Zdrowe odżywianie – od czego zacząć? 345omega-6, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a są one niezbędne do utrzymania równowagi zdrowotnej. Suszone owoce mogą posłużyć jako dodatek do dań i deserów, a także jako samodzielna przekąska. Posiadają one wiele cennych składników odżywczych , ale niestety potrafią być też wysoko kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością . Dobrej jakości i nieprzetworzone suszone owoce
Kuchcik gotuje
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką 232już upiekłam ciasto. Z truskawkami. Bo jeszcze kuszą na straganach. Jeszcze jest ich dużo, ale niedługo się skończą. Część zamroziłam (tutaj) a wiele z nich użyłam do różnych deserów. Dzisiaj mam dla Was smaczne ciasto, idealne na codzienne delektowanie się nim. Najpierw kupiłam truskawki, a potem zastanawiałam się jakie ciasto upiec. Szukałam również inspiracji w książkach i znalazłam
Kuchnia u Krysi
Sernik cytrynowo - brzoskwiniowy na kruchym kakaowym spodzie 167Sernik z cytryną i brzoskwiniami jest wilgotny i gładki. Przygotowując go nie musimy oddzielać żółtek od białek i ubijać piany. Dzięki temu i dzięki użyciu gotowego
Przepisy Kulinarne
Ciasto z truskawkami 165Od kilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było
Figa S-makiem
Syrop z mięty na zimę – aromatyczny i pyszny 282Witam serdecznie, chciałabym się podzielić przepisem na pyszny i aromatyczny syrop miętowy. Z którego możemy przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, możemy go dodać do herbaty, deseru, koktajlu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania syropu będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 1 L syropu około 60 gramów świeżej mięty (listki i młode łodyżki) 600 ml wody 600 g cukru skórka
Uwaga Babcia Gotuje
Trufle lodowe 160taki upał nie marzy o czymś zimnym.:)) Sięgamy często po lody i inne zimne desery. Trufle lodowe, brzmi wyjątkowo smacznie. Muszę napisać , że lody w tym wydaniu są wyjątkowe. Z pewnością je pokochacie:)Wymagają trochę czasu na przygotowanie ale warto poczekać, są pyszne. Jeżeli macie ochotę zapraszam również po przepis na lody … Czytaj dalej Trufle lodowe Artykuł Trufle lodowe
gotuj ze mną
Kruche ciasto z czereśniami 154Kruche ciasto z owocami to w tym roku jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce. Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI Składniki na kruche ciasto z czereśniami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Dorota Smakuje
Dżem truskawkowy z nasionami Chia 192można dorzucić nieco ksylitolu, czy też innego słodzidła. Dżem ten jest bogaty w kwasy omega-3 i pełen błonnika. Idealny do kanapek, naleśników, owsianki, czy też jako dodatek do deserów. Przepis jest banalnie prosty, więc jego wykonanie nie powinno sprawić trudności nikomu. Skierowany jest głównie do osób, które lubią wprowadzać nowości do kuchni i stworzyć czasami coś innego niż zwykły
Kulinarne Przeboje
Czekoladowy budyń jaglany 172daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę blendujemy z dodatkiem mleka (dolewamy mleko partiami), do uzyskania ulubionej konsystencji. Artykuł Czekoladowy budyń jaglany pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Green Smothie z szpinakiem i mąką konopną 188źródło kwasów omega-3, oraz kwasu foliowego a także witaminy K oraz B1. Węglowodany ?- tak ale 75% z nich to błonnik. Banany - Nie chcesz słodzić swoich deserów i wszelkiego rodzaju smothies ? Sięgnij po dojrzałego banana, zazwyczaj w smothie to składnik nie mal podstawowy. Jakie ma właściwości? To jeden z tych owoców, który pomaga nam odkwasić organizm
vaniliowoczekoladowa
Lody malinowe 193przygotowane z połączenia świeżych malin i bananów z mlekiem kokosowym. Czy może być coś lepszego do schładzania się w upały, które obecnie mamy za oknem? Lody malinowe Lody to deser mrożony, który od dziecka znają wszyscy. Z czego robi się lody ? Podstawą lodów są produkty mleczne, głównie jest to mleko lub woda, którą często łączy się także z masą
mecooks
"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa 241cieknie na sam widok zdjęć tych słodkości :-) Na samym początku mamy tort orzechowo - kawowy i od razu są to moje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego
kruche babeczki