klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikzachęcał. Postanowiłam wrzucić go do wody mineralnej. Powstała woda o smaku interesującym smaku. Szału smakowego nie było, na upał nadawała się idealnie. Co myślę o tym owocu? Do dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można, że w niektórych regionach świata uważany jest za warzywo
Blondynka Gotujekoła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik ) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę. Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy, nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim
Zabawa smakiemsyropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia. Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder. * Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy
Smaki Edytyspecjalne okazje, do tego najlepiej na wczoraj :) Samo ciasto to 10 min przygotowania , wiec nie jest pracochłonne I trudne. Cała reszta, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ubicie śmietany I dekoracja - to już sama przyjemność . Polecam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: 150 gr self raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru
Smaki EdytyUbijamy. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną. Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę
Smaki EdytyDziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa KawiarenkaDziś kolejny tort z bajkową postacią Tym razem na tapecie Myszka Minnie. Tort śmietanowy . A dekoracja wykonana z masy cukrowej w połączeniu z gorzką czekoladą. Polecam
Malinowa Kawiarenkawielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego chlebka
Malinowa KawiarenkaMisiowy tort na roczek dla Lilianki :) Na górze bita śmietana i dekoracje z masy cukrowej A w środku owoce leśne i śmietana z orzechami włoskimi. Ps. Chyba po raz pierwszy efekt końcowy jest taki jak na początku zakładałam , albo i lepszy ;) Polecam
Malinowa Kawiarenkaduże przyjęcie urodzinowe 60-letniej Jubilatki. Zgodnie z zamówieniem miały powstać dwa torty o różnych smakach . Jeden czekoladowy , drugi z owocami i bita śmietaną. Wykończenie i temat przewodni dekoracji pozostały w mojej kwestii . Uznałam ,że oba torty mimo różnej nuty smakowej , muszą współgrać ze sobą wizualnie i mieć wspólny mianownik. Czy mi się to udało ??? Oceńcie sami. Postawiłam
Malinowa Kawiarenkacukru waniliowego 150 g czekolady białej 150 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji. Do białek dodać cukier , postawić miskę na garnku z gorącą wodą i ubijać ok 1 min , zdjąć z garnka i dalej ubijać do sztywności. Połączyć delikatnie śmietanę z białkami Podzielić na 3 części
Malinowa Kawiarenkaorzechowego 100 g serka mascarpone 100g białej czekolady (ew mlecznej) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30 % 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek
Malinowa Kawiarenkazacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa druga : Z mięty oberwać kilkanaście listków ( kilka odłożyć do dekoracji) i drobno posiekać . Pozostałe części mięty pokroić na mniejsze kawałki , zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu kilka minut. Powstały wywar odcedzić , dopełnić tak aby była szklanka wrzątku
Malinowa Kawiarenka