deser - 61894 przepisów (strona:1547/4127)

Bounty bez pieczenia 121

Bounty bez pieczenia to ciasto czy też deser inspirowany znanym sklepowym batonikiem. Ciasto bounty na kakaowym biszkopcie jest od dłuższego już czasu dobrze znane i lubiane. Kiedyś było hitem, dziś chyba trochę już zostało zapomniane i wyparte przez nowe pomysły. Ja jednak od czasu do czasu powracam do tego ciasta, bo bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady. Dziś jednak

Waniliowe Improwizacje
Raffaello bez pieczenia 87

Dziś kolejny smakołyk kokosowy bez pieczenia, czyli ciasto raffaello na krakersach, inspirowane popularnymi pralinkami kokosowymi dostępnymi w sklepach. Jest to ciasto czy też deser bardzo prosty i łatwy do zrobienia, nie wymagający wielu skomplikowanych i drogich produktów. Ale to nie znaczy, że jest przez to mniej smaczny. Fanom kokosa na pewno przypadnie do gustu. A oprócz tego że super smakuje

Waniliowe Improwizacje
Brazylia - Açaí Bowl (Açaí na tigela) 127

popularnością na całym świecie, ale w brazylijskiej dżungli są znane od dawna i stanowią tam podstawę diety.  Açaí na tigela to bardzo popularne w całej Brazylii śniadanie i deser.  Składniki (2 porcje): - 400g pur ée  z açaí Można nabyć tu:  Owoce z  dżungli - 75g granoli  - 2 banany - syrop z agawy (może

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz.I - od granicy chorwackiej do promu 93

przysmaków. Okazało się, że wybraliśmy się tam w idealnym czasie (sezon szparagowy) i wiele miejsc oferowało przeróżne rodzaje szparagów pod postacią sałatek, risotto, pasztetu czy zupy (nie było tylko deseru)... Istny raj! Zwłaszcza, że wielokrotnie udało nam się również skosztować dzikich szparagów, które zaciekawiły nas podczas ostatniej wizyty w Zadarze. A oto co warto (według nas) zobaczyć i zjeść

Roślinożerni urlopowicze
Naleśniki jaglane 160

razem postanowiłam zrobić naleśniki jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 93

wzgórza. Trafiliśmy tam w trakcie sezonu szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli

Roślinożerni urlopowicze
Knedle z bułki tartej 90

śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie z masełkiem i bułką tartą oraz kleksem śmietany. Takie danie nadaje się zarówno na odrębny posiłek lub ciepły deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka  1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone ok. 1 łyżeczka

Waniliowe Improwizacje
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 87

smakowym! One świetnie podpowiadają jak najlepiej łączyć smaki i aromaty! Pasta dyniowa - i co dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład:  zupę krem,  sos do makaronu,  sos do mięsa,  pastę do kanapek,  sos do przekąsek,  muffiny lub placek...      Znajdź swój

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 73

dodatkiem owoców. Nadal pyszne, a dużo zdrowsze. Wskazówka 2 Sięgaj po suszone owoce Rodzynki, suszone morele, śliwki, owoce żurawiny - są idealnym źródłem błonnika. Dodaj ich do owsianki, musli, deseru lub wypieków.  Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę - zafunduj sobie garść suszonych owoców!   Wybieraj dobrze. Przy zakupach zwracaj uwagę, czy owoce nie są wykąpane w tłuszczu. Informację znajdziesz

Gary Bez dna
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 126

Okrasę, Darię Ładochę, Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji dań z wykorzystaniem warzyw i owoców. Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania oraz ilości porcji. Podana jest także przybliżona wartość odżywcza (kaloryczność

Z notatnika dietetyka
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 129

sosy (ketchupy, majonezy, musztardy, sojowy i inne), jogurty i serki (mogą zawierać błonnik zbożowy lub pszenny, płatki zbożowe, słód jęczmienny lub skrobię pszenną), lody, słodycze (np. cukierki, czekolady, gotowe desery), chipsy kukurydziane i ziemniaczane, proszek do pieczenia, mieszanki przypraw, gumy do żucia, alkohol (piwo oraz kolorowe alkohole – gluten służy jako nośnik barwników), a nawet leki. Niektóre badania sugerują, że gluten

Z notatnika dietetyka
Babeczki z mandarynką 100

Ponieważ ostatnio miałam w domu małą rodzinną uroczystość postanowiłam zrobić coś słodkiego i wykorzystać do tego mandarynki. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego zdecydowanie lepiej przygotować sobie jakiś pyszny deser w domu, niż kupować słodycze w sklepie - zagwarantuje nam to na pewno lepszy skład, a także da szansę na obniżenie kaloryczności. Poniższy przepis wystarczy na ok. 12 babeczek - idealnie

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Andrzejki 116

każda okazja jest dobra 😁 Dlatego dziś zebrałam kilka pomysłów na przekąski, które możecie zaserwować swoim bliskim. Myślę, że wśród moich propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. COŚ SŁODKIEGO 1. Deser kawowy 2.  Kulki migdałowo-kokosowe 3. Babeczki z mandarynką 4. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową 5. Owocowe pralinki  6. Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek  SAŁATKI

Z notatnika dietetyka
Domowa granola 113

rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku. Już od ponad 120 lat możemy więc cieszyć się pyszną granolą

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania