Raffaello z truskawkami- raffaello with strawberries 367Ubijamy. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną. Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę
Smaki Edyty
Tort dla seniora. 294Dziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenka
Myszka Minnie 171Dziś kolejny tort z bajkową postacią Tym razem na tapecie Myszka Minnie. Tort śmietanowy . A dekoracja wykonana z masy cukrowej w połączeniu z gorzką czekoladą. Polecam
Malinowa Kawiarenka
Wielkanocne Plecione koszyczki . 203wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego chlebka
Malinowa Kawiarenka
" Mała Misia " 215Misiowy tort na roczek dla Lilianki :) Na górze bita śmietana i dekoracje z masy cukrowej A w środku owoce leśne i śmietana z orzechami włoskimi. Ps. Chyba po raz pierwszy efekt końcowy jest taki jak na początku zakładałam , albo i lepszy ;) Polecam
Malinowa Kawiarenka
Torty urodzinowe z różami 268duże przyjęcie urodzinowe 60-letniej Jubilatki. Zgodnie z zamówieniem miały powstać dwa torty o różnych smakach . Jeden czekoladowy , drugi z owocami i bita śmietaną. Wykończenie i temat przewodni dekoracji pozostały w mojej kwestii . Uznałam ,że oba torty mimo różnej nuty smakowej , muszą współgrać ze sobą wizualnie i mieć wspólny mianownik. Czy mi się to udało ??? Oceńcie sami. Postawiłam
Malinowa Kawiarenka
Mus czekoladowy 363cukru waniliowego 150 g czekolady białej 150 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji. Do białek dodać cukier , postawić miskę na garnku z gorącą wodą i ubijać ok 1 min , zdjąć z garnka i dalej ubijać do sztywności. Połączyć delikatnie śmietanę z białkami Podzielić na 3 części
Malinowa Kawiarenka
Orzechowo -śmietanowa rozpusta 294orzechowego 100 g serka mascarpone 100g białej czekolady (ew mlecznej) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30 % 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek
Malinowa Kawiarenka
Pianka miętowo-truskawkowa 359zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa druga : Z mięty oberwać kilkanaście listków ( kilka odłożyć do dekoracji) i drobno posiekać . Pozostałe części mięty pokroić na mniejsze kawałki , zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu kilka minut. Powstały wywar odcedzić , dopełnić tak aby była szklanka wrzątku
Malinowa Kawiarenka
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 251sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła do dekoracji Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić świderki na wrzątek i gotować ( do miękkości nie al'dente ). Klopsiki pokroić w plasterki. W garnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić
Buniabaje w kuchni
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 267kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki wody 1 /2 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem
Buniabaje w kuchni
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 249Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście. Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko ją opłukać i odcisnąć. Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych oczkach
Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 334łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności) 1/2 szklanki wody 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku
Buniabaje w kuchni
Pasztet z kurczaka z grzybami w posypce sezamowej 230Mały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na 2 osoby i to z tego co jest w domu bo choróbsko rozłożyło i nie ma szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty" - leki
Buniabaje w kuchni
Otrębowe racuchy z truskawkami 206pestek winogron do smażenia 2 jajka 25 dag truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 szklanki wody cukier do smaku Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami. Połowę truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów. Drożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut
Buniabaje w kuchni