dipy - 3102 przepisów (strona:81/207)

Lekka sałatka idealna do domowej pizzy 685

trzech składników; rukoli, pomidorów i fety. Domową pizze robię od zawsze, uwielbiam ją, jest tysiąc razy lepsza niź zamawiana z pizzerii. Do tej pory ten cienki placek podawałam z dipami. Ostatnio doznałam olśnienia! Moja koleźanka Agnieszka podała przepyszną pizzę w towarzystwie poniższej lekkiej sałatki, która okazała się idealna do domowej pizzy . Przepis na pizze znajdziesz  tutaj   Dzięki słonej

Rusty Fork
“Kuchnia grecka” – recenzja 181

stylu greckiej sałatki, czy sałatka grecka jako koktajl alkoholowy.   Co bym ugotowała z tej książki?   Ciekawie wyglądają greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa

Ugotowane pozamiatane
Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami 195

przez 15 - 22 minut (w zależności od wielkości wyciętych krakersów, u mnie 15 minut), aż krakersy staną się złociste. Upieczone krakersy wystudzić na kratce. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same. SMACZNEGO!    Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 215 malutkich krakersów, wkrawanych okrągłą formą do ciastek o średnicy 3 cm. Masło do przygotowania krakersów

Gospodyni Miejska
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 142

dodatkiem mąki pełnoziarnistej-  ever!!! Spróbuj! Dobre na diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego

Rusty Fork
Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 189

patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki oraz pasty warzywne, które posłużą jako dip do całego dania

Kuchnia co dnia
Pasta jajeczna z avokado 173

pokrojoną w ćwiartki cebulę, jajka obrane, przekrojone na pół, sok z cytryny i delikatnie dopraw. Wszystko zmiksuj na gładką pastę.  Pastę śmiało nakładaj na kanapki albo używaj jako dipu do nachos. Smacznego

Niezły Młynek
Hummus z natki pietruszki 156

Uwielbiam! Potrawa wywodząca się z Egiptu, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą

FITBUuK
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 219

staje się bardzo kreatywny, gdy brak w domu podstawowego składnika past do chleba - awokado. Właśnie z powodu dłużej nieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie

Jeść, by żyć w zdrowiu
SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 205

każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka... Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :) Z tej ilości mięsa

Moja Książka Kucharska
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 176

Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły.  Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Szpinakowy mix 135

jest przepyszne, całkiem proste w przygotowaniu. To taki fajny, kolejny, jednogarnkowiec, który zabierzecie na obiad do pracy i po odgrzaniu nadal będzie pysznie smakował. Świetnie będzie tutaj pasował czosnkowy dipu na bazie jogurtu. Do przygotowania potrzebujemy (4 porcje): 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 1 filiżankę ryżu mrożony, rozdrobniony szpinak (u mnie 800 g) ok 400 ml bulionu warzywnego

Szybko Tanio Smacznie
Cebulowe krakersy z siemieniem lnianym 200

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 18 - 20 minut, aż krakersy staną się złociste. Upieczone krakersy wystudzić na kratce. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same. SMACZNEGO!    Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 90 małych krakersów. Ciasto na krakersy jest dość elastyczne, dlatego podczas wałkowania wystarczy jedynie od czasu do czasu

Gospodyni Miejska
Zawijaski z tortilli w 2 smakach 341

kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot. Zawijaski ułożyć na talerzu i podawać same lub z ulubionym dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 20 zawijasków - 10 z szynką i serem oraz 10 z łososiem. Placki tortilli smaruje się zimne, nie ma potrzeby ich podgrzewania. Serek topiony

Gospodyni Miejska
Dietetycznie – hummus z warzywami 219

jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście jest cieciorka i to w jaki sposób ją ugotujemy. Hummus możecie zjeść zarówno na pieczywie, ale może być również wykorzystany jako dip do warzyw . Dzięki temu stworzycie zdrową, smaczną i sycącą przekąskę. Hummus z warzywami – składniki 400g cieciorki 3 łyżki pasty tahini 1/2 szklanki wody 2 łyżki oliwy sól pieprz kmin

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 232

mieszanka przypraw, nasion i orzechów. Choć przepisów na dukkah istnieje tysiące, to częstymi jej składnikami są orzechy laskowe, nasiona kuminu i kolendry. Przyprawę tę wykorzystuje się przede wszystkim jako dip do chleba, który najpierw macza się w oliwie, a następnie w dukkah. Możemy też obtoczyć w niej kuleczki z serka labneh , wykorzystać jako panierkę, dodać do pasty kanapkowej, albo posypać

Chilli Czosnek i Oliwa