dipy - 3102 przepisów (strona:108/207)

Humus dyniowy 110

kmin rzymski). Bardzo polubiłam tę przyprawę i teraz już nie wyobrażam sobie bez niej humusu. Do tego dołączyłam dyniową obsesję i powstał dyniowy humus :). Tradycyjnie wykorzystuje się go jako dip, smarowidło do kanapek. Do czego innego jeszcze go wykorzystałam? Na patelni z kilkoma kroplami oleju podsmażyłam ulubione przyprawy, wrzuciłam ugotowany makaron/ryż brązowy. Pod koniec dodałam trochę humusu, wymieszałam

Corner With Recipes
Nachosy z kaszy jaglanej na ostro 192

jaglanej można zrobić...wszystko :D Oto pierwszy dowód na tę tezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie. Do tego ulubione dipy i jest pysznie! U mnie był to sos czosnkowy na bazie jogurtu i pomidorowy. Jeśli ktoś powie, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów

Corner With Recipes
Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe 214

nagrzanym do 200 stopni piekarniku, co najmniej 10 minut, ale trzeba tego pilnować. W zależności od grubości może to trwać krócej lub dłużej. Podawaj z ulubionymi sosami i dipami

Corner With Recipes
Sałatka z pomidorami i fetą 154

Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki

Moja Galeria Smaku
Delikatna pasta z kurczaka 202

prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z tuńczykiem 247

małe kawałki, pokroić pomidora, oliwki, ogórka, cebulę i jajka. Ułożyć wszystkie składniki na talerzu i polać ulubionym sosem/dressingiem. Ja użyłam dressingu z octem balsamicznym.  (Znajdziecie go w zakładce dipy i dressingi) Smacznego

The Sweet Damsel
MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ W LEKKIM SOSIE CYTRYNOWYM 156

makaron wykładamy kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych.  * Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę.  *Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki. *Na koniec posypujemy starkowaną skórką cytrynową. Link do głosowania: KLIK

Z Majeczką w kuchni
Sos paprykowy 137

roku znika ze spiżarni w tak samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs, frytek czy też makaronu, a nawet jako koncentrat do zupy. U mnie zawsze delikatnie ostry, ale ostrość można regulować za pomocą ostrej papryczki i wtedy zaspokoi on nawet

na moim stole...
Kotlety wieprzowe z cukinią 168

zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z łososia 191

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała

mojewypiekiinietylko
Sałatka z hummusem i rukolą 179

Zwykle hummus wykorzystywałam jako dip do warzyw lu na grzankę postanowiłam pokombinować troszkę z nim :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 275

fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :)  Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam!                   Składniki na ok. 300 g pasty: 1 duże dojrzałe avocado 3/4 szklanki

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka ze smażonym porem 174

obrane jabłko w kostkę i zaraz polać je sokiem z cytryny, by nie ściemniało Gdy por przestygnie, dodać do niego w/w składniki i wymieszać, posypać szczypiorkiem i polać dipem z musztardy, miodu i soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojonego pora można ewentualnie sparzyć i osączyć

Proste Potrawy
RUKOLOWY ZAWRÓT GŁOWY 149

drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do miski. Następnie dodajemy 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy.      Wszystko dokładnie mieszamy. Już prawie gotowe. :)     Trzeba zrobić jeszcze dip ziołowy, bardzo prosto. Ja do jogurtu naturalnego dodałam różne zioła, które lobię i sól do smaku. Każdy może dodać dowolne przyprawy według upodobań. Następnie sosem polewam wszystkie składniki. Dokładnie mieszam

Zdrowo i kolorowo
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 203

Jeśli ma być zdrowo to na myśl przychodzą Mi najróżniejsze sałatki. Dziś proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona

Z Majeczką w kuchni