dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:260/464)

Wielkanocne kurczaczki 188

Święta, święta i prawie po. Dziś w Poniedziałek Wielkanocny polecam piękne i bardzo dobre kurczaczki. Na pozór są trudne w wykonaniu, ale tak naprawdę są bardzo proste. Polecam. Wielkanocne kurczaczki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 opakowanie drożdży instant 1 jajko szczypta soli 10 dag margaryny 2 łyżki cukru migdały w całości perełki cukierkowe lub inne cukierki(...)zrobienia oczek Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł. Na jednym

Gotuję Testuję
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 182

mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimo. Idealnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu, bądź kolacji w gronie najbliższych. Serdecznie Wam polecam to danie(...)pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki

SMYKWKUCHNI
Pieczone muffinkowe pączusie 172

Składniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli konfitura różana do nadziania Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Rozrabiamy drożdże z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy mąkę, jajka, cukier, sól(...)mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 – 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości

Kocham Czekoladę
Świąteczne miodowe pierniczki Emilki 184

jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40 pierniczków 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry z wyjątkiem miodu spadziowego) 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 125 g mała 1 jajko 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu  łyżka(...)wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki drożdżowe na maślance 196

soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania użyłam łuskany słonecznik , ziarna dyni i siemię lniane ale jak ktoś lubi inne ziarna to każde będą dobre . Sposób wykonania : Połączyć mleko i maślankę i lekko ogrzać tak aby było jedynie letnie, odlać trochę do miseczki dodać drożdże i cukier ,wymieszać posypać lekko mąką i odstawić(...)wlać wyrośnięty rozczyn ,dolać resztę płynów i jajko i wyrabiać ok 8 minut w mikserze lub ręcznie , ale pamiętajmy ,że ręcznie wyrabiamy trochę dłużej tak ok 12 minut , gdy ciasto jest już gładkie i nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę , możemy przykryć ściereczką lub tak jak ja silikonową "deską ". Po tym czasie posypujemy

Wypieki Rene
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 153

wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy syropem klonowym. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę(...)dowolnymi dodatkami, ale sam jest równie smaczny. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i podnieść tego "dobrego". Są skuteczne w przeciwdziałaniu miażdżycy. Zmniejszają ryzyko chorób serca. W orzechach laskowych znajdziemy również witaminy z grupy B, E oraz błonnik i kwas foliowy, który jest niezbędny w diecie kobiet

My Chcemy Jeść
Babka z makiem 221

cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam(...)Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce.  Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie. pyszne łakocie w dobrej cenie ;) sałatka owocowa, pancakes..skrzydełka ...mniami

Takie tam pichcenie
kiszenie zakwasu na żur 164

zakwas na żur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego(...)sposób wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wlewamy półtorej szklanki gorącej wody.  Całość mieszamy, uzyskując konsystencje ciasta na naleśniki ( jeżeli zachodzi potrzeba to dolewamy więcej wody). Zawartość dzbanka studzimy, a następnie dodajemy do niego dwie szklanki letniej wody, ząbki czosnku ( w łupinach), obraną cebulę, oraz kromkę razowego

Miód i pieprz
Lucjan czerwony w Zamościu 141

tagliatelle i kasztanami.  Lucjan czerwony w Zamościu Co do naleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom(...)ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego. W całym daniu brakło czegoś, co by podniosło kasztanowy smak sosu, wzmocniło delikatny smak tak dobrej ryby. Mimo wszystko, danie z rybą warte spróbowania

Right Behind The Kitchen
Makaron domowy 238

Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym. Składniki 1/2 kg mąki  3 jajka 1 szklanka mleka (mleko daje twardość ) 1/2 łyżki soli Wykonanie Krok(...)Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody. Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli. Krok 4 Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwa Krok 5       Wałkujemy

Eli Gotowanie
PLACUSZKI DROBIOWE 510

macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao  podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 25 dag żółtego sera  pęczek natki pietruszki pietruszki  sól, pieprz  oliwa(...)zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 221

Dzień dobry, Dziś zabieram Was w kulinarną podróż na Kretę, gdzie przygotowuje się marathopites - małe paszteciki w kształcie kopert nadziewane zieleniną i ziołami. W mojej wersji znalazła się botwinka, koperek, natka oraz trochę startego na tarce sera halloumi, który możecie zastąpić fetą lub pominąć.  Marathopites należą do rodziny wytrawnych tart i pasztecików nadziewanych przeróżną dziko rosnąca zieleniną i nazywanych(...)Grecji pites (ang. green pies). Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystywałam gotowe ciasto filo, jednak tym razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta. Nie jest to wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę lub przystawkę. Myślę, że dobrze skomponowałyby się nawet z naszym czerwonym barszczem. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Gumiklyjzy, czyli kluski śląskie idealne 95

Już wiele razy robiła według takiego tradycyjnego wszystkim znanego przepisu: 3 części ziemniaków, 1 część mąki. I zasadniczo bardzo dobre zawsze wychodziły. Ale tym razem nie wyszły bardzo dobre, tym razem wyszły idealne! Doskonałe! Takie delikatnie, miękkie, nie ciągnące się aż tak bardzo. Po prostu nie brakowało im niczego. A to za sprawą nico innych proporcji. Zatem(...)żółtka łyżka mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej trochę soli do smaku Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (Madzi wyszły 22 kulki) i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka budyniowe z wanilią 157

użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 4 łyżki mleka Dodatkowo: cukier puder(...)wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych

Apetyczna babeczka
Biszkoptowe ciasteczka z makiem 141

moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć  większe niż zamierzałam. Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam. Składniki: 3 jajka ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki ½  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku dżem lub marmolada  Wykonanie: Jajka i cukier włożyć do metalowej miski(...)ogniu wodą - woda nie może dotykać miski z jajkami. Jajka ubić na parze na gęstą masę. Do jajek dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor. Ciastka wystudzić a następnie przełożyć

Mama Gotuje