dipy - 3102 przepisów (strona:108/207)

WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 148

krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które

Bananowe Pole
Kalafior w cieście 182

Blueberry Corner by "jagodzianka" Teraz, kiedy jest sezon na kalafiora, można poeksperymentować. Usmażyłam kalafiora w cieście, a do niego przygotowałam dip jogurtowy z czosnkiem. … Przeczytaj cały artykuł Post Kalafior w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szaszłyki na raz 242

wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 177

można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na  sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 200

papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 152

chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie

Kraina Miodem Płynąca
NUGGETSY A'LA KFC 254

wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami

Z Majeczką w kuchni
Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa 183

Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw.  Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki:  4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty

SzczyptaSmaQ
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 246

wymieszać. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz posolić i popieprzyć do smaku.Ułozyć w salaterce. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywac jako dipu do sałatki i awokado. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tortille szpinakowe 225

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków

Stare Gary
Kąski kurczaka w płatkach 107

dania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki

Kolorowy Przepisownik
Słodko ostry sos curry 90

bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie

Milion Smaków
Guacamole z grillowanym kurczakiem 164

popularne danie - dodatek w kuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak

Milion Smaków
Grillowane kotlety wieprzowe 188

Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego!     The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nototenia pieczona z ziarnami 152

formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy łyżką oleju lnianego oraz łyżką oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami. Pieczemy na 180 stopniach /góra i dół/ ok. 30 minut. Podajemy z dipem majonezowo-czosnkowym i listkami melisy

upichcona