deser - 61894 przepisów (strona:1544/4127)

Czekoladowe masło orzechowe z miodem 71

Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko

Tajemnice Smaku
Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym 82

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności

Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi 131

krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże . Do czego wykorzystujemy świeże figi? Pomysłów jest mnóstwo – jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami na… bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się

Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 92

“Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich

Tajemnice Smaku
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 73

Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką. Słodko – kwaśno – gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy

Tajemnice Smaku
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu 92

urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne. Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić.  Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 79

Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że

Tajemnice Smaku
Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 73

Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać

Tajemnice Smaku
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 100

Musztarda do sernika? … no to już przesada.. A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 105

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 93

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem

Tajemnice Smaku
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami 151

bogata w składniki odżywcze kasza.  Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów. Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam  tutaj . Składniki

Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 92

Często zdarza się, że do jakiegoś przepisu potrzebne nam są tylko żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę

Tajemnice Smaku
Sałatka z pitają 108

Wykonanie takiej kolacji z pewnością bardziej zachwyci i będzie lepszym prezentem. Dania takie nie powinny być zbyt ciężkimi potrawami, ponieważ wtedy będziemy ociężali i cały romantyczny klimat zniknie. Na deser przedstawiam więc smaczną i lekką sałatkę owocową. Tym razem przy pomocy owocu pitaja. Owoc ten nadaje pięknego i ciekawego wyglądu, ale też niesamowicie smakuje. Polecamy Wam również nasze inne przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru) 117

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami to doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego. Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci. Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną. Koniecznie sami spróbujcie, a przy okazji przekonajcie się, że zdrowe słodkości mogą świetnie smakować! Muffinki z mąki kokosowej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania