czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy e) czerwona cebula, nie obraną cebulę kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy f ) Dip z nasturcji z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku
upichconaktóry dziś (chutney robiłam wczoraj) zapewne musiałabym wyrzucić. Ta propozycja to wspaniały pomysł na spożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru
Kuchnia Prezydentowejteraz przepis, właśnie z myślą o słońcu i upałach przygotowany. :) Indyjska raita przypomina greckie tzatziki; to dip na bazie gęstego jogurtu z miętą i przyprawami. Idealnie komponuje się z indyjskimi curry, szczególnie zaś pasuje do tych ostrych, przesyconych aromatem ciepłych, egzotycznych przypraw. Raita łagodzi smak takich potraw
Kuchnia PrezydentowejGuacamole to meksykańska salsa, która jest robiona na bazie avocado. Może być dodatkiem, który podaje się do większości meksykańskich potraw takich jak tacos czy burrito, a także dipem do nachosów Składniki: - 2 avocado - 1 pomidor - 1/4 cebuli czerwonej - sok z 1/2 limonki - liście świeżej kolendry - sól, pieprz - szczypta chili w proszku Porcja dla 4 osób. Do miseczki wyciskamy
Kuchenne WariacjePyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.” Czytaj więcej
Wiem co jemPlacki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki
Wiem co jemplacki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już pod tym kątem przetestowałam. Doskonałym dodatkiem do nich okazał się dip chrzanowy na bazie jogurtu.” Czytaj więcej
Wiem co jemZiołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania
Wiem co jemskrzynkę moich „krewnych”. Nie mogłam się oprzeć, żeby choć jednego z nich nie zaprosić pod swój dach. Wzbudził ogromny entuzjazm wśród domowników, szczególnie, że następnego dnia został przerobiony na dip i z wielkim smakiem pożarty J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i... chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady , który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów ~150g batata ~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki) ~czubata łyżka mąki
chili & sugarkońcem grillowania. Sos HP to także oryginalny dodatek do dań wegetariańskich. - bez dodatku konserwantów - nie zawiera barwników - produkt wegetariański - idealnie pasuje do kanapek, grzanek i zapiekanek - polecany również jako dip do chipsów Skład: pomidory, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, cukier, melasa, miód 4%, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, aromat wędzarniczy, przyprawy, aromaty. To tyle jeśli chodzi o cytowanie AleDobre.pl. Wróćmy
Marder&Marder Manufacturegorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder ManufactureDip z czerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka
ChilliJemySamo mięso nieco rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do sałatki. W międzyczasie podgrzać bagietki (najlepiej smakowe z ziołami lub czosnkiem, można też zrobić własne). Do sałatki wlać dip czosnkowy i wymieszać. Podawać od razu z ciepłymi bagietkami
Passions hobbies lifeHummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest
pyszne zdrowości