dipy - 3102 przepisów (strona:116/207)

Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 171

spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina po chińsku 154

czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao

ClauditteMissCooking
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 234

Już pisałyśmy, że jesteśmy sałatkożercami :) Ale. żeby nie być gołosłownym udowadniamy to tymi pysznościami - przy każdym przepisie obowiązuje zasada: "szybko, smacznie, nie drogo, łatwo, bez bałaganu": SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem

Wypisz Wymaluj
Makrela z ciecierzycą 125

kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą i pieprzem.. Lubię takie pasty, świetne jako dip do surowych warzyw

Gaździnka warzy
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 316

Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra Tydzień azjatycki w Lidlu , polecam gazetkę , świetne produkty

Takie tam pichcenie
Krakersy. Pochrupiecie? 190

się okrągły, rustykalny kształt krakersów, ale równie dobrze można upiec takie zgrabne prostokąty lub koła wycinając kształty foremkami. Bez względu na kształt świetnie smakują solo lub namaszczone dowolnym dipem (koniecznie domowej roboty!). Nie dajcie się dłużej namawiać, pochrupajcie ze mną!   KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 177

mająca w swej ofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw.   Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną w Gustiqo . Doskonale sprawdza się także w roli dodatku do prawdziwego kuskusu, zmieszana z kawałkami sera lub jako posypka do mojej

KUCHARNIA
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 190

papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły). Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sos czosnkowy 138

czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
sos chili 131

warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Guacamole 141

Guacamole, inaczej pasta z awokado, podstawa wielu przekąsek, jako dipu, można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 178

wspólnego z różnego rodzaju kotletowymi "gniotami" a smakują naprawdę wybornie! Jeśli moje starsze dziecię prosi o dokładkę, to muszę prawdę mówić :D Do tych kotletów świetnie pasuje  dip czosnkowy  a dzisiaj jedliśmy tak po prostu, w towarzystwie brązowego ryżu, marchewki i buraków. SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 174

bardziej chrupiący będzie :) Rumienimy chwilę z każdej strony i już :) (Na suchej teflonowej patelni też wyjdą ale już nie takie chrupiące, wiadomo). Osobiście podaję z gęstym, czosnkowym dipem słonecznikowym, na który przepis znajdziecie  tutaj . To co, gryza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 192

dojście do al dente - odcedzamy makaron i wykładamy na talerze, szpinak wykładamy na makaron, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem i smacznego! Jeśli w lodówce mamy zrobiony wcześniej  czosnkowy dip słonecznikowy , będzie pasować idealnie. A czemu w ogóle jemy szpinak? Bo zielony czyli chlorofil, żelazo, przeciwutleniacze a do tego super źródło wapnia i jeśli tylko nie macie przeciwwskazań do jedzenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 272

płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut.  3. Robimy popcorn, układamy go na talerzu, a na nim kawałki upieczonego kurczaka. Można serwować z różnymi dipami np. pomidorowym, czosnkowym czy koperkowo - ziołowym.  Jeśli chcesz, by Twoja przystawka jako pierwsza zniknęła z imprezowego stołu nie zastanawiaj się. Smacznego

Mój Smak na Życie