dipy - 3102 przepisów (strona:104/207)

Chlebowe placki 155

walek kroje talarki i każdą część rozgniatam na cieki placem . Trzeba podsypać mąką aby placek nie przywarł do stolnicy . Smarze na suchej patelni . Smakują bardzo dobrze z cząstką masła . dipem pomidorowym,czosnkowy, Same są również smaczne

Eli Gotowanie
Pieczarki faszerowane. 185

patelnie   stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem .   Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy.  Nie dawno trafiłam na artykuł z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości selenu , czyli usuwa

Eli Gotowanie
Sweet Chilli Sauce 185

Homemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers 1/2 cup of honey 3/4 cup of water 1/4 cup vinegar 1/2 Tbsp salt 1 Tbsp cornstarch 2 Tbsp water  Chop up chilli and place in a small food processor. Add chopped chilli

Smaki Przyprawy i Kolory
CO Z ŻÓŁTKAMI: paluszki 154

konsystencji. 2) Rozgrzej piekarnik do 180* 3) Na papierze do pieczenia uformuj paluszki/talarki/precle. 4) Piecz 10-15 minut góra-dół. 5) Podawaj z domowym sosem czosnkowym, ketchupem czy innym dipem. SMACZNEGO

fitolarun.blogspot.com
Skrzydełka pieczone - Jak upiec chrupiące skrzydełka 353

przewróceniu i samemu zdecydować jak bardzo mają być przypieczone. W środku są już przecież mięciutkie dzięki gotowaniu. Podawać na ciepło i na zimno. Można podać do nich dodatkowo jakiś dip jogurtowy, choć uważam to za zbędne. Są pyszne same z siebie bez dodatków

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pesto z jarmużu i orzechów cashew 152

Jarmuż , warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję

codojedzenia
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 199

pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 178

humus w malakserze- wychodzi wtedy zmielony dokładnie, ale nie na paćkę, bardzo puszysty i kremowy, z delikatnie tylko wyczuwalnymi osłonkami z ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem

Karo in the Kitchen
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 161

drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 456

Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać

Karo in the Kitchen
Krokiet z farszem grzybowym 199

rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Smażone, chrupiące, placki z cukinii 231

czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik ,żeby odprowadzić nadmiar oleju . Gotowe , są chrupiące i pyszne , szczególnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy i dipy jogurtowe . Post Smażone, chrupiące, placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zieloniutkie Guacamole / Guakamole 155

idealną bazę do różnorodnych wariacji. Efektownie się prezentuje ze względu na piękną pastelową barwę, ma przyjemną konsystencję i łatwo się je przyrządza. Dzisiaj klasyka klasyki - guacamole podane jako dip do tortillachips. GUACAMOLE Składniki: - 2 miękkie avocado - 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli - 1/2 papryczki chilli (niewielkiej) - 1/2 limonki (ewentualnie cytryny) - 1-2 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Obieramy avocado (od właściwie

Życie zamknięte w smaku