Pita 214węgla i parę wodną i tak następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki, niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne
Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 197dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się
Moja smaczna kuchnia
"Przekąski i przystawki" 60 najlepszych przepisów 196czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". W książce znajdziemy dokładnie 66 przepisów na szybkie przekąski i przystawki. Oto kilka z nich, które mnie zaciekawiły: bakłażany po grecku, chipsy buraczane z dipem, kalarepka według Buni, kalarepy z farszem warzywno - serowym, muffinki z pastą tahini, muszle z pesto i ricottą i wiele innych :)) Teraz kilka apetycznych zdjęć :) Każdy przepis w książce opatrzony jest
kruche babeczki
Pesto z rukoli 205Warto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość
gutfut
Pasta z jajek i awokado 255podziabać widelcem, zetrzeć na tarce lub też pokroić w kostkę. Jeśli chcemy podkręcić smak, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę musztardy. Jeśli awokado i jajka porządnie rozdrobnicie, możecie użyć jej jako dip. Na naszym stole ta pasta gościła po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni Drukuj Pasta z jajek i awokado window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 dojrzałe awokado 2 jajka
Mieszam w Garnku
Żółty dip 274mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać curry … Czytaj dalej Żółty dip
czarrna od kuchni
Czekoladowe muffiny z borówkami 283borówkami. Do kawy lub herbaty idealne. SKŁADNIKI (10 sztuk) 250g mąki orkiszowej 2 jajka 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki czekoladowego dipu Waldenfarms (można pominąć) ksylitol Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć masę do silikonowych foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, temperatura 180 stopni. Smacznego!!! WARTOŚCI ODŻYWCZE dla 1 muffinki 94 kcal
Tetiisheri
Jak zrobić obiad na przeziębienie 280temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa wyłóż na talerz i posyp solą oraz przyprawami. Możesz podawać z hummusem lub dipem czosnkowym. Ziemniaki zawierają dużo potasu. Danie to zawiera skrobie, która odżywia organizm. To także cenne źródło składników mineralnych oraz witaminy C. Szybko się robi, dlatego warto je wykorzystać jako inspiracje
Codogara
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 333kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako dip do warzyw. Omlet hiszpański Składniki: 1 duża cebula, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę
Codogara
Dip czosnkowo-pietruszkowy 215Dip do zapiekanek,pizzy,słonych przekąsek czy warzyw. Idealny,czosnkowo pietruszkowy. SKŁADNIKI: 3 Ząbki czosnku pęczek pietruszki 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ja daje zawsze Kielecki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czosnek przeciskam przez praskę Natkę drobno siekam Dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Wkładam
Gotowanie Patki
50 przepisów z zielonymi warzywami 205skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem
Moja smaczna kuchnia
Pasta brokułowa 206Moja pasta będzie delikatna. Dodatki do niej można komponować w dowolny sposób. Ja zaserwowałam ją z chlebem, ale może służyć jako farsz do naleśników, lub jako dip. :) Składniki: jeden brokuł 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól odrobina papryczki chilli Przygotowanie Brokuła umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( ważne
Kukuleczki
Filet z kurczaka marynowany w maślance i tzatziki 208Pewnie tak jak ja większość z Was lubi smak dipu tzatziki. Wykorzystałam gotową mieszankę przypraw do zamarynowania mięsa. Filet marynowany nabrał nie tylko smaku przyprawy ale wilgotności i delikatności maślanki. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 gram piersi z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 opakowanie przyprawy do tzatziki Sól 1 łyżeczka mąki Niewielka ilość oleju Wykonanie: Fileta kroimy
Smaki Ewy
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 197hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek
Tradycyjna Kuchnia
Guacamole 225gości u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Guacamole jest idealną przekąską imprezową – wystarczy kupić do niego nachosy czy pokroić warzywa w słupki i mamy pyszną przekąskę ze zdrowym dipem. Idealny do meksykańskich tortilli i quesadillas . Doskonale smakuje też podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie lub kolację. Istnieje wiele wersji guacamole – ja podam Wam swoją ulubioną i nieco
Poezja smaku