Jeśli lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
UgotujmyTo.plMożesz w międzyczasie spróbować jedna frytkę czy jest już wystarczająca miękka w środku. Wyłóż frytki na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ketchupem lub dipami. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W dosyć wysokiej misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie
Świat Domowej Kuchnipodsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy np. z dipem czosnkowym. Smacznego
Ostra na Słodkoczosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki. Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry
Magiczne Życie Martybardzo ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami lub jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Sos Meksykański - Składniki: czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g) papryczka chili
Słodka Stronaryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek. Składniki: około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki tradycyjny o pojemności około
Codzienna kuchnia niecodziennadnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml oliwy z oliwek lub oleju
Food Squarewersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy sól, pieprz olej sezamowy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania
Smakowity Blog KulinarnySprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark. Grissini z pieprzem Składniki: (na 15-20 sztuk) 12 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml letniej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGuacamole... Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado. Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku. Delikatnie kwaśne od soku z limonki. Doprawione solą i pieprzem. Niezastąpiony dodatek do
Gospodyni MiejskaSalsa pomidorowa... Kawałeczki soczystych pomidorów. Drobno posiekana czerwona cebula. Listki świeżej, aromatycznej kolendry. Kawałeczki ostrej papryczki chili. Dodatek szczypiorku i czosnku. Skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona
Gospodyni Miejskaobiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam. Porcja na 12 kotlecików Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki 1 cebula
Niezły MłynekWeekend! I znów rodzinka w komplecie ^^ Wczoraj był bardzo rodzinny wieczór. Razem z siostrami przyrządziłyśmy nachosy, dipy i amarantuski, włączyłyśmy telewizor i razem z rodzicami obejrzałyśmy Hobbita (oczywiście przegryzając świeżo zrobione pyszności). Uwielbiam takie chwile gdy znów można poczuć się jak za dawnych lat... Dzisiejszy dzień także zapowiada się ciekawie. Od rana trwają przygotowania do wieczornego przyjęcia imieninowego mojego
Kuchenny Skrawek Niebawygodne otwieranie ramienia robota za pomocą jednego przycisku:) i do tego ma osłonę na misę, wielki plus. W zestawie ma również dzbanek blendera, a więc możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę
Mała Cukierenka