Tahini czyli pasta sezamowa. Bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, w kuchni arabskiej i żydowskiej. To jeden ze składników hummusu, może być stosowana też do różnych sosów, dipów, koktajli lub po prostu do smarowania chleba. Można ją oczywiście kupić gotową, ale zrobienie tahini jest bardzo łatwe i według mnie nie warto, bo wiemy co jemy. Wystarczy tylko blender i sezam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami
Czary - gary w kuchnipiekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego ! Post Pasztet z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPrzekąska nie zawsze musi być niezdrowa! Oglądając film, albo czytając książkę można również podskubywać listki karczocha. I wierzcie nam - są równie pyszne, jak te grzeszne przyjemności
COOKMAGAZINEbowl, beat the egg with the cold water, add the flour and 5 spice powder and mix lightly and quickly just until smooth. Dip the chicken into the batter, shaking to remove any excess. In batches add to the hot oil and fry, turning, until golden brown on all sides, 2 to 3 minutes. Remove and drain on paper towels
karmelowywarzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki ciasto … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywydrąż w ich środku okrągłe otwory (ja zrobiłam to kieliszkiem do wódki). Warzywa pokrój w słupki, włóż do pierścienia z ogórka. Możesz podać je z jogurtem naturalnym lub dipem. Smacznego
Garniec Magaliebottle until sugar dissolved and egg yolks became creamy and smooth. When she was done, she would pour a little bit of it in a shot glass, let me dip my finger in it and then taste it. God, it was a real treat! I loved it to death! And it was grandmas and mine “dirty’ little secret
Food Polkaleaf of herb (mint, rosemary or of your choice) . Carefully fill center of the flower with fresh strawberry puree (or strawberry preserve) using a chopstick or other narrow utensil (dip stick in the puree and let in drip into the hole, otherwise sauce will splatter all over the cake and ruin its look) . Place each cake in a separate, paper
Food Polkamedium bowl, combine sliced cucumbers, yogurt, lemon zest, dill and garlic. Season with salt, pepper. Serve chilled as side dish with warm baby potatoes (also perfect as a dip for pita bread
Food Polkastand for 30 minutes. Beat egg with a fork in a deep plate. Pour buckwheat flour into a separate plate. Coat the chops in flour, then dip in egg and then again coat with buckwheat flour (shake off excess of flour, especially coarse lumps that are hanging off the meat) . In a large skillet, heat the vegetable
Food Polkaukładać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno
Kuchnia Elliewtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków
Apetyczna babeczkaPyszne, chrupiące nuggetsy z polędwiczek z kurczaka. Panierowane w płatkach kukurydzianych. Podane z dowolnymi dipami czy sosami, to doskonała przekąska na różne okazje i bez okazji :) około kg polędwiczek z piersi kurczaka (dobra cena KLIK) 1 jajko 200 ml mleka 1 łyżka skrobi kukurydzianej łyżeczka czosnku w granulkach sól wg smaku biały pieprz
Takie tam pichceniesmaczny, chrupiący na brzegach, a w środku miękki. Jego największą zaletą jest ogrom możliwości i przepisów jakie przed nami otwiera. Zastosujemy go jako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru. Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu
PaleoLife