dipy - 3102 przepisów (strona:107/207)

Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 136

drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 429

Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać

Karo in the Kitchen
Krokiet z farszem grzybowym 179

rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Smażone, chrupiące, placki z cukinii 198

czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik ,żeby odprowadzić nadmiar oleju . Gotowe , są chrupiące i pyszne , szczególnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy i dipy jogurtowe . Post Smażone, chrupiące, placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zieloniutkie Guacamole / Guakamole 133

idealną bazę do różnorodnych wariacji. Efektownie się prezentuje ze względu na piękną pastelową barwę, ma przyjemną konsystencję i łatwo się je przyrządza. Dzisiaj klasyka klasyki - guacamole podane jako dip do tortillachips. GUACAMOLE Składniki: - 2 miękkie avocado - 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli - 1/2 papryczki chilli (niewielkiej) - 1/2 limonki (ewentualnie cytryny) - 1-2 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Obieramy avocado (od właściwie

Życie zamknięte w smaku
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 110

blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego . Pieczony czosnek nadaje zupie głębi, a świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję jogurtem, udekorujcie pieczoną ciecierzycą

Chilli Czosnek i Oliwa
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 402

ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.  Z całą pewnością mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasta z cukinii, bakłażana i papryki 187

Pasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić

Fabryka pomysłów
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2275

się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 500

śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym 104

się skleiły. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub sezamem. 4. Rozgrzej piekarnik na 220 stopni i piecz ok 20 minut.  Przygotuj dip: jogurt, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz dowolne zioła. Podawaj z sałatą i winegretem

AZgotuj!
Miniaturowy tatar z łososia, awokado i serka Philadelphia 153

opakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym. Wędzony łosoś awokado serek Philadelphia sok z cytryny kilka kropel oliwy pieprz  sól papryka mielona  Plastry łososia i awokado  pokrój w kosteczkę. Do awokado wciśnij sok z cytryny, sól, pieprz i kilka kropel oliwy Weź małą obręcz i układaj warstwami: łosoś, serek, awokado

AZgotuj!
Szaszłyki z przepiórczymi jajami 120

Bardzo szybka przekąska. Ładnie prezentuje się na stole. Zostało mi kilka sztuk przepiórczych.  Fajnie byłoby dodać mozzarelki, ale ja ich nie miałam. Do nich podaje dip czosnkowy lub ze szczypiorkiem 6 sztuk pomidorków koktajlowych 6 jajek przepiórki na twardo sól i pieprz szczypiorek

AZgotuj!
Mini szaszłyk z łososia 140

składnikach. Zalej nią łososia.  Marynowałam całą noc. Ale wystarczy kilka godzin.  Nadziewaj na małe bambusowe szpatułki. Piecz w 200 stopniach 10 minut. Ja będę podawać z dipem i z gotowanymi buraczkami

AZgotuj!
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 137

Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin

Kulinarne Inspiracje