wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta, świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć nieroztropnie, posadziłem ją w swoim ogrodzie. Możecie mi wierzyć
Miód i pieprzJeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w cieście piwnym. Można podać do nich ulubiony sos bądź dip. Smacznego! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki piwa jasnego * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę
Magiczne Życie Martymięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa wbijamy jajko, dokładamy zasmażone warzywa ze słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
VioletoweKucharzeniepowstały otwór wkładam farsz . Resztą masła smaruję ziemniaka i obtaczam w bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip czosnkowy
Eli Gotowaniejajko,sól(szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem
Eli Gotowaniewalek kroje talarki i każdą część rozgniatam na cieki placem . Trzeba podsypać mąką aby placek nie przywarł do stolnicy . Smarze na suchej patelni . Smakują bardzo dobrze z cząstką masła . dipem pomidorowym,czosnkowy, Same są również smaczne
Eli Gotowaniepatelnie stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem . Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy. Nie dawno trafiłam na artykuł z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości selenu , czyli usuwa
Eli GotowanieHomemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers 1/2 cup of honey 3/4 cup of water 1/4 cup vinegar 1/2 Tbsp salt 1 Tbsp cornstarch 2 Tbsp water Chop up chilli and place in a small food processor. Add chopped chilli
Smaki Przyprawy i Kolorykonsystencji. 2) Rozgrzej piekarnik do 180* 3) Na papierze do pieczenia uformuj paluszki/talarki/precle. 4) Piecz 10-15 minut góra-dół. 5) Podawaj z domowym sosem czosnkowym, ketchupem czy innym dipem. SMACZNEGO
fitolarun.blogspot.comprzewróceniu i samemu zdecydować jak bardzo mają być przypieczone. W środku są już przecież mięciutkie dzięki gotowaniu. Podawać na ciepło i na zimno. Można podać do nich dodatkowo jakiś dip jogurtowy, choć uważam to za zbędne. Są pyszne same z siebie bez dodatków
Sztuka gotowania w/g SamiryJarmuż , warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję
codojedzeniapastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki
Chilli Czosnek i Oliwahumus w malakserze- wychodzi wtedy zmielony dokładnie, ale nie na paćkę, bardzo puszysty i kremowy, z delikatnie tylko wyczuwalnymi osłonkami z ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem
Karo in the Kitchen