dipy - 3102 przepisów (strona:89/207)

Francuski warkocz ze szpinakiem 158

warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z dipem czosnkowym   i lampką czerwonego wina ;) Jeżeli przygotowujemy kolację dla 2 osób, to warkocz kroimy na pół, jeżeli danie w formie przekąsek to po upieczeniu kroimy na kilka mniejszych części

Alutka-Gotuje
Parówki w cieście francuskim 188

imprezę :) Ja uwielbiam jeść je z sosem czosnkowym albo z sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam

Kuchnia Viki
Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 210

ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, makę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia  podawać z dipem mietowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 172

smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje uśmiech

Marder&Marder Manufacture
Hummus z batatów i soczewicy 182

Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony

codojedzenia
Guacamole 142

awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy. Zastosowań dla guacamole jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Guacamole jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów

Blendman
Szaszłyki z brokuła i kalafiora w kukurydzianym cieście 226

zgrozo!) w ogóle nie jesteście w stanie się do nich przekonać to... Mam dla Was wyjątkową propozycję na warzywne szaszłyki! Świetnie smakują zarówno jako samodzielna przekąska (np. z dipem jogurtowym), jak i pyszny dodatek do ryb czy mięs. Składniki : ciasto kukurydziane: 100 g mąki kukurydzianej 2 jajka  kilka łyżek wody łyżka oleju sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku

Kuchnia Ellie
“Paryskie smaki” – recenzja 120

stać w najbliższym czasie i pokazać kulinarne ikony jak restauracja Le Voltaire. Ponieważ Trish świetnie gotuje nie może też zabraknąć przepisów. Na pewno wypróbuję zupę z marakują i dip z karczocha. Bon appetit! Paryskie smaki Autorka: Trish Deseine Wydawnictwo: Dom wydawniczy Rebis Data premiery: 2014 Ilość stron: 208 Okładka: twarda Artykuł “Paryskie smaki” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Miętowy sos z fetą 246

Lato!!! Mięta w ogrodzie rozrosłą się jak szalona... Tyle pysznych rzeczy do przyrządzenia. Dziś decydowałam się na sos miętowy z mocnym akcentem fety, świetny jako dip lub dodatek do grillowanych lub pieczonych warzyw. Składniki: 40 g świeżej mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy

Pora na pora i pomidora
Puree ziemniaczane w panierce 399

Świetny dodatek do obiadu, który przyuważyliśmy podczas jednego z obiadów w restauracji. W zasadzie można też zastosować jako przekąskę, serwując z ulubionym dipem.    Składniki 500 g ziemniaków 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością

R'n'G Kitchen
Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką 161

błyszcząca pasta. Utarty bób mieszamy z czarnuszką, dodajemy do smaku sól i mieszamy ponownie. Pastę podajemy polaną oliwą z oliwek i posypaną ziarnami czarnuszki. Doskonale smakuje solo, jako dip do przekąsek warzywnych czy dodatek do kanapek zamiast masła. Można przechowywać w lodówce dwa dni, warto włożyć do lodówki przed podaniem, aby smaki "przegryzły się". Podobną pastę można przygotować z groszku

Moja smaczna kuchnia
Pasta kanapkowa z quinoy i wędzonej makreli 147

Pasta z makreli sprawdza się nie tylko na bezglutenowych kanapkach, ale też jako świetny dip na imprezę do warzyw, lub obiadowy dodatek do młodych wiosennych ziemniaków ;) Tym razem połączyłam makrelę z quinoą, jajkiem i twarogiem, doprawiłam posypałam rzeżuchą, polałam olejem konopnym i wyszło pysznie.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzona makrela około 250 gram 1 jajko ugotowane

Quinoa Raz!
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 185

takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki .  Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można przygotować sernik. Z labneh odcedzanego przez 3 dni możesz utoczyć kulki i zamarynować je w oliwie z przyprawami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak tandoori. 590

ilość przypraw odpowiedzialnych za kolor jest kwestią indywidualną, a kluczowe jest naprawdę długie marynowanie kurczaka w jogurcie. I zupełnie nie przeszkadza to, by podać go również w towarzystwie jogurtowego dipu , który zaproponowała nam Marzena. Tak będzie świetnie :) Składniki: 1 kg ulubionych części kurczaka 300 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 starta

zadanie-gotowanie
Sałatka z Kaszą Orkiszową 228

kaszę. Krok 2. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rukolę rozdrabniam, pomidory kroję na ćwiartki, paprykę w kostkę, a oliwki w plasterki. Krok 3 . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec robię dip: 5 łyżeczek oleju                     rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich

Zdrowo i kolorowo