dekoracje - 3179 przepisów (strona:174/212)

Kremowy torcik z gruszkami 321

łyżek cukru 1,5  łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta)  1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej   Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 261

pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich

Słodkości i nie tylko
Miodowa stefanka 348

marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 380

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy

Słodkości i nie tylko
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 914

podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały   Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo

Słodkości i nie tylko
Migdałowe księżyce 129

kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 50 g drobnego cukru do dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju 327

gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )   Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo  klik Sposób przygotowania   Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto

Słodkości i nie tylko
Kotlety schabowe z krazkami ziemniaczanymi 162

plastrow schabu  8 duzych ziemniakow  6 listkow salaty ( do dekoracji)  sol  pieprz  panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem  Doprawiamy przyprawami mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki  Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec

Klaudynkowa kuchnia
Marchewki z marcepanu 165

dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się nie umie. No bo torcik marchewkowy przygotowany z okazji urodzin Chrupka, uwielbiającego marchewkę aż prosił się o dekorację właśnie marchewkową. No i chciał nie chciał, musiał - zakupiłam masę marcepanową i do dzieła. Tak , wiem, mogłam zrobić ją sama, ale bez przesady - może poprawię się w przyszłości :D Skorzystałam

Smaczna Pyza
Piernik królewski 162

miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja: - 4 łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechów Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą

Zainspirowana w kuchni
Bananowy Keks 148

przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Róże karnawałowe 120

spróbować :)  Składniki: - 50 dag mąki - 10 żółtek - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 6 łyżek śmietany - 1 białko - cukier puder do posypania - wiśnie do dekoracji ( ja użyłam mrożonych ) Przygotowanie: Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie

Zainspirowana w kuchni
Krem z wiśniami 140

zamrażalniku :) Składniki: - 2 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni - 4 łyżeczki żelatyny - 3 żółtka - 6 łyżek cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego - bezy do dekoracji (mi zostało jeszcze kilka bez owocowych, które piekłam poprzednio) Przygotowanie: Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka, które ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Zainspirowana w kuchni
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 210

cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji       Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy

sama złodycz
C - Kanapeczki z pastą z łososia 143

cytryny             do smaku tymianek             do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała