sobie to wyobraziłam, ponieważ wbrew obietnicom organizatorów daleko mu do austriackiego klimatu. O jarmarku(...)tuż obok psuły wszystko.Warszawski jarmark składa się z kilkudziesięciu ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam
Chilli Czosnek i OliwaZatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i
W kuchni Karmel-itkiJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjiuwielbia chyba każdy! Dzisiejsza wersja jest lekka, odpowiednio słodka dzięki obecności miodu i z dodatkiem wspaniałych płatków ryżowych! Użyłam również mąki kukurydzianej, więc placuszki są bezglutenowe! Polecam każdemu na dobry początek dnia! :) Do tego kubek prawdziwego kakao i od razu świat staje się jeszcze piękniejszy! :) Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi Składniki: 2 jajka 1 szklanka płatków ryżowych 2 łyżeczki proszku(...)gryczanej) Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszek. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu
Ostra na Słodkoserca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć(...)winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką
Gotowanie jest łatwewww.mgotuje.pl W mojej kuchni od jakiegoś czasu gości nowy gadżet, a jest nim kamień do pieczenia pizzy od firmy podstawki.pl. Wykonany z dobrej jakości granitu, który akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy upiec pizzę jak z najlepszych pizzerii. Kamień ma średnicę 38 cm i 1 cm grubości(...)położyć na nim pizzę i piec ją zaledwie 7 minut. Upiekłam na nim kilka razy pizzę oraz chlebki pita i muszę powiedzieć, że ciasto jest rewelacyjnie chrupkie i dopieczone w zaledwie kilka chwil. Mam pomysł również aby wykorzystać kamień do wypieku swoich placków tortilla :D. Jak się okazuje taki kamień
Marta Gotujezamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów suszonych 10 dużych pomidorów w oliwie (odsączonych(...)kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele i najlepiej po łyżce, ponieważ ciasto powinno być mocno zwarte. Wyrabiamy jeszcze chwilę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Kuchnia Prezydentowejkońca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś(...)metodą to równie dobrze mógłbym kwas chlebowy kupić. A przecież nie o to chodzi. Bo chodzi o to żeby była zabawa. A chodzenie do sklepu zabawne nie jest :) Dobra, jak zwykle małymi kroczkami oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić. Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem
Marder&Marder Manufactureprawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję(...)pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min
bastalena