Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa 231Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty
SzczyptaSmaQ
Tortille szpinakowe 286Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi . Polecam! składniki - 8 placków
Stare Gary
Kąski kurczaka w płatkach 158dania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownik
Słodko ostry sos curry 137bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie
Milion Smaków
Guacamole z grillowanym kurczakiem 221popularne danie - dodatek w kuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak
Milion Smaków
Grillowane kotlety wieprzowe 232Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego! The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nototenia pieczona z ziarnami 195formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy łyżką oleju lnianego oraz łyżką oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami. Pieczemy na 180 stopniach /góra i dół/ ok. 30 minut. Podajemy z dipem majonezowo-czosnkowym i listkami melisy
upichcona
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 271wannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne - zestaw narzędzi do grilla, noże, widełki, - worki na odpady - rękawice kuchenne - woda w sprayu - aluminiowe tacki - papierowe ręczniki - zapałki/zapalniczka I nawet jeśli grillujemy na ogrodzie własnego
upichcona
SOCZYSTE STEKI SOJOWE 284gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni. Mam nadzieję, że zdjęcia przekonują Was do wypróbowania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tzatziki 219My Blueberry Corner by "jagodzianka" Sos tzatziki pochodzi z Grecji. Ma świeży, wyrazisty i dość ostry smak (ogórek, czosnek i koperek). Jest doskonałym dodatkiem do …
My Blueberry Corner
Tzatziki 218dokładnie odciskamy ogórka z soku, który puścił. Dodajemy jogurt, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs
Malinowe Pocałunki
Aromatyczna pasta z bakłażana, cukinii i papryki 208level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest na tyle dużo, że wystarczy na kilka dni. Składniki: 1 bakłażan 2 cukinie 2 czerwone papryki 4 ząbki
Powiedz dietom nie
Pasta jajeczna 206Puszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku
Pora na pora i pomidora
karnawał w królestwie garów 180serrano małże zapiekane pierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki
królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 188kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze. Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto
Weekendy w domu i ogrodzie