przepisu , nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy 60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam
Przysmaki Karolkiprzestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy. Maliny rozgniatamy widelcem, odkładamy 18 malin do dekoracji. Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy na dno warstwę ciasteczek, na to warstwę malin i mus czekoladowy.Ta czynność należy powtórzyć jeszcze raz. Całość dekorujemy odłożonymi malinami i ewentualnie listkiem mięty. Smacznego
Przysmaki Karolkicukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy
Przysmaki Karolkisztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy
Przysmaki Karolkiłyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji 40 g wiórków kokosowych 40 g czekolady wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło
Przysmaki Karolkiwiośnie. Ostatnie dni z temperaturą na plusie bardzo mi w tych marzeniach pomagały. Idąc przez pobliski plac słyszałam już śpiew ptaków. Po powrocie do domu pochowałam resztki zimowych dekoracji. Oszronione gałązki mahoniu schowałam na dnie szafy, zamiast nich w wazonie pojawiły się różowe goździki. Szybko jednak przekonałam się, ze zima jeszcze nie minęła. Nagle spadł śnieg z deszczem i marzenia
Przysmaki Karolkimąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia
Przysmaki Karolkijajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały
Przysmaki Karolkijajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę
Przysmaki Karolkiroku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy
Przysmaki Karolkiskładniki: 300 g gorzkiej czekolady 125 g mąki 250 g masła 150 g cukru 30 g płatków migdałowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli do dekoracji 150 g białej czekolady 50 ml porto 150 g czereśni ze słoika wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy do stopionej czekolady pozostałe składniki
Przysmaki Karolkiokoło 3 minuty na parze. By zatrzymać proces gotowania i zachować ich zielony kolor przekładamy je do zimnej wody. Gdy przestygną odsączamy je. Odcinamy kilka kwiatków i zachowujemy do dekoracji Resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki i wraz z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję
Przysmaki Karolkiróżnicą, że dziś było bardziej sycąco. Truskawki z musem z białej czekolady składanki: 100 g białej czekolady 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 300 - 400 g truskawek do dekoracji groszki białej czekolady listki mięty lub bazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę i 4 łyżki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia
Przysmaki Karolkizimną wodą. Po chwili możemy ściągnąć z nich skórkę. Kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek. Przekładamy do naczynia, w którym będą zmiksowane. Dokładamy do nich umyte truskawki (pozostawiamy kilka do dekoracji) oraz sok z pomarańczy i bazylie. Miksujemy. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z pokrojonymi truskawkami i migdałami w płatkach
Przysmaki Karolkijuż ostatni raz. Deser z owoców lata składniki: maliny borówki 50 g białej czekolady serek mascarpone 250 g sok z limonki ewentualnie cukier puder do dosłodzenia do dekoracji maliny i listki mięty wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwile by wystygła. Serek mascarpone ubijamy mikserem, dodajemy do niego stopioną czekoladę i ewentualnie cukier puder. Na końcu
Przysmaki Karolki